
Gastronomia i dietetyka
Znaleźliśmy dla Ciebie 109 Dietetyków ze specjalizacji Gastronomia i dietetyka

Magdalena Adamczak
Diet-Medicus Magdalena Adamczak Dietetyk Medyczny
Stacjonarnie, Gabinety Tatrzańskie ul. Janosika 5a, gabinet nr 4, 85-792 Bydgoszcz
Wizyty zdalne/ online, ul. Chałubińskiego 1/12, 85-794 Bydgoszcz
CZW | PT | SOB | NIE |
- | 14:00 | - | - |
- | 15:00 | - | - |
- | 16:00 | - | - |
- | 17:00 | - | - |

Sylwia Śmietanka
GABINET SYLWETKA DIETETYK SYLWIA ŚMIETANKA
Warszawska 34, 26-900 Kozienice
2023-03-29

Julita Dudicz
Porcja Zdrowia - dietetyk Julita Dudicz Bielsk Podlaski
Targowa 12, 17-100 Bielsk Podlaski
2020-03-11

Agata Szustecka
Idziemy po Zdrowie Dietetyk Agata Szustecka
Paderewskiego 1, 37-400 Nisko
Poniatowskiego 19G, 37-450 Stalowa Wola
CZW | PT | SOB | NIE |
- | 8:00 | - | - |
- | 9:00 | - | - |
- | 10:00 | - | - |
- | 11:00 | - | - |

Kamila Borowy
MakeLifeFit Dietetyk Kamila Borowy
ul. Bolesława Chrobrego 35, 50-254 Wrocław
2018-12-05

Dominika Bakierska
Dietetyk Online
Wizyty zdalne/ online, 85-467 Bydgoszcz
Wizyty zdalne/ online, 82-500 Kwidzyn
Zobacz wszystkie adresy
2023-02-20
Gastronomia i dietetyka – podstawy smacznego i zdrowego jedzenia
Jeszcze do niedawna pojęcia gastronomii i dietetyki wydawały się być na dwóch przeciwnych biegunach. Oczywiście obie dziedziny dotyczą żywności i żywienia, ale o ile słowo „gastronomia” przywołuje na myśl jedzenie smaczne, pożywne, a wręcz wykwintne, „dietetyka” kojarzy nam się raczej z wyrzeczeniami – ze względu na potrzebę redukcji masy ciała czy stanu zdrowia. Takie myślenie jest jednak bardzo stereotypowe. Obecnie wiele wyższych uczelni oferuje studia na kierunku „Gastronomia i dietetyka” nie bez przyczyny!
Wyzwania współczesnych dietetyków
W dzisiejszych czasach zapanowała na dobre moda na zdrowy styl życia. Coraz więcej osób dba o swoje zdrowie, kondycję i sylwetkę. W związku z tym rośnie popyt na usługi dietetyków – specjalistów kompetentnych w tworzeniu zindywidualizowanych jadłospisów. Klientom nie zawsze zależy na skutecznej redukcji masy ciała. Z porad dietetyków korzystają też sportowcy, weganie, osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Dlatego specjaliści muszą być przygotowani na różne oczekiwania i potrzeby żywieniowe pacjentów.
Gastronomia i dietetyka – komplementarne specjalności
W związku z wyżej opisaną tendencją wielu współczesnych dietetyków to eksperci także w dziedzinie gastronomii. Przedmiotem ich zainteresowań nie są już wyłącznie takie kwestie jak technologia żywienia czy możliwe interakcje pomiędzy poszczególnymi produktami spożywczymi, a farmaceutykami. Dobry dietetyk to osoba z rozległą wiedzą na temat kuchni świata, zdolna opracować dla klienta jadłospis nie tylko zdrowy, ale też tak smakowity i zróżnicowany, by można było z przyjemnością stosować go latami.