DIETA JESIENNA - JADŁOSPIS DO POBRANIA

DIETA JESIENNA - JADŁOSPIS DO POBRANIA

Jesień często kojarzy się z ponurym i deszczowym czasem. W sklepach kończą się wakacyjne owoce i warzywa, a my zamiast na orzeźwiające koktajle i sałatki mamy ochotę na rozgrzewające zupy, aromatyczne dania i pachnące cynamonem desery.

Okazuje się, że jesień też ma dużo do zaoferowania jeśli chodzi o sezonowe produkty. Trzeba tylko wiedzieć czego szukać.



Jesień - owoce sezonowe



Niestety borówki, maliny i inne wakacyjne produkty już się kończą, a jeśli są dostępne to ich posezonowa cena nie zachęca. W tym czasie warto sięgać po:
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Śliwki
  • Winogrona
  • Cytrusy
  • Owoce mrożone




Jesień - warzywa sezonowe



Tutaj mamy znacznie lepszy wybór. 
  • Dynia
  • Marchew
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Kalafior
  • Burak
  • Bakłażan
  • Seler
  • Pietruszka
  • Kalarepa
Do tego mamy produkty całoroczne, takie jak: ziemniaki, cebulę czy czosnek.

Jak wygląda dieta na odporność?



Na co warto zwrócić uwagę i po jakie produkty sięgać, aby nie dać się jesiennemu przeziębieniu.

Witamina D

Jest ważniejsza niż sama witamina C! Zgodnie z rekomendacjami należy ją suplementować przez cały rok. Warto zrobić badanie i sprawdzić swój poziom tej witaminy. Na podstawie tego, lekarz oceni jaką dawkę należy brać. Niestety w produktach spożywczych witamina D występuje w niewielkich ilościach i suplementacja jest konieczna.

Witamina C

Dodatkowa suplementacja nie jest konieczna jeśli w naszej diecie występuje dużo surowych warzyw i owoców. Szczególną uwagę należy zwrócić na paprykę, natkę pietruszki, kiwi i owoce jagodowe.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Bardzo często niedoceniane, a jednak mogą zdziałać cuda! Ich odpowiednie spożycie wpływa na układ immunologiczny i chroni organizm przed infekcjami. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w: łososiu, makreli, oleju lnianym, siemieniu lnianym, oleju rzepakowych czy nasionach chia.

Cynk

Jego niedobór zwiększa podatność na infekcje, więc warto zadbać o jego właściwą podaż. Ten składnik znajdziemy w: czerwonym mięsie, nasionach roślin strączkowych, orzechach i produktach pełnoziarnistych.

O czym jeszcze warto pamiętać:

  1. Regularnie Spożywaj produkty kiszone i fermentowane (kefir, jogurt). Korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, na odporność całego organizmu.
  2. Nie zaniedbuj snu. To ważny element budowania odporności.
  3. Ruszaj się! Regularna aktywność fizyczna wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.




Jadłospis jesienny



Szukasz inspiracji na jesienne dania z wykorzystaniem sezonowych składników? A może chcesz wprowadzić do swojej diety coś nowego? 

Tutaj możesz BEZPŁATNIE POBRAĆ 7- dniowy jadłospis 1800 kcal.