DIETA NA DOBRY NASTRÓJ I SAMOPOCZUCIE

DIETA NA DOBRY NASTRÓJ I SAMOPOCZUCIE

Jaki jest smak szczęścia? Czy to, co jemy ma wpływ na nasze samopoczucie? Czy jedzenie może poprawić nastrój? Okazuje się, że tak! I nie chodzi tylko o endorfiny zawarte w czekoladzie. Nie bez powodów niektórzy mówią „jesteś tym, co jesz”. Jakość naszych codziennych posiłków ma bowiem ogromny wpływ na to, jak się czujemy.



Chociaż wiosna kojarzy nam się raczej z pozytywnymi odczuciami, to często właśnie w tym okresie dopada nas przesilenie. Czujemy się zmęczeni, a pozytywne nastroje opadają. Na szczęście możemy spróbować poprawić sobie nastrój dietą i nie mamy tutaj na myśli tego, aby zajadać smutki! O endorfinach pisaliśmy już jakiś czas temu, tym razem chcemy zdradzić Wam 10 tajników wiosennego odżywiania. 



  1. Po pierwsze: różnorodność. Postaw na zróżnicowaną i racjonalną dietę, bogatą w składniki odżywcze. Monotonna dieta nie jest dobra dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Warto sięgać po sezonowe produkty, które często są dostępne tylko w określonych miesiącach, a nawet tygodniach w roku.

  2. Po drugie pierwiastek szczęścia. Sięgnij po produkty bogate w tryptofan, który jest potrzebny do produkcji serotoniny. Jest to hormon, który wykazuje między innymi właściwości antydepresyjne. Tryptofan znajdziesz np. w soi, pestkach dyni, ziarnach sezamu, żółtych serach czy bananach.

  3. Po trzecie witamina B6. Witamina ta odgrywa ważną rolę w syntezie serotoniny. Znajdziesz ją w ciecierzycy, wątróbce, otrębach, pestkach słonecznika czy kiełkach pszenicy.

  4. Kwasy omega-3. Oprócz tego, że mogą działać przeciwnowotworowo, obniżać poziom złego cholesterolu, wspierać prawidłowy rytm serca, przeciwdziałać starzeniu się komórek i wspomagać układ sercowo – naczyniowy, wykazują też działanie antydepresyjne. Kwasy omega-3 znajdziesz w rybach morskich, oleju rzepakowym, oleju lnianym, tofu, orzechach, migdałach czy pestkach dyni.

  5. Po piąte magnez. Jego niedobór wystawia nas na działanie stresu i wpływa na obniżenie nastroju. Wzbogać swoją dietę o pestki dyni, naturalne kakao, otręby pszenne, kaszę gryczaną, płatki owsiane, orzechy laskowe, groch czy banany. Kostka lub dwie gorzkiej czekolady lub garść orzechów będą idealną przekąską.

  6. Po szóste cynk. Brak wystarczającej ilości tego składnika w organizmie powoduje m.in. zmęczenie i obniżoną koncentrację. Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cynku, sięgaj np. po owoce morza, wątróbkę cielęcą i wieprzową, pestki dyni czy kaszę gryczaną.

  7. Po siódme chrom. Pierwiastek ten nie tylko jest korzystny przy odchudzaniu, wpływa na metabolizm glukozy czy na trawienie, ale wykazywać może również działanie uspokajające i łagodzące ból głowy. Chrom znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach morza, rybach, drożdżach czy jajach.

  8. Numer 8 to selen. Ten mikroskładnik wspierać może nawet leczenie depresji. Trzeba jednak pamiętać też, żeby nie przekraczać dziennego zapotrzebowania, bo efekty mogą być odwrotne od zamierzonych. Selen znajdziesz np. w orzechach brazylijskich, tuńczyku lub łososiu. Wybierając orzechy brazylijskie, warto zwrócić uwagę na kraj ich pochodzenia, najwięcej selenu mają te faktycznie pochodzące z Brazylii, a nie innych krajów Ameryki Południowej.

  9. Po dziewiąte węglowodany złożone. Stopniowo podnoszą poziom cukru we krwi i sprawiają, że mamy więcej energii. Polecamy sięgnąć po owsiankę, kaszę jaglaną, warzywa strączkowe i produkty bogate w skrobię.

  10. Punkt ostatni, dziesiąty, ale nie mniej ważny: unikaj niezdrowych przekąsek, nawet jeśli liczysz na natychmiastową poprawę nastroju. Efekt ten jest z reguły krótkotrwały, natomiast negatywne skutki mogą być bardzo niekorzystne dla zdrowia i samopoczucia.




PODSUMOWANIE



Warto przestrzegać zasad zdrowej diety, nie tylko dla zachowania dobrego nastroju, ale także zdrowia ciała. Dietetyk kliniczny, znający się na składach i właściwościach produktów z największą starannością przygotuje indywidualny jadłospis przepełniony wskazanymi powyżej produktami. Witalność i energia płynąca ze zbilansowanego jadłospisu jest często niedostrzegana, a jednak niesamowicie ważna, dlatego zadbaj o odpowiednie odżywienie organizmu!