NAJZDROWASZA DIETA ŚWIATA? DIETA  ŚRÓDZIEMNOMORSKA

NAJZDROWASZA DIETA ŚWIATA? DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Jaka dieta jest najzdrowsza? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna!


Dieta śródziemnomorska uznana jest na całym świecie za najzdrowszą i za najkorzystniejszą dla naszego ciała. Nasuwa się pytanie: dlaczego tak właśnie jest? Odpowiedź jest prosta: ten sposób odżywiania opiera się głównie na owocach, warzywach, oliwie z oliwek, pełnych ziarnach i innych produktach, które pomagają zwalczać niektóre choroby! Stosowanie diety śródziemnomorskiej, to prosta droga do zdrowszego oraz dłuższego życia. 




NA CZYM POLEGA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?

Niektórym z nas dieta krajów Morza Śródziemnego kojarzy się z pizzą i makaronem prosto z włoskich restauracji, typowo greckimi kotletami jagnięcymi oraz długimi bochenkami białego chleba i niekończącymi się butelkami czerwonego wina. Jednak dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnych owocach i warzywach danego regionu, roślinach strączkowych, orzechach, owocach morza, oliwie z oliwek oraz nabiale.

To także coś więcej niż jedzenie świeżej, zdrowej żywności. Codzienna aktywność fizyczna i dzielenie się posiłkami z innymi są istotnym elementem śródziemnomorskiej piramidy żywienia. Takie połączenie może mieć duży wpływ na nastrój oraz zdrowie psychiczne i może pomóc w zdrowym odżywianiu. Jedno jest pewne: dieta śródziemnomorska jest niedroga i bardzo satysfakcjonująca! 

Komu polecane jest przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej? Tak naprawdę, prawie każdemu, bo ten model żywienia może być stosowany zarówno przez osoby zdrowe jak i zmagające się z chorobami dietozależnymi. Tradycyjna dieta mieszkańców Krety znalazła zastosowanie głównie w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz hipercholesterolemii.

KORZYŚCI ZDROWOTNE WYNIKAJĄCE ZE STOSOWANIA DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

Dieta śródziemnomorska w połączeniu z aktywnością fizyczną może zmniejszyć ryzyko poważnych problemów psychicznych oraz fizycznych poprzez:

  • Zapobieganie chorobom serca i udarom — stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z ograniczeniem przetworzonej żywności, a także  czerwonego mięsa co może pomóc w zapobieganiu zachorowań na choroby serca. Dodatkowe wysokie spożycie dobrej jakości tłuszczów roślinnych głównie oliwy z oliwek, zawierającej spore ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma ochronny wpływ na zachowanie w dobrej kondycji naczyń krwionośnych.

  • Zmniejszenie ryzyka zachorowań na Alzheimera — badania potwierdzają, że dieta śródziemnomorska może ustabilizować cholesterol i poziom glukozy w krwi, a także poprawić ogólny stan naczyń krwionośnych, co z kolei może uchronić przed demencją i Alzheimerem.

  • Wzmocnienie komórek organizmu — wysoki poziom antyoksydantów, do których zalicza się polifenole oraz flawonoidy, w diecie krajów Morza Śródziemnego może zapobiegać procesom niszczenia komórek.

  • Zwiększenie długowieczności — przeprowadzone badania potwierdzają, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może wydłużyć życie nawet o 20% - jest to związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na choroby przewlekłe.

PRODUKTY BĘDĄCE NIEODZOWNYM ELEMENTEM DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

Stosując dietę śródziemnomorską, należy skoncentrować się na takich produktach jak:

  • Z warzyw i owoców najlepiej sięgać po brokuły, szpinak, jarmuż, kalafior, marchew, cebulę, brukselkę, ogórki, jabłka, banany, gruszki, jagody, pomarańcze i melony.
  • Każdego dnia warto zjeść garść orzechów lub nasion takich jak migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia, laskowe, nerkowce, nasiona słonecznika oraz pestki dyni.

  • Głównym źródłem białka i błonnika dla osób przestrzegających tej diety są rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica oraz ciecierzyca. 
  • Przynajmniej raz w tygodniu należy zjeść rybę lub owoce morza – zwłaszcza takie jak łosoś, sardynki, pstrąg, tuńczyk, makrela, krewetki, małże lub ostrygi. 
  • Od czasu do czasu można delektować się chudym mięsem, najlepiej kurczakiem lub indykiem. A sięgając po nabiał- również lepiej wybierać ten chudy. 
  • Przygotowując posiłki, nie można zapomnieć o dodaniu zdrowych ziół i przypraw, szczególnie czosnku, bazylii, mięty, rozmarynu, szałwii, gałki muszkatołowej, cynamonu oraz pieprzu.

PODSUMOWANIE

Dieta śródziemnomorska już od wielu lat jest złotym środkiem stosowanym na poprawę samopoczucia, zdrowia i długie życie. Zaleca ją wielu lekarzy oraz dietetyków i chociaż jest to bardziej styl żywienia niż ścisły i restrykcyjny plan żywieniowy, to warto zasięgnąć fachowej porady przed jej zastosowaniem.
Bo chociaż ogólne zasady diety śródziemnomorskiej są proste i wydaje się, że samodzielnie jesteśmy w stanie przestrzegać jej wytycznych, to zawsze lepiej dla pewności skonsultować się ze specjalistą, którego możesz znaleźć m.in. na DietDoctor.