DIETA W CHOROBIE LEŚNIEWSKIEGO-CROHNA - ZALECENIA I PRZEPISY
Choroba Leśniowskiego-Crohna to jedna z najczęściej występujących przewlekłych chorób zapalnych jelit (ang. IBD). Jej dokładna przyczyna nadal nie jest w pełni poznana, i choć nie ma na nią skutecznego lekarstwa, istnieją różne terapie, które pozwalają na kontrolowanie objawów i poprawę jakości życia pacjentów. Choroba ta charakteryzuje się nawracającymi objawami, takimi jak częsta biegunka lub bóle brzucha, które mogą wpływać na codzienne funkcjonowanie.
W celu złagodzenia objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna, stosuje się różne metody leczenia. Optymalne podejście do terapii jest dostosowywane indywidualnie przez lekarza. W przypadku wyboru odpowiednich terapii farmakologicznych istnieje znaczna szansa na to, że pacjent będzie mógł znacząco poprawić swoją jakość życia, minimalizując uciążliwe objawy choroby.
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
W okresach zaostrzeń Choroby Leśniowskiego-Crohna, pacjenci często przechodzą na dietę płynną, jednakże nie zaleca się utrzymywania jej przez dłuższy okres niż 3 dni. W okresach remisji, pacjenci powinni starać się spożywać różnorodne produkty zgodnie z zaleceniami dietetycznymi, dostosowując dietę do swojego wieku i masy ciała. Istotne jest, aby dieta nie była radykalnie odmienna od zdrowej diety, co oznacza, że powinna ona pozostawać zrównoważona i dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta.Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z Chorobą Leśniowskiego-Crohna obejmują:
- Unikanie potraw i napojów, które mogą nasilać objawy, takie jak pikantne potrawy, tłuste dania, alkohol oraz produkty zawierające dużo kofeiny.
- Spożywanie małych, częstych posiłków może pomóc w łagodzeniu objawów i ułatwiać trawienie.
- Skoncentrowanie się na produktach łatwo przyswajalnych, takich jak gotowane warzywa, chude białka (np. drób, ryby) oraz łatwostrawne źródła węglowodanów (np. ryż, ziemniaki). Zalecana jest dieta niskotłuszczowa.
- Zadbaj o odpowiednią nawodnienie i dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika w diecie, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.
- Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem w celu dostosowania diety do indywidualnych potrzeb i monitorowanie zmian w trakcie leczenia.
Żywienie pacjenta - produkty zalecane i niezalecane
Dietę pacjenta z Chorobą Leśniowskiego-Crohna należy dostosować indywidualnie, uwzględniając jego aktualny stan zdrowia, objawy i potrzeby żywieniowe. Pacjent powinien być świadomy, które produkty są zalecane do spożycia, a także tych, które powinien unikać w swojej diecie. Dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb jest kluczowe dla zarządzania chorobą i poprawy jakości życia pacjenta. Zazwyczaj bazą diety są produkty lekkostrawne. Poniżej znajdziesz pełną listę produktów zalecanych i niewskazanych w diecie osoby chorej.Zalecane produkty
Produkty zbożowe: białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), makaron, kaszka pszenna, ryż jasny, sucharki.
Mleko i przetwory: Można podawać mleko, maślankę, twaróg chudy, w przypadku gdy u chorego nie występuje zaostrzenie objawów choroby.
Warzywa: pomidory bez pestek i skórki, kalafior (jeśli jest tolerowany), marchew, dynia, szpinak, sałaty (roszponka, rukola, mix), buraki, pietruszka, seler, ziemniaki.
Owoce: jabłka, brzoskwinie, truskawki, maliny, borówki, porzeczki, arbuz, melony, banany.
Mięso i ryby: nieprzetworzone, chude gatunki ryb i mięsa.
Tłuszcze: Roślinne źródła tłuszczy, np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy.
Remisja choroby Leśniowskiego-Crohna jest możliwa przy utrzymaniu kontroli nad chorobą. Odpowiednie żywienie to jeden z wazniejszych elementów tej terapii.
Niezalecane produkty
Produkty zbożowe: pieczywo razowe, grube kasze, otręby, mąki pełnoziarniste i razowe.
Mleko i przetwory: Zależy od tolerancji pacjenta, jednak kluczowa jest niska zawartość tłuszczu w produktach mlecznych.
Warzywa: kapusta, brukselka, fasola, groch, cebula, rzodkiew, kalarepa, papryka, pory.
Owoce: gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, owoce suszone
Mięso i ryby: tłuste gatunki i produkty przetworzone
Tłuszcze: produkty bogate w tłuszcze nasycone, smalec, tłuste mięsa, ryby i nabiał.
U większości chorych obserwuje się podobne reakcje na niedozwolone produkty. Ograniczenie potraw wzdymających, tłustych czy przetworzonych może znacznie poprawić komfort życia pacjenta.
Choroba Leśniowskiego-Crohna - Przepisy
Kasza jaglana z seremSkładniki:
70 g - Maliny
100 g - Jogurt naturalny, 2% tłuszczu
50 g - Kasza jaglana
80 g - Ser twarogowy chudy
20 g - Erytrol
Sposób przygotowania
Ryż ugotować na półtwardo, przestudzić, wymieszać z jajkiem, mięsem, kaszą i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Uformować wedle uznania. Na głęboką patelnię wlać passatę, zagotować ją i włożyć do niej gołąbki. Dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Lekkostrawne gołąbki bez zawijania, w sosie pomidorowym
Składniki:
50 g - Jaja kurze, całe
24 g - Kasza manna
1 g - Oregano, suszone
1 g - Pieprz czarny
100 g - Ryż biały
1 g - Sól biała
200 g - Indyk, mięso mielone
240 g - Passata
Sposób przygotowania
Ryż ugotować na półtwardo, przestudzić, wymieszać z jajkiem, mięsem, kaszą i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Uformować wedle uznania. Na głęboką patelnię wlać passatę, zagotować ją i włożyć do niej gołąbki. Dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Pyzy z mięsem z rosołu i surówką z marchewki
Składniki:
50 g - Jaja kurze, całe
130 g - Mąka pszenna, typ 500
180 g - Jabłko
135 g - Marchew
75 g - Mąka ziemniaczana
80 g - Pietruszka, korzeń
2 g - Pieprz czarny
1 g - Sól biała
300 g - Sztuka mięsa, gotowana
60 g - Marchew, gotowana
12 ml - Sok z cytryny
500 g - Ziemniaki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie dodać do nich jajko, mąki, sól i zagnieść ciasto. Mięso z rosołu zmielić, dodać ugotowaną startą jedną marchew i pietruszkę. Wymieszać. Na stolnicy ciasto podzielić na małe części i każdą spłaszczyć. Na środek wyłożyć farsz i zalepić pyzy. Pyzy gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Surowe dwie marchewki zetrzeć i wymieszać z tartym jabłkiem i sokiem z cytryny.