DIETA NA ZDROWE SERCE

DIETA NA ZDROWE SERCE

Stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety może skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia, a nawet może uchronić przed zawałem serca! Które produkty są dobre dla serca? Jakie jeszcze niewielkie zmiany w diecie mogą wzmocnić Twoje serce? Tego dowiesz się z dzisiejszego artykułu!



NAJLEPSZA DIETA DLA SERCA



Ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych jest powiązane bezpośrednio ze stylem odżywiania. Duże ilości czerwonego mięsa, nieograniczona ilość soli i tłuszczów nasyconych to prosta droga do schorzeń serca.
Co powinno się znaleźć w jadłospisie będącym profilaktyką chorób serca? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, chudy nabiał oraz drób, sporo owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych to podstawowe składowe każdej zdrowej diety.

Jeśli drastycznie zmieniamy swój sposób żywienia, warto skonsultować to z dietetykiem klinicznym, który udzieli fachowej porady i przekaże niezbędne wskazówki. Samodzielne komponowanie diety może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, a z pomocą wykwalifikowanego dietetyka mamy pewność, że wprowadzone modyfikacje wpłyną realnie na stan zdrowia.

JAKIE SKŁADNIKI DIETY SĄ KORZYSTNE DLA SERCA





PEŁNOZIARNISTE ZBOŻA

Ze względu na sporą zawartość rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie reguluje poziom cholesterolu, spożywanie produktów owsianych bądź jęczmiennych wpływa korzystnie na pracę serca i ochroni przed zachorowaniem na choroby sercowo – naczyniowe.
Ile błonnika powinno znajdować się w diecie? Optymalna ilość błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) to pomiędzy 20 g a 40 g. A dodatkowo badania pokazują, że spożywanie 3 gramów frakcji błonnika rozpuszczalnego każdego dnia, może obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 10%! Sprawdzonym sposobem na włączenie produktów pełnoziarnistych do codziennego menu jest np. jedzenie owsianki na śniadanie, która działa jak „gąbka” w przewodzie pokarmowym i wchłania zły cholesterol. Bardzo ważna kwestia: należy unikać owsianek typu instant, które zawierają dużą ilość cukru. Inne dobre dla serca produkty pełnoziarniste to makarony oraz pieczywo. Wybierając tego rodzaju produkty, warto zwrócić szczególną uwagę na ich kolor – to właśnie te ciemniejszej barwy (uwaga na te barwione karmelem!) są zdrowsze niż te białe i starannie oczyszczone.



ŁOSOŚ I INNE TŁUSTE RYBY

Olej z ryb, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega – 3 są niezbędne do utrzymania zdrowego serca. Oznacza to, że tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki są podstawowymi składnikami odpowiedniej diety dla serca. Stanowią również główny element diety śródziemnomorskiej, która może zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Niestety bardzo często dzieje się tak, że sposób, w jaki przygotowujemy ryby sprawia, że zdrowe jedzenie staje się niezdrowym. Zaleca się, by ryby gotować, piec w piekarniku, grillować, a niekoniecznie smażyć w panierce na tłuszczu.

CIEMNE, ZIELONE LIŚCIE

Są warzywa, które wybitnie mogą wpłynąć na poprawę kondycji serca. Sałata, szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa liściaste są bogate w witaminy A, C, E, K, i zawierają przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na prawidłową pracę serca. Dodatkowo zawierają cenne pokłady wapnia, magnezu oraz potasu, które są niezbędne dla utrzymania zdrowego serca, a także dla prawidłowego ciśnienia krwi.



ORZECHY I NASIONA

Nasiona i orzechy są bogate w potas, magnez i inne minerały, które skutecznie obniżają wysokie ciśnienie krwi. Ich regularne spożywanie ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Ważna informacja: orzechy mają bardzo cenny wpływ na organizm, ale mają również jeden mały minus: są wysokokaloryczne, dlatego osoby będące na dietach odchudzających i chcące zrzucić kilka kilogramów powinny spożywać je z umiarem.



AWOKADO I OLIWA

Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of American Heart Association wykazało, że awokado i jego składniki odżywcze regulują ciśnienie, a także mają wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. W swoim codziennym menu warto uwzględnić oliwę z oliwek, która jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające korzystnie na pracę serca i ogólne funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo oliwa z oliwek świetnie nadaje się do sałatek, ale także na oliwie z oliwek można smażyć. Dla serca najlepiej wybierać inne metody obróbki niż smażenie jednak jeśli już się na nie decydujemy- warto wybrać oliwę z oliwek (tak! Na oliwie z oliwek można smażyć) lub olej rzepakowy.



PODSUMOWANIE



Składników odżywczych i produktów pozytywnie wpływających na kondycję serca jest sporo. Warto je znać i regularnie wplatać w swój jadłospis. A jeśli chcesz dietą zadbać o swoje serce i zdrowie, skonsultuj się ze specjalistą w swojej okolicy, a znajdziesz go na DietDoctor. Dzięki profesjonalnemu poradnictwu żywieniowym Twoje serce odwdzięczy Ci się lepszą kondycją.