NAJZDROWASZA DIETA ŚWIATA? DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Jaka dieta jest najzdrowsza? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna!
Dieta śródziemnomorska uznana jest na całym świecie za najzdrowszą i za najkorzystniejszą dla naszego ciała. Nasuwa się pytanie: dlaczego tak właśnie jest? Odpowiedź jest prosta: ten sposób odżywiania opiera się głównie na owocach, warzywach, oliwie z oliwek, pełnych ziarnach i innych produktach, które pomagają zwalczać niektóre choroby! Stosowanie diety śródziemnomorskiej, to prosta droga do zdrowszego oraz dłuższego życia.
NA CZYM POLEGA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
Niektórym z nas dieta krajów Morza Śródziemnego kojarzy się z pizzą i makaronem prosto z włoskich restauracji, typowo greckimi kotletami jagnięcymi oraz długimi bochenkami białego chleba i niekończącymi się butelkami czerwonego wina. Jednak dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnych owocach i warzywach danego regionu, roślinach strączkowych, orzechach, owocach morza, oliwie z oliwek oraz nabiale.To także coś więcej niż jedzenie świeżej, zdrowej żywności. Codzienna aktywność fizyczna i dzielenie się posiłkami z innymi są istotnym elementem śródziemnomorskiej piramidy żywienia. Takie połączenie może mieć duży wpływ na nastrój oraz zdrowie psychiczne i może pomóc w zdrowym odżywianiu. Jedno jest pewne: dieta śródziemnomorska jest niedroga i bardzo satysfakcjonująca!
Komu polecane jest przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej? Tak naprawdę, prawie każdemu, bo ten model żywienia może być stosowany zarówno przez osoby zdrowe jak i zmagające się z chorobami dietozależnymi. Tradycyjna dieta mieszkańców Krety znalazła zastosowanie głównie w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz hipercholesterolemii.
KORZYŚCI ZDROWOTNE WYNIKAJĄCE ZE STOSOWANIA DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Dieta śródziemnomorska w połączeniu z aktywnością fizyczną może zmniejszyć ryzyko poważnych problemów psychicznych oraz fizycznych poprzez:- Zapobieganie chorobom serca i udarom — stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z ograniczeniem przetworzonej żywności, a także czerwonego mięsa co może pomóc w zapobieganiu zachorowań na choroby serca. Dodatkowe wysokie spożycie dobrej jakości tłuszczów roślinnych głównie oliwy z oliwek, zawierającej spore ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma ochronny wpływ na zachowanie w dobrej kondycji naczyń krwionośnych.
- Zmniejszenie ryzyka zachorowań na Alzheimera — badania potwierdzają, że dieta śródziemnomorska może ustabilizować cholesterol i poziom glukozy w krwi, a także poprawić ogólny stan naczyń krwionośnych, co z kolei może uchronić przed demencją i Alzheimerem.
- Wzmocnienie komórek organizmu — wysoki poziom antyoksydantów, do których zalicza się polifenole oraz flawonoidy, w diecie krajów Morza Śródziemnego może zapobiegać procesom niszczenia komórek.
- Zwiększenie długowieczności — przeprowadzone badania potwierdzają, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może wydłużyć życie nawet o 20% - jest to związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na choroby przewlekłe.
PRODUKTY BĘDĄCE NIEODZOWNYM ELEMENTEM DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
Stosując dietę śródziemnomorską, należy skoncentrować się na takich produktach jak:- Z warzyw i owoców najlepiej sięgać po brokuły, szpinak, jarmuż, kalafior, marchew, cebulę, brukselkę, ogórki, jabłka, banany, gruszki, jagody, pomarańcze i melony.
- Każdego dnia warto zjeść garść orzechów lub nasion takich jak migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia, laskowe, nerkowce, nasiona słonecznika oraz pestki dyni.
- Głównym źródłem białka i błonnika dla osób przestrzegających tej diety są rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica oraz ciecierzyca.
- Przynajmniej raz w tygodniu należy zjeść rybę lub owoce morza – zwłaszcza takie jak łosoś, sardynki, pstrąg, tuńczyk, makrela, krewetki, małże lub ostrygi.
- Od czasu do czasu można delektować się chudym mięsem, najlepiej kurczakiem lub indykiem. A sięgając po nabiał- również lepiej wybierać ten chudy.
- Przygotowując posiłki, nie można zapomnieć o dodaniu zdrowych ziół i przypraw, szczególnie czosnku, bazylii, mięty, rozmarynu, szałwii, gałki muszkatołowej, cynamonu oraz pieprzu.
PODSUMOWANIE
Dieta śródziemnomorska już od wielu lat jest złotym środkiem stosowanym na poprawę samopoczucia, zdrowia i długie życie. Zaleca ją wielu lekarzy oraz dietetyków i chociaż jest to bardziej styl żywienia niż ścisły i restrykcyjny plan żywieniowy, to warto zasięgnąć fachowej porady przed jej zastosowaniem.Bo chociaż ogólne zasady diety śródziemnomorskiej są proste i wydaje się, że samodzielnie jesteśmy w stanie przestrzegać jej wytycznych, to zawsze lepiej dla pewności skonsultować się ze specjalistą, którego możesz znaleźć m.in. na DietDoctor.