facebook button
ODCHUDZAMY ZAJĄCZKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA WIELKANOC - zdjęcie

ODCHUDZAMY ZAJĄCZKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA WIELKANOC

Już niedługo zasiądziemy do uginającego się od pyszności wielkanocnego stołu. Jak jednak nie uginać się potem pod ciężarem pustych kalorii? Święta wielkanocne wcale nie muszą być tłuste! Chociaż tradycyjne przepisy nie oszczędzają na kaloriach, wystarczy kilka sprytnych modyfikacji, by oszczędzić sobie późniejszych wyrzutów sumienia. Poznajcie przepis na smaczne i zdrowe świętowanie!

 

 

 

Czarno widzisz przyszłość swojej diety po Wielkanocy? Spokojnie! Wystarczy wrzucić do koszyczka parę dobrych rad i przepisów, a święta będą malować się w kolorowych (niczym pisanki) barwach! 

ZDROWY ŻUREK

 

SKŁADNIKI:

  • 200 g Jaja kurze całe
  • 10 g Chrzan
  • 20 g Czosnek
  • 250 g Kiełbasa delikatesowa, z kurczaka
  • 100 g Marchew
  • 100 g Pietruszka, korzeń
  • 100 g Por
  • 3 g Przyprawy - majeranek, suszony
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 100 g Seler korzeniowy
  • 2500 ml Woda
  • 500 g Ziemniaki późne
  • 500 g Żurek Winiary
  • 1 g Sól morska Sante

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej żurek (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając smak). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. Ugotuj również jajka oraz ziemniaki w osobnych garnkach. Dodaj do zupy. Smacznego.

 

SERNIK JAGODOWY

SKŁADNIKI:

  • 150 g Jaja kurze całe
  • 120 g Cukier brązowy
  • 2 g Cukier waniliowy
  • 250 g Czarne jagody
  • 100 g Jogurt naturalny 2% OSM
  • 160 g Masło
  • 270 g Mąka pszenna biała
  • 6 g Proszek do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jagody umyć i osączyć. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 100 g Łosoś wędzony
  • 10 g Szczypiorek
  • 5 g Czosnek
  • 100 g Jajka kurze, całe
  • 10 g Koperek świeży
  • 21 g Pomidory suszone Iposea
  • 1 g Sól biała
  • 100 g Twaróg chudy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka ugotować. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. 

Wszystkie składniki włożyć do blendera z dodatkowymi 2 żółtkami. Blendować do momentu powstania gładkiej pasty.

 

TWAROGOWA PASTA CHRZANOWA 

SKŁADNIKI:

  • 20 g Cebula, szczypiorek (górna część zielonej cebulki)
  • 280 g Chleb pełnoziarnisty żytni Carrefour
  • 20 g Chrzan tarty Firma Handlowa ROLNIK
  • 10 g Imbir, korzeń
  • 115 g Papryka czerwona
  • 1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 180 g Rzodkiewka
  • 45 g Szynka złota z piersi indyka Indykpol
  • 400 g Twaróg chudy Polmlek
  • 1 g Sól morska Sante

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Paprykę, rzodkiewki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj. Ser wymieszaj z tartym chrzanem i imbirem. Dodaj paprykę, rzodkiewki, szynkę oraz szczypiorek. Dopraw pastę twarogową solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

 

 

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY 

SKŁADNIKI:

  • 153 g Jaja kurze całe
  • 105 g Cebula
  • 10 g Czosnek
  • 45 g Marchew
  • 30 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
  • 80 g Pietruszka, korzeń
  • 30 g Przecier pomidorowy MUTTI S.
  • 400 g Seler naciowy
  • 300 g Soczewica zielona

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Soczewicę mocz około 2 godziny, zalej zimną wodą (2,5 szklanki), dodaj sól, ugotuj do miękkości aż woda wyparuje. Warzywa obierz i gotuj aż będą miękkie. Odlej wywar. Cebulę i czosnek lekko podsmaż na oleju. Całość dopraw solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włóż papier do pieczenia i wyłóż nim naczynie powyżej ścian. Wlej masę z soczewicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 40 minut.

 

Wszystkie przepisy pochodzą z portalu dla dietetyków DietetykPro

< powrót do listy aktualności
Dietdoctor

Copyright © DietDoctor 2016. All rights reserved.

Graphics & Code SMARTHEADS