facebook button
KORZYŚCI DIETY BOGATEJ W BŁONNIK - zdjęcie

KORZYŚCI DIETY BOGATEJ W BŁONNIK

Każdy z nas słyszał o tym, że dieta bogata w błonnik jest kluczem do utrzymania zdrowia. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które produkty zawierają najwięcej błonnika? W czym tkwi zdrowotny sekret tej diety? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w dzisiejszym artykule. 

 

Błonnik pokarmowy występuje głównie w owocach, warzywach, ziarnach, roślinach strączkowych. Na całym świecie najbardziej znany jest ze swoich zdolności w zapobieganiu lub łagodzeniu zaparć. 

 

Żywność zawierająca błonnik może Tobie przynieść inne korzyści zdrowotne, m.in. takie jak utrzymanie stałej wagi, obniżenie ryzyka zachorowań na niektóre choroby przewlekłe, stabilizacja cholesterolu, prawidłowa praca jelit. 

 

Czym naprawdę jest błonnik pokarmowy?

 

Błonnik pokarmowy jest częścią struktury roślin, praktycznie nie zawiera kalorii i chociaż znajduje się w pokarmach zawierających węglowodany, takich jak warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste, to nie dostarcza do naszej diety żadnych węglowodanów. 

 

Ze względu na swoją strukturę i niezdolność organizmu do wchłaniania, błonnik przechodzi przez nasz układ trawienny niewchłonięty przez enzymy trawienne w żołądku, zabierając z niego toksyny, odpady, tłuszcz, a nawet cząsteczki cholesterolu z jelit. W efekcie, proces ten poprawia pracę serca, sprawia, że czujemy się pełni, jest niezbędny dla dobrego trawienia i jest skuteczny w detoksykacji organizmu. 

 

 

Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaka jest różnica między nimi? Błonnik rozpuszczalny spowalnia trawienie poprzez przyciąganie wody. Skutecznie normalizuje poziom cholesterolu.  Ten rodzaj błonnika znajduje się w produktach takich jak owies, otręby owsiane, orzechy, siemię lniane, fasola, soczewica, groch. Błonnik rozpuszczalny jest niezbędny do utraty wagi, ponieważ sprawia, że po jedzenie czujesz się syty na dłużej. 

 

Nierozpuszczalny błonnik odpowiada za przyspieszenie trawienia, poprzez łagodzenie zaparć. Ma ogromny wpływ na prawidłową pracę jelit. Ten rodzaj  błonnika występuje w wielu produktach pełnoziarnistych takich jak brązowy ryż, kasza jęczmienna, w warzywach korzennych oraz zielonych. 

 

Zaletą diety wysokobłonnikowej jest jej różnorodność, zaleca się wybór takich produktów (łatwodostępnych) jak: owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola, groch, orzechy oraz nasiona.   

< powrót do listy aktualności
Dietdoctor

Copyright © DietDoctor 2016. All rights reserved.

Graphics & Code SMARTHEADS