Ok, zamknij

Aktualności - strona 1

DZIURAWIEC — WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, ZASTOSOWANIE I PRZECIWSKAZANIA

DZIURAWIEC — WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, ZASTOSOWANIE I PRZECIWSKAZANIA

Dziurawiec towarzyszy naszej kulturze praktycznie od zawsze. Zanim odkryto jego pozytywny wpływ na zdrowie, stosowano ziele jako ochronę przed złymi siłami i duchami. Dziś o właściwościach zdrowotnych dziurawca wiemy o wiele więcej, o czym dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

Czytaj więcej
BETA-KAROTEN: CZYM JEST, GDZIE WYSTĘPUJE? DZIAŁANIE I KORZYŚCI

BETA-KAROTEN: CZYM JEST, GDZIE WYSTĘPUJE? DZIAŁANIE I KORZYŚCI

Beta-karoten to nic innego, jak barwnik roślinny, który nadaje czerwonym, żółtym oraz pomarańczowym warzywom i owocom żywy kolor. Beta-karoten jest karotenoidem prowitaminy A, co z kolei oznacza, że organizm może samodzielnie przekształcić go w witaminę A, znaną również jako retinol. Beta-karoten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a nazwa jego pochodzi od greckiego słowa beta oraz łacińskiego carota  tj. marchew.Beta-karoten został odkryty przez naukowca Heinricha Wilhelma Ferdinanda Wackenrodera, który skrystalizował go z marchwi w 1831 roku.

Czytaj więcej
SPOSÓB NA CHŁODIK - PRZEPISY NA ZUPY NA ZIMNO

SPOSÓB NA CHŁODIK - PRZEPISY NA ZUPY NA ZIMNO

Gorące dania nie zachęcają, kiedy na dworze upał. Mamy wtedy ochotę na coś lżejszego i chłodniejszego. Zupy to jedne ze zdrowszych posiłków. Odpowiednio zbilansowane mogą zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze.  Poniżej znajdziesz przepisy idealne na gorące dni.

Czytaj więcej
AZOTYNY I AZOTANY W ŻYWNOŚCI - CZY SĄ SZKODLIWE?

AZOTYNY I AZOTANY W ŻYWNOŚCI - CZY SĄ SZKODLIWE?

Azotyny i azotany to pochodne kwasu azotowego. W umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, jednak należy uważać na ich nadmiar. Azotany wykorzystuje się między innymi jako składniki nawozów mineralnych czy pasz dla zwierząt. Związki azotynów ze względu na ich potencjał konserwujący często są dodawane do przetworów mięsnych oraz serów.

Czytaj więcej
WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY — OBJAWY, PRZYCZYNY, LECZENIE I DIETA

WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY — OBJAWY, PRZYCZYNY, LECZENIE I DIETA

Choroba wrzodowa występuje aż u prawie 10% populacji dorosłych w Polsce i prowadzi do poważnych powikłań przewodu pokarmowego. Do niedawna znana była jako „choroba dyrektorska”, która występuje u osób na wysokich stanowiskach i żyjących w ciągłym stresie. Niestety, schorzenie może dotknąć nie tylko prezesów, ale również każdego z nas.

Czytaj więcej
SUPLEMENTY DIETY — JAKIE WARTO BRAĆ?

SUPLEMENTY DIETY — JAKIE WARTO BRAĆ?

Mają wzmocnić zdrowie i odporność, poprawić wygląd, wspomóc odchudzanie oraz uzupełnić niedobory witamin i minerałów. To tylko kilka obiecujących efektów przyjmowania suplementów diety, o których zapewniają ich producenci. Czasami wystarczy zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, a w niektórych przypadkach suplementacja jest niezbędna. Czym tak naprawdę są suplementy? Kiedy warto je stosować i które wybrać?

Czytaj więcej
DIETA W PRZEWLEKŁYM ZAPALENIU PROSTATY

DIETA W PRZEWLEKŁYM ZAPALENIU PROSTATY

W ostatnich latach przewlekłe zapalenie prostaty mocno zyskało na sile. Szacuje się, że dotyka 20, a nawet 50% mężczyzn. Leczenie w większości przypadków jest skuteczne, ale to właściwa dieta zwiększa efekt terapii.

Czytaj więcej
CUKRZYCA: RODZAJE, PRZYCZYNY, OBJAWY. WSZYTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O CUKRZYCY W PIGUŁCE

CUKRZYCA: RODZAJE, PRZYCZYNY, OBJAWY. WSZYTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O CUKRZYCY W PIGUŁCE

Cukrzyca typu 1 jest autoimmunologiczną chorobą metaboliczną, a cukrzyca typu drugiego określana jest mianem choroby cywilizacyjnej wynikającej w ogromnym stopniu ze stylu życia i żywienia. Cukrzyca charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemią). Nieleczona jest niebezpieczna dla zdrowia i życia, prowadzi do uszkodzenia, zaburzeń funkcjonowania i niewydolności różnych narządów. Jakie są objawy cukrzycy, jak ją leczyć i czy dieta ma wpływ na cukrzycę? Na te i inne pytania postaramy się jednoznacznie udzielić odpowiedzi w poniższym artykule.

Czytaj więcej