facebook button
DIETA NA STANY ZAPALNE - zdjęcie

DIETA NA STANY ZAPALNE

Mówi się, że najlepszy sposób na zmniejszenie stanów zapalnych w Twoim organizmie znajduje się w Twojej…lodówce. Na czym dokładnie polega dieta przeciwzapalna? Po które produkty warto sięgać, a których należy unikać? Zapraszamy do lektury!

 

 

Czym jest zapalenie?

 

Nie wszyscy wiedzą, ze zapalenie jest normalną funkcją organizmu, a właściwie układu odpornościowego, który właśnie w taki sposób reaguje na infekcje. I chociaż w większości przypadków nie ma w tym nic niepokojącego, to inaczej się dzieje, gdy mamy do czynienia z przewlekłym stanem zapalnym, który może mieć negatywne skutki na ogólne funkcjonowanie organizmu. Większość lekarzy i specjalistów alarmuje, że bagatelizowanie przewlekłych stanów zapalnych przyczynia się do zachorowań na większość chorób przewlekłych takich jak: choroby serca, alergie, choroby Alzheimera, cukrzyca typu 2, reumatoidalne zapalenie stawów, depresja, niektóre rodzaje nowotworów czy otyłość.

 

Co jeść?

 

Ważną kwestią jest, że żadna żywność nie wywołuje stanu zapalnego, ale to właśnie ogólna dieta może się do tego przyczynić. Częste spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone oraz trans, rafinowana i przetworzona żywność, tłuste mięsa, cukier oraz słodycze, żywność typu fast - food mogą sprzyjać stanom zapalnym. Nic więc dziwnego, że prozapalne produkty są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Większość z nich przyczynia się do zwiększenia masy ciała, która bardzo często sprzyja rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. 

 

Ciekawostką jest, że koncentracja nad odpowiednią grupą produktów i wybór żywności bogatej w cennej składniki odżywcze może Cię uchronić przed rozwojem stanów zapalnych i ograniczyć zachorowanie na choroby przewlekłe. „ Wiele eksperymentalnych badań wykazało, że niektóre składniki żywności mogą mieć działanie przeciwzapalne” - można przeczytać na stronie wydziału żywienia i epidemiologii w Harvard School of Public Health. 

 

Szczegóły diety 

Jak wygląda dieta przeciwzapalna? Przede wszystkim nie jest ona klasyczną „dietą” w ścisłym znaczeniu tego słowa. Jest to sposób wybierania żywności bogatej w odpowiednie związki, a unikanie tej szkodliwej, aby skutecznie zniwelować stany zapalne w organizmie. 

 

Z założenia ten rodzaj planu żywieniowego jest bogaty w owoce i warzywa (zwłaszcza te liściaste), rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, a także kwasy omega - 3.  Większość specjalistów mówiąc o diecie przeciwzapalnej, za przykład podaje śródziemnomorską, która bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.  Zaleca się spożywanie produktów zawierających następujące właściwości: aktywność przeciwutleniającą, odtruwającą, regulującą hormony. Podczas, gdy wiele produktów spełnia wyżej wspomniane kryteria, warto wymienić kilka z nich. Oto produkty, które są bogate w przeciwutleniacze i pomagają zmniejszyć stany zapalne:

Konkretna żywność

surowe kakao przez starożytnych Azteków było nazywane „pożywieniem Bogów” . Ta roślina zawiera ponad 300 ożywiających związków, z których większość ma silne działanie przeciwzapalne, jest bogata w witaminy i minerały. Aby uzyskać optymalne korzyści tej rośliny należy spożywać kakao surowe, najlepiej bez dodatku cukru. Alternatywą może być ciemna czekolada, ale ta o zawartości min. 70 % kakao.

 

Jagody są niskokaloryczne i zawierają potężną ilość antyoksydantów, ponadto z przeprowadzonych badań wynika, że skutecznie zmniejszają stany zapalne i przyspieszają metabolizm. 

 

Zielone warzywa liściaste są nieocenionym składnikiem każdej zdrowej diety. Dlaczego? Zawierają składniki odżywcze, które zmniejszają stany zapalne, chronią przed stresem oksydacyjnym, a nawet obniżają poziom cholesterolu. 

 

Oliwa z oliwek, migdały oraz awokado zmniejszają stany zapalne w organizmie. Te produkty bogate w tłuszcz jednonienasycony zawierają również cenne przeciwutleniacze oraz fitochemikalia przeciwzapalne. 

Kwasy omega 3 są niezbędne dla prawidłowego utrzymania zdrowia oraz niwelowania stanów zapalnych. Ponadto pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mózgu, mają wpływ na nastrój, wspomagają zdrowie układu krążenia, wytwarzają równowagę hormonalną i zachowują integralność komórek w całym ciele.  Gdzie znajdują się wspomniane kwasy? Na pewno w tłustych rybach takich jak: łosoś, pstrąg, makrela czy sardynki. Warto sięgać również po różnorodne oleje takie jak: lniane, włoskie czy rzepakowe. Warto pamiętać o nasionach oraz orzechach. 

 

Wiele owoców i warzyw zawdzięcza swoje intensywne żółte, pomarańczowe oraz czerwone kolory związkom fitochemicznym, które zwane są karotenoidami. Do tych najpopularniejszych należą beta-karoten, luteina, zeaksantyna czy likopen.  W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że beat-karoten znajdujący się w marchwi oraz słodkim ziemniaku, a także likopen występując w pomidorach, zmniejsza ryzyko zapaleń u dorosłego człowieka. 

 

Wykazano również, że niektóre zioła i przyprawy ograniczają stany zapalne w organizmie, ze względu na obecność polifenoli. Do najważniejszych należą: bazylia, rozmaryn, pieprz cayenne, imbir, kurkuma. 

 

Podsumowując

Prawidłowa dieta jest kluczem do utrzymania zdrowia i unikania stanów zapalnych w organizmie. Dlatego od dziś jedz codziennie min. 5 porcji warzyw i owoców, zwiększ spożycie pokarmów bogatych w kasy omega -3, zastąp czerwone mięso zdrowszymi źródłami białka takimi jak chudy drób, ryby, soja, fasola czy soczewica. Zamień oleje na zdrowsze tłuszcze, zamiast wybierać rafinowane ziarna sięgaj po te pełnoziarniste, zamiast przyprawiać posiłki solą, wzmocnij ich smak  przyprawami oraz ziołami. 

 

< powrót do listy aktualności
Dietdoctor

Copyright © DietDoctor 2016. All rights reserved.

Graphics & Code SMARTHEADS