WYBRANE PRODUKTY ROŚLINNE WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

WYBRANE PRODUKTY ROŚLINNE WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

Owoce, a w szczególności owoce jagodowe są jedną z niezbędnych grup żywności służących do wspomagania i utrzymania odporności, jak również prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Z kolei ją definiuje się jako niepodatność organizmu na działanie różnych niekorzystnych czynników zewnętrznych, np. braku pokarmu. Możemy ją podzielić na odporność nieswoistą (wrodzona), która jest związana z cechami wrodzonymi naszego organizmu oraz odporność swoistą, czyli nabytą, którą organizm buduje przez całe życie.





Jak dbać o układ odpornościowy?



Do czynników osłabiających odporność możemy zaliczyć gwałtowne różnice temperatury, używki i niezdrową dietę, częste przyjmowanie antybiotyków, stres czy brak snu. Aby nie dopuścić do stanu obniżonej zdolności układu odpornościowego do reagowania na patogeny stosuje się działania profilaktyczne:

  • odpowiednią dietę, będącą źródłem antyoksydantów w tym witamin A, C i E, chude mięso, ryby, warzywa, owoce oraz kwasy tłuszczowe z grupy NNKT, zawarte np.
    w oliwie, olejach lnianych,
  • aktywność fizyczną na świeżym powietrzu,
  • probiotyki zawarte w produktach mlecznych (jogurty, kefiry),
  • hydroterapię pobudzającą przemianę materii (naprzemienne prysznice ciepłą
    i zimną wodą),
  • metody hartowania organizmu (np. korzystanie z sauny),
  • suplementację diety za pomocą immunomodulatorów (laktoferyna).


Antyoksydanty



Pisząc o antyoksydantach warto tutaj wspomnieć, że są to przeciwutleniacze, których zadaniem jest chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. W dodatku są uważane za cenny środek prewencyjny w zapobieganiu chorobom nowotworowym, chorobie niedokrwiennej serca, chorobie wysokościowej i in.. Zapobiegają również powstawaniu udaru mózgu oraz rozwojowi choroby Alzheimera. Zaliczamy do nich:
  • witaminy: A, C, E,
  • polifenole: flawonoidy, flawonole, antocyjany,
  • mikroelementy: cynk, mangan, selen,
  • karotenoidy.




Wybrane rodzime owoce jagodowe



Owoce jagodowe są szeroką grupą owoców o cennych właściwościach odżywczych. Są obfite w sporą ilość witamin, składników mineralnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Do najważniejszych antyoksydantów należą polifenole, witaminy A, E i C, karotenoidy. Wymienione związki wykazują działanie przeciwutleniające mające zdolność do neutralizowania reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, które wykazują szkodliwe działanie na organizm człowieka. Mogą spowodować powstanie takich chorób jak miażdżyca.

Porzeczka Agrest

Agrest to najpopularniejszy gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Do jego wartości odżywczych zaliczamy występowanie kwasu oleinowego, inolowego, alfa-linolenowego. Agrest zawiera ponadto błonnik pokarmowy oraz minerały takie jak potas, wapń czy magnez, witaminy; C, E.

Borówka czernica

Borówka jest rodzajem z rodziny wrzosowatych. Wartość odżywcza borówki to związki bioaktywne. Dużą ilość notuje witamina C, która działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie. Zawiera także witaminę A, E oraz cynk.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny agrestowatych. Do jej wartości odżywczych możemy zaliczyć witaminy z grupy B, dodatkowo witaminę C, A, E.

Jeżyna właściwa

Jeżyna właściwa to owoc jagodowy z rodziny różowatych. Ten owoc jagodowy zawiera kwasy organiczne, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki, liczne polifenole. Owoce jeżyny pozytywnie wpływają na uspokojenie.

Malina właściwa

Malina jest owocem jagodowym, który również należy do rodziny różowatych. Jest owocem bogatym w błonnik pokarmowy, polifenole, karotenoidy oraz wykazuje działanie przeciwgorączkowe.

Poziomka pospolita

Poziomka to kolejny owoc jagodowy należący do rodziny różowatych. Zawiera witaminy A, E, C, która wspomagają odporność i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, a także dbają o naszą skórę.

Żurawina

Żurawina to owoc jagodowy należący do rodziny wrzosowatych. Jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit. Działa przeciwbakteryjnie.

Substancje przeciwutleniające, neutralizując szkodliwy wpływ wolnych rodników, odgrywają znaczącą rolę w organizmie człowieka. Spożywanie owoców jagodowych niesie za sobą cenne korzyści, co świadczy o tym, że powinny się one znaleźć w jadłospisie człowieka. Zawierają wiele ważnych wartości odżywczych, począwszy od dużej zawartości polifenoli, flawonoidów po składniki mineralne (cynk, selen).