ORZECHY: KTÓRE SĄ NAJZDROWSZE?
Każdy dietetyk powie Ci, że orzechy są bardzo zdrowe i jeśli nie ma przeciwwskazań takich jak alergie, na pewno uwzględni je w Twoim codziennym planie żywieniowym. Za co odpowiadają orzechy? Na pewno skutecznie regulują poziom cholesterolu, wzmacniają pracę serca, pozytywnie wpływają na trawienie i metabolizm, a nawet chronią przed niektórymi wirusami. Które z nich są najbardziej wartościowe? Tak naprawdę każde z nich wyróżnia inna zdolność oraz zawartość cennych składników odżywczych. Sprawdźcie sami!
OBAWY PRZED ORZECHAMI
„Nie jem orzechów, bo są wysokokaloryczne i niezdrowe” - niestety nie ma nic bardziej mylnego! Wielu Polaków unika właśnie spożywania orzechów ze względu na wysoką zawartość tłuszczu czy ilość kalorii. Zapominają jednak o jednej ważnej kwestii: garść orzechów jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jakich? Ta popularna na całym świecie przekąską jest bogata w białko, cenne kwasy tłuszczowe, błonnik, antyoksydanty oraz witaminy takie jak: C i E. Nie zapominajmy również o miedzi, żelazie, wapniu, potasu, magnezu, selenie czy cynku. O korzyściach diety bogatej w żelazo przeczytasz w
tym artykule. W jaki sposób konkretne rodzaje wpływają na Twój organizm? Przeczytaj poniżej krótką charakterystykę.
ORZECHY WŁOSKIE
To nie przypadek, że swoim wyglądem przypominają mózg! To co je wyróżnia to przede wszystkim ogromna ilość drogocennych przeciwutleniaczy. Przypominamy, że antyoksydanty to tarcze ochronne przed uszkodzeniem komórek. Takie uszkodzenia wywołują m.in. choroby serca czy przyspieszają procesy starzenia. Orzechy włoskie są bogate w sporą ilość kwasów omega-3, który jest niezastąpiony w walce ze stanami zapalanymi. Unikasz jedzenia ryb? Koniecznie sięgnij właśnie po orzechy włoskie, ze względu na uzupełnienie omega-3!
Ciekawostka: orzechy włoskie łagodzą silne objawy PMS oraz wzmacniają włosy i paznokcie.
MIGDAŁY
Są spożywane od tysięcy lat, a ich największa produkcja ma miejsce w Kalifornii. Migdały przede wszystkim wzmacniają
serce, kości oraz pomagają w walce z uporczywą zgagą w czasie ciąży! Dodatkowo ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, cieszą się również działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Co więcej, pomimo dość sporej liczby kalorii, mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi, o ile zwrócisz uwagę co do wielkości porcji. Boisz się, że przekroczysz swoją dzienną liczbę kalorii? Skorzystaj z porady najlepszego specjalisty w swoim mieście! Już dziś sprawdź szczegóły i
umów się na spotkanie! NERKOWCE
Pozyskiwane są z tropikalnego drzewa i podobnie jak większość orzechów, korzystnie wpływają na ogólną poprawę zdrowia, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, kontrolują poziom cukru we krwi i wspierają pracę serca. Są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone, mają również niską zawartość cukru, są źródłem błonnika i zawierają prawie taką samą ilość białka, jak porcja mięsa. Dodatkowo są bogate w miedź, magnez oraz mangan. Nerkowce najczęściej spożywane są na surowo, stanowią również główny składnik popularnego masła orzechowego. Zastanawiasz się, po które orzechy warto najczęściej sięgać? Skontaktuj się z
najlepszym dietetykiem w swoim mieście - rozwieje na pewno wszystkie Twoje wątpliwości.
PEKAN
Mają cudowny maślany smak i zawierają odpowiednią ilość białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Są również doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu, które pomagają regulować poziom ciśnienia krwi. Jeśli chodzi o tłuszcz, nie bój się go, ponieważ jest to zdrowy jednonienasycony rodzaj tłuszczu. orzechy pekan zapobiegają chorobom serca i pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Chronią również przed
stanami zapalnymi ze względu na zawartość magnezu, wapnia, błonnika, witaminy E oraz cynku.
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
To, co je wyróżnia to przede wszystkim wysoka zawartość selenu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Już tylko spożycie dwóch orzechów dziennie wystarczy w zapewnieniu odpowiedniej ilości selenu w diecie. Orzechy brazylijskie, podobnie jak inne rodzaje, zawierają zdrowe tłuszcze, które regulują poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca. Jakie jeszcze składniki odżywcze znajdziesz w tych orzechach? Witaminy z grupy B, E, wapń, magnez, miedź oraz cynk. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Wspierają pracę mózgu oraz wzmacniają kości.