PROSTY PRZEPIS NA JAGODZIANKI - JAK ZROBIĆ JAGODZIANKI IDEALNE?

PROSTY PRZEPIS NA JAGODZIANKI - JAK ZROBIĆ JAGODZIANKI IDEALNE?

Jagodzianki to prawdziwy przysmak lata. Co zrobić aby były pyszne i puszyste z dużą ilością jagód? Do zrobienia jagodzianek potrzebujemy tylko kilku składników. Poniższy przepis na mięciutkie jagodzianki sprawdzi się do porannej kawy lub jako deser po obiedzie.



Domowe, ekspresowe jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki możesz przygotowywać przez cały rok. Co prawda świeże jagody są dostępne tylko przez kilka tygodni, ale po sezonie sięgnij po jagody mrożone. Zrobienie tych pysznych drożdżówek zajmie Ci niewiele ponad godzinę. Podstawą jest puszyste ciasto drożdżowe do którego najlepiej sprawdzą się świeże drożdże. Pamiętaj też o odpowiednim przygotowaniu jagód.

Mamy dla Ciebie kilka wskazówek - Jak upiec jagodzianki idealne?

  1. Zadbaj o jakość i świeżość składników. Nieświeże drożdże mogą spowodować, że ciasto nie wyrośnie. Z kolei jagody powinny być dojrzałe i soczyste. Pamiętaj o tym, aby je dokładnie je umyć.
  2. Uważaj na ilość mąki. Jeśli dodasz jej za dużo ciasto drożdżowe na jagodzianki wyjdzie twarde. Dzięki odpowiedniej proporcji składników, ciasto będzie elastyczne, a po upieczeniu puszyste i pachnące. Co więcej, zbyt dużo mąki pszennej przy lepieniu bułek może spowodować, że źle zlepisz ciasto i jagody wyciekną podczas pieczenia.
  3. Cukier do jagód dodaj przed samym pieczeniem. Jeśli dodasz go za wcześnie, jagody puszczą bardzo dużo soku przez co później trudniej będzie nakładać nadzienie do jagodzianek.
Puszyste i pełne jagód bułki jagodzianki mogą być prawdziwym rarytasem. Dzięki tym kilku zasadom już wiesz jak zrobić ciasto na jagodzianki. Przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na jagodzianki z dużą ilością jagód

Składniki (na 8 jagodzianek)

  • 300 g mąki pszennej 50 g do kruszonki
  • 250 g świeżych jagód
  • 120 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru 20 g do kruszonki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła 20 g do kruszonki
  • 4 żółtka jaja
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: drożdże wymieszaj z 50 ml lekko ciepłego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę, resztę mleka, cukier, roztopione masło i jajka wymieszaj. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Przygotowane ciasto odstaw do piekarnika nastawionego na 40 stopni. Ogrzewaj przez 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno wyrosnąć i podwoić objętość.
  4. Jagody umyj i odsącz z wody. Dodaj do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
  5. Ciasto drożdżowe wyjmij na stolnicę i ponownie zagnieć. Podziel je na 8 kulek. Każdą lekko rozwałkuj i nakładaj na środek nadzienie z jagód. Dokładnie zalep i odłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
  6. Wymieszaj zimne masło na kruszonkę razem z mąka i cukrem. Posyp przygotowane do pieczenia jagodzianki.
  7. Bułki piecz w 180 stopniach przez około 30 minut aż drożdżówki się zarumienią. Czas pieczenia jagodzianek może zależeć od piekarnika.

Te proste w przygotowaniu jagodzianki z jagodami i kruszonką możesz przechowywać w lodówce do kilku dni. Aby tak przygotowane bułki z jagodami były świeże nawet na następny dzień, odgrzej je lekko w piekarniku lub mikrofali. Jagodzianki na zimno też będą smaczne i mogą posłużyć za wakacyjny deser.

Fit jagodzianki bez cukru

Jesteś na diecie albo po prostu ograniczasz cukier? Mamy dla Ciebie rozwiązanie! Możesz wykorzystać przepis na bułki z jagodami, zamieniając kilka składników.

Zamiast klasycznej pszennej mąki użyj mąkę orkiszową lub bezglutenową - tym sposobem zrobisz bezglutenowe jagodzianki. Możesz zastąpić cukier ksylitolem. Będzie to idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością. Pamiętaj jednak, że w takich chorobach bardzo ważne są kwestie indywidualne. Jeśli szukasz specjalisty, który ułoży dla Ciebie odpowiednią dietę, sprawdź ranking dietetyków DietDoctor.

Co więcej, w prosty sposób zrobisz jagodzianki bez mleka. Wystarczy, że zastąpisz je napojem roślinnym.

Jagody to bardzo zdrowy owoc, który warto uwzględnić w swoje diecie. Mrożone owoce do jagodzianek to dobre rozwiązanie po sezonie, jednak warto w sezonie zamrozić świeże owoce i korzystać z nich nawet w środku zimy.

PODSUMOWANIE

Jagodzianki z kruszonką to świetny pomysł na wykorzystanie świeżych jagód. Idealne puszyste jagodzianki z jagodami mogą posłużyć za słodkie śniadanie lub przekąska do kawy. Bardzo ważne jest staranne wykonanie i wyrastanie ciasta na bułeczki z jagodami. Maślana kruszonka, cienkie ciasto drożdżowe i duża ilość jagód - to charakteryzuje jagodzianki idealne. Jagodzianki z dodatkami to też ciekawe urozmaicenie. Możesz zrobić jagodzianki z jagodami i serem albo jagodzianki z jagodami i goździkami.