BĄDŹ PIĘKNY I GŁADKI… WYBIERZ OWSIANE PŁATKI

BĄDŹ PIĘKNY I GŁADKI… WYBIERZ OWSIANE PŁATKI

W świecie dietetyki mówi się, że owies należy do najzdrowszych ziaren na ziemi. Dlaczego? Na pewno jest źródłem wielu cennych składników odżywczych w tym witamin, minerałów, błonnika, a nawet przeciwutleniaczy. Badania wykazały również, że spożywanie owsa i produktów pochodnych jest skuteczne przy redukcji masy ciała, regulacji poziomu cukru i zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca. Jakie są jeszcze inne zalety jedzenia płatków owsianych oraz ziaren owsa?



MOC WITAMIN I MINERAŁÓW



Przede wszystkim owies jest bardzo pożywny, jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika, zawiera również sporo białka i zdrowego tłuszczu. W tych niewielkich ziarnach znaleźć można również mangan, fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk, witaminę B1, mniejsze ilości wapnia oraz potasu. 

Owies dostarcza do organizmu cenne przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają przeciwutleniacze? Przede wszystkim pomagają obniżyć poziom wysokiego ciśnienia krwi, ponadto działają przeciwzapalnie. 

Czy można jeść płatki owsiane na diecie bezglutenowej? Niektórzy wykluczają z diety płatki owsiane w obawie przed glutenem. Owies w czystej postaci jest zbożem bezglutenowym. To sposób jego uprawy i scalanie linii produkcyjnej z przetwórstwem innych zbóż zawierających gluten powoduje, że jest on bardzo często nim zanieczyszczony. Na szczęście nie dotyczy to wszystkich produktów owsianych.

ZALETY REGULARNEGO JEDZENIA PŁATKÓW OWSIANYCH



  • Mocne serce
    Jedzenie płatków owsianych może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, a to z kolei może uchronić przed chorobami serca. Inne badania wskazują, że dieta bogata w owies może poprawić kontrolę cukru we krwi.
  • Dobra energia
    Ciekawostką jest, że spożywanie produktów bogatych w owies dodaje energii! Badanie przeprowadzone w 2013 roku w Stanach Zjednoczonych i opublikowane w „International Journal of Sport Nutrition and Exercise” wykazało, że jedzenie płatków np. 3 godziny przed aktywnością fizyczną zapewnia znacznie lepszą wytrzymałość, dzięki powolnemu, kompleksowemu trawieniu węglowodanów. 
  • Dla skóry
    Okazuje się, że regularne spożywanie oraz stosowanie zewnętrzne płatków owsianych działa łagodząco na podrażnienia skóry. Według amerykańskiej Akademii Dermatologii i licznych badań, płatki owsiane są w stanie znormalizować pH skóry. Jest to jeden z powodów, dlaczego dieta osób zmagających się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik opiera się właśnie o różnorodne owsianki oraz zewnętrznie stosowane maseczki.
  • Znikające kilogramy
    Płatki owsiane dostarczają w 100 gramach około 370 kcal, a przy tym mnóstwo błonnika, który pozwala zachować sytość na dłużej i zapobiega gwałtownym napadom głodu. Wszelkiego rodzaju owsianki, placuszki owsiane będą świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, ale i nie tylko. Płatki owsiane na mleku krowim lub roślinnym z dodatkami owoców, kakao, wiórków kokosowych, to także jedna z najlepszych alternatyw dla kupnych deserów.




CO PRZYGOTOWAĆ Z PŁATKÓW OWSIANYCH



Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem tych ziaren, ale największą popularnością cieszy się znana na całym świecie...owsianka. Mnogość dodatków: owoce, kakao, jogurty, miód, orzechy, nasiona daje wiele kombinacji i pozwala nawet codziennie cieszyć się inną owsianką. Alternatywą dla klasycznej owsianki jest ta w wersji pieczonej. Dla tych zabieganych świetnym rozwiązaniem będzie całonocna owsianka, do której rano wystarczy dorzucić jedynie ulubione dodatki i zajadać ze smakiem.
Płatki owsiane sprawdzą się jako dodatek do ciast, ciasteczek, placuszków, a zblendowane na mąkę znajdą zastosowanie przy wypieku bułeczek, chleba, rogalików oraz z powodzeniem zastąpią panierkę lub pszenną bułkę.

PODSUMOWANIE



Niepozorny produkt, jakim są płatki owsiane, kryje w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych, pozwalają zaspokoić głód na długie godziny i mają wpływ na zachowanie zdrowia. Lista korzyści zdrowotnych płynących z regularnego spożywania płatków owsianych jest obszerna i nie pozostawia wątpliwości, że jest to jeden z najzdrowszych produktów w kuchni. Można je spożywać w tak wielu formach, że każdy bez problemu znajdzie swój ulubiony przepis.

W zadbaniu o codzienną dietę pomoże specjalista w dziedzinie żywienia, którego z łatwością można znaleźć w wyszukiwarce dietetyków na DietDoctor. Podczas indywidualnej wizyty w gabinecie specjalisty w zakresie poradnictwa żywieniowego poznasz podstawy bilansowania jadłospisów oraz sztuki kulinarnej.