BURGER DRWALA - ILE MA KALORII, CZY JEST ZDROWY I JAK ZROBIĆ NA NIEGO MIEJSCE W ZDROWEJ DIECIE
W tym roku premiera sezonowego burgera w McDonald's miała miejsce 23 listopada. Co takiego kryje się w tej rozchwytywanej bułce i czy warto się na nią skusić. Jak dobrze wkomponować takie danie w swój zdrowy jadłospis? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.
BURGER DRWALA - KIEDY JEST DOSTĘPNY?
Fani tego burgera wypatrują go cały rok i ze zniecierpliwieniem wyczekują dnia premiery. Jest to sezonowa kanapka, która pojawia się w sieci Macdonald's co roku o tej samej porze, czyli pod koniec listopada i można zamówić go w 5 wersjach:- Burger Drwala
- Podwójny Burger Drwala
- Burger Drwala z kurczakiem
- Burger Drwala z żurawiną
- Burger Drwala na ostro
SKŁADNIKI BURGERA DRWALA
Kanapka ma swój unikalny skład i żadna inna sieć fast foodów nie ma w swoim menu podobnych pozycji. Z tego względu, kiedy Burger Drwala pojawia się w McDonald's, ustawiają się po niego niemałe kolejki.Co znajdziemy w środku:
- Burger Drwala: kotlet wołowy, plaster sera w panierce, bekon, sałata, sos, prażona cebulka i bułka z serowo-bekonową posypką.
- Podwójny Burger Drwala: składniki jak wyżej, a do tego dodatkowy kotlet.
- Burger Drwala z kurczakiem: zamiast wołowiny znajdziemy w nim kotlet drobiowy.
- Burger Drwala z żurawiną: do kanapki dodany został sos żurawinowy
- Burger Drwala na ostro: w tej wersji otrzymamy burgera z jalapeno.
ILE KALORII KRYJE SIĘ W BURGERZE DRWALA
W sieci Mcdonald's dostępne są pełne tabele wartości odżywczych znajdujących się w każdej pozycji z menu. Analizując te informacje, wiemy że Kanapka Drwala w wersji klasycznej to ponad 900 kalorii (39 g białka, 51 g tłuszczu i 70 g węglowodanów). Dla niektórych jest to połowa dziennego zapotrzebowania. Dodając do tego frytki i napój gazowany może uzbierać się nawet 1500 kalorii.W składzie przeważają tłuszcze, które odpowiadają za 460 kalorii. Są to głównie tłuszcze nasycone, czyli jeden z elementów tak zwanej diety zachodniej, która odradzana jest przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych odpowiada za podwyższone ryzyko nadciśnienia tętniczego, wzrost niekorzystnego cholesterolu i wyższe prawdopodobieństwo rozwinięcia się miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Warto podkreślić, że w tej bombie kalorycznej mamy też wysoką zawartość soli, co również niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Kanapka Drwala mimo wszystko może stanowić element zbilansowanej diety. Jeśli zjemy ją raz czy dwa razy w sezonie, nie będzie to ilość zagrażająca zdrowiu, ponieważ najważniejsze jest to, co jemy na co dzień, a na odstępstwa w każdej diecie jest miejsce. Trzeba jednak liczyć się z tym, że regularne spożywanie wysokokalorycznego i przetworzonego jedzenia może spowodować nadmierne przybieranie na masie ciała czy nawet może doprowadzić do rozwoju chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy miażdżycy.
JAK WKOMPONOWAĆ KANAPKĘ DRWALA W CODZIENNE MENU - PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
Na koniec wskazówka dla tych, którzy jednak chcą spróbować tegorocznego Burgera Drwala.Poniżej przykładowy, jednodniowy jadłospis na 1800 kalorii.
ŚNIADANIE - Kanapka z twarożkiem po prowansalsku (323 kcal, 22 g białka, 3 g tłuszczu, 56 g węglowodanów)
- Chleb żytni razowy - 80 g (2 kromki)
- Twaróg chudy - 80 g
- Jogurt naturalny - 25 g (1 łyżka)
- Surowe warzywa: papryka, ogórek, sałata, pomidor
- Zioła prowansalskie
Wykonanie: Ser wymieszać z jogurtem i ziołami. Jeść z warzywami i pieczywem.
II ŚNIADANIE - Koktajl bananowo-malinowy na maślance (222 kcal, 7 g białka, 3 g tłuszczu, 43 g węglowodanów)
- Banan - 60 g (1/2 sztuki)
- Maliny - 70 g (2/3 szklanki)
- Maślanka - 200 ml (3/4 szklanki)
Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować.
OBIAD - Burger Drwala (900 kalorii, 39 g białka, 51 g tłuszczu i 70 g węglowodanów)
KOLACJA - Sałatka makaronowa z tuńczykiem i kukurydzą (370 kcal, 23 g białka, 9 g tłuszczu, 52 g węglowodanów)
- Makaron pełnoziarnisty - 35 g (1/3 szklanki)
- Tuńczyk w sosie własnym - 70 g (1/3 puszki)
- Kukurydza z puszki - 40 g (2 łyżki)
- Sałata lodowa - 20 g (4 liście)
- Oliwki czarne - 40 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 25 g (1 łyżka)
- Czerwona cebula - 20 g (1/4 sztuki)
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku.
Jeśli potrzebujesz porady specjalisty lub indywidualnego planu żywieniowego, umów się do dietetyka. W naszym rankingu znajdziesz najlepszych specjalistów w Polsce.