KAKI - EGZOTYCZNY OWOC SŁODKIM ŹRÓDŁEM CENNYCH WARTOŚCI

KAKI - EGZOTYCZNY OWOC SŁODKIM ŹRÓDŁEM CENNYCH WARTOŚCI

Owoc kaki, występujący również pod nazwą persymona, hurma, owoc szaron, kryje w sobie bogactwo właściwości zdrowotnych i pomimo wielu zalet nadal pozostaje niedoceniony. Dlaczego kaki powinno znaleźć się na Twoje liście zakupów? Jest przesłodkie i pozbawione wad!



WERSJA AMERYKAŃSKA VS JAPOŃSKA



Istnieją dwa rodzaje persymon: azjatycka i amerykańska. Rdzenni Amerykanie od wieków spożywali kaki samodzielnie lub podawali je w formie pieczonej, z dodatkiem chleba. Amerykańska persymona zazwyczaj rośnie dziko i nie jest powszechnie uprawiana. Z kolei diospyros kaki, to japońska odmiana, która jest najczęściej spotykana na straganach.

Istnieją dwa popularne rodzaje persymon japońskich:
  • Hachiya - ma żołędzi kształt oraz cierpki smak, dlatego najlepiej spożywać ją, gdy jest dojrzała, a nawet przejrzała. To co ją wyróżnia, to błyszcząca, głęboko pomarańczowo-czerwona skórka i ciemnożółty miąższ oraz niewielka ilość nasion.

  • Fuyu - ma kształt pomidora i słodki smak, więc można ją jeść, gdy jest niedojrzała i twarda. Jej skórka jest ciemnopomarańczowa, miąższ z kolei jasnopomarańczowy, prawie wcale nie zawiera nasion. Jest to najpopularniejsza odmiana kaki, wybierana przez miłośników tego smaku na całym świecie.


Rozmiar kaki, w zależności od gatunku, może przypominać 50 groszówkę lub małego grejpfruta, jedna sztuka waży przeciętnie między 180 g a 250 g.





OWOC KAKI - WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE



Ten niewielki owoc jest przede wszystkim niskokaloryczny i bogaty w cenne wartości odżywcze. W jednej średniej sztuce (250g) znajdziesz ok.:
  • 175 kcal
  • 1,5 g białka
  • 0,5 g tłuszczu
  • 46,5 g węglowodanów
  • 9 g błonnika
  • 200 g wody
  • 402 mg potasu
  • 20 mg wapnia
  • 22 mg magnezu
  • 0,40 mg żelaza
  • 0,30 mg cynku
  • 0,90 mg manganu
  • 203 μg witaminy A
  • 633 μg B-karotenu
  • 2 mg witaminy E
  • 19 mg witaminy C


DZIAŁANIE PRZECIWUTLENIAJĄCE I PRZECIWZAPALNE



Kaki są bogate w witaminy, minerały oraz cenne przeciwutleniacze. Są źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i chroni przed chorobami serca.


Więcej o diecie wspomagającej prawidłową pracę serca przeczytasz tutaj 

Persymona zawiera również sporą ilość błonnika, fosforu, wapnia, witaminy A oraz cennych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać uszkodzenia oksydacyjne, redukują wolne rodniki i skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby przewlekłe.

Zastanawiasz się, które produkty są bogate w przeciwutleniacze? Te najbardziej kolorowe! Więcej o nich przeczytasz w tym artykule


Z przeprowadzonych badań przez Trusted Source wynika również, że owoc kaki wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, które skutecznie zmniejszą stany zapalne oraz chronią tkanki przed uszkodzeniami.

KAKI UCZULA?



Bardzo rzadko, ale jednak może się zdarzyć, że spożywanie kaki może wywołać reakcje alergiczne, które zazwyczaj przebiegają łagodnie. Do najczęstszych objawów można zaliczyć:

  • ból brzucha
  • nudności
  • delikatną wysypkę

Pamiętaj! Jeśli zauważysz pierwsze objawy alergii po spożyciu jakiegokolwiek produktu spożywczego - pilnie skontaktuj się z dietetykiem, który planując Twój indywidualny jadłospis, uwzględni alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Potrzebujesz fachowej porady? Wejdź na DietDoctor i znajdź najlepszego specjalistę w swoim mieści lub okolicy. Poznaj opinie i zarezerwuj wizytę w 3 prostych krokach.

SPOSÓB NA KAKI





Jak jeść kaki? Najlepiej tak jak jabłko, w całości - ze skórką lub bez. Możesz je również pokroić na plastry, dodać do płatków zbożowych, musli i granoli. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, sałatek oraz ciast.