ODCHUDZAMY ZAJĄCZKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA WIELKANOC

ODCHUDZAMY ZAJĄCZKA – DIETETYCZNE PRZEPISY NA WIELKANOC

Już niedługo zasiądziemy do uginającego się od pyszności wielkanocnego stołu. Święta wielkanocne wcale nie muszą być tłuste! Chociaż tradycyjne przepisy nie oszczędzają na kaloriach, wystarczy kilka sprytnych modyfikacji, by oszczędzić sobie ewentualnych późniejszych wyrzutów sumienia. Poznajcie przepis na smaczne i zdrowe świętowanie!



ZDROWE PRZEPISY WIELKANOCNE





Czarno widzisz przyszłość swojej diety po Wielkanocy? Spokojnie! Wystarczy wrzucić do koszyczka parę dobrych rad i przepisów, a święta będą malować się w kolorowych (niczym pisanki) barwach! Dzięki odchudzeniu tradycyjnych przepisów zaoszczędzisz sobie niestrawności, problemów żołądkowych i uczucia przejedzenia. Nie potrzebujesz umiejętności kucharskich rodem z Master Chefa, poniższe proste przepisy wielkanocne sprawdzą się w wielu polskich domach, a Twoje zdrowie Ci podziękuje.

 

ZDROWY ŻUREK

SKŁADNIKI:

  • 200 g jaja kurze rozmiar M
  • 10 g chrzan
  • 20 g czosnek
  • 250 g kiełbasa z kurczaka
  • 100 g marchew
  • 100 g pietruszka, korzeń
  • 100 g por
  • 3 g przyprawy - majeranek, suszony
  • 1 g przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 100 g seler korzeniowy
  • 2500 ml woda
  • 500 g ziemniaki 
  • 500 g Żurek Winiary
  • 1 g Sól biała

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej żurek (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając smak). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. Ugotuj również jajka oraz ziemniaki w osobnych garnkach. Dodaj do zupy. Smacznego.

 

SERNIK JAGODOWY

SKŁADNIKI:

  • 150 g jaja kurze 
  • 80 g erytrol lub inny słodzik
  • 2 g cukier waniliowy
  • 250 g czarne jagody
  • 100 g jogurt naturalny
  • 160 g masło
  • 270 g mąka pszenna biała
  • 6 g proszek do pieczenia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jagody umyć i osączyć. Miękkie masło, słodzik i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 100 g łosoś wędzony
  • 10 g szczypiorek
  • 5 g czosnek
  • 100 g jajka kurze
  • 10 g koperek świeży
  • 21 g pomidory suszone 
  • 1 g sól biała
  • 100 g twaróg chudy



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ugotować. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. 
Wszystkie składniki włożyć do blendera z dodatkowymi 2 żółtkami. Blendować do momentu powstania gładkiej pasty. Powstałą pastą nadziewać połówki jaj.





TWAROGOWA PASTA CHRZANOWA 

SKŁADNIKI:

  • 20 g szczypiorek (górna część zielonej cebulki)
  • 280 g chleb pełnoziarnisty żytni 
  • 20 g chrzan tarty 
  • 10 g imbir, korzeń
  • 115 g papryka czerwona
  • 1 g przyprawy - pieprz czarny, suszony
  • 180 g rzodkiewka
  • 45 g szynka z piersi indyka
  • 400 g twaróg chudy 
  • 1 g sól biała



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Paprykę, rzodkiewki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z tartym chrzanem i imbirem. Dodać paprykę, rzodkiewki, szynkę oraz szczypiorek. Doprawić pastę twarogową solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.



PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY 


SKŁADNIKI:

  • 150 g jaja kurze
  • 105 g cebula
  • 10 g czosnek
  • 45 g marchew
  • 30 ml olej rzepakowy
  • 80 g pietruszka, korzeń
  • 30 g przecier pomidorowy 
  • 400 g seler naciowy
  • 300 g soczewica zielona



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Soczewicę moczyć około 2 godzin, zalać zimną wodą (2,5 szklanki), dodać sól, gotować do miękkości, aż woda wyparuje. Warzywa obrać i gotować, aż będą miękkie. Odlać wywar. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oleju. Całość doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć papier do pieczenia i wyłożyć nim naczynie powyżej ścian. Wlać masę z soczewicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 40 minut. 



Jeśli powyższe przepisy nie są dla Ciebie wystarczające, rozważ skorzystanie z fachowego poradnictwa żywieniowego. Doświadczony w sztuce kulinarnej dietetyk nie tylko zdradzi Ci przepisy na pyszne dania wielkanocne, ale także poradzi, co warto jeść na co dzień, aby cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Najlepszych dietetyków znajdziesz na DietDoctor.