facebook button
ZAKWASZENIE ORGANIZMU - PRAWDA CZY MIT? - zdjęcie

ZAKWASZENIE ORGANIZMU - PRAWDA CZY MIT?

Jesteś zmęczony i osłabiony? Narzekasz na stan swoich włosów skóry i paznokci? Masz nadprogramowe kilogramy, których nie może się pozbyć? Diagnoza może być następująca: zakwaszenie organizmu! Tak może pomyśleć każdy mieszkaniec Warszawy, Katowic czy Gdańska słuchając reklam suplementów diety.

Podobnie jest w przypadku dietetycznych nowości, jak na przykład dieta alkaliczna (inaczej regulująca pH), według której spożywanie zbyt dużej ilości kwasotwórczej żywności zmniejsza pH organizmu. Dieta regulująca pH, która walczy ze zmęczeniem, stanem włosów i paznokci? To musi być hit! Pojawia się tylko pytanie: czy naprawdę dieta może wpływać na wewnętrzne pH organizmu? 

 

Co to jest poziom pH?

 

Poziom pH obrazuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Regulacja poziomu pH jest bardziej skomplikowana niż wybór między kaszą jaglaną a ryżem. Kwasowość lub zasadowość to ważna cecha ludzkiego organizmu, która jest ściśle kontrolowana. Ludzka krew jest lekko zasadowa (pH wynosi 7,35-7,45). Odchylenie w kierunku kwasowym (czyli spadek pH) to kwasica metaboliczna spowodowana poważnymi zaburzeniami funkcjonowania organizmu lub chorobą np. cukrzycą. Znaczne naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej wiąże się z poważnymi objawami (jak drgawki czy śpiączka). Chwilowe zakwaszenie może też powstać w przypadku bardzo intensywnego wysiłku fizycznego, gdy metabolity kwasu mlekowego dostają się do krwi.

Występujące wtedy rozbicie i niezdolności do jakiegokolwiek ruchu mija po kilku minutach, bo do działania wkraczają specjalne mechanizmy:

  •  układy buforowy (np. wodorowęglanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy) – wiążą one nadmiar jonów i transportują je do miejsc wydalania (np. nerek);
  •  usuwanie CO2 przez płuca – ośrodek oddechowy zostaje pobudzony pod wpływem obniżonego pH krwi.

 

 

pH krwi a pH moczu

 

Dietetyk, który słyszy pytanie od Pacjenta, że pH krwi równa się pH moczu, pewnie łapie się za głowę. Niestety pH moczu nie odzwierciedla pH krwi. Dlaczego? To właśnie poprzez mocz nerki usuwają to, co jest zbędne. Jeśli we krwi jest dużo “kwasów” to mocz będzie miał kwaśne pH, bo właśnie tego nasz organizm chce się pozbyć, żeby wrócić do normalnego stanu.

Czy jedzenie wpływa na pH krwi? Jak przeczytałeś wcześniej, nasze ciało samoistnie reguluje poziom pH poprzez wyspecjalizowane układy. To, że zjesz więcej warzyw i owoców (tzw. produktów “alkalizujących”) niż mięsa i produktów zbożowych (tzw. “zakwaszających”) nie wpłynie znacząco na poziom Twojego pH.

 

 

Nie istnieje coś takiego jak zakwaszenie organizmu. Każda taka nowinka wymaga rzetelnej analizy - zamiast wierzyć reklamom odkwaszających suplementów warto pójść po pomoc do wykwalifikowanego Dietetyka, by wprowadzić urozmaiconą dietę opartą na lokalnych produktach dobrej jakości. Organizm człowieka poradzi sobie ze wszystkimi kwasami, oczywiście w przypadku braku poważnych chorób. Warto też pamiętać, że każdy monotonny i ubogi jadłospis jest potencjalnie szkodliwy, a diety polecane jako odkwaszające czy alkaliczne, mimo że opierają się na niezbyt potwierdzonym naukowo powodzie, mogą być zdrowe same w sobie. 

 

foto: freepik.com

< powrót do listy aktualności
Dietdoctor

Copyright © DietDoctor 2016. All rights reserved.

Graphics & Code SMARTHEADS