DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?
Kiszona kapusta, kiszone ogórki, a nawet kiszony burak! To tylko niektóre z produktów bogatych w witaminy i bakterie kwasu mlekowego. Regularne spożywanie kiszonek wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Jakie jeszcze właściwości mają kiszone warzywa?
Co to są kiszonki i jakie są zalety ich spożywania?
Produkty kiszone powstają w wyniku fermentacji warzyw lub owoców. Jest to starodawna metoda konserwacji żywności. Proces ten polega na umieszczeniu wybranych produktów w słoiku, przyprawieniu i zalaniu solanką, a następnie pozostawieniu ich w temperaturze pokojowej na kilka dni. Dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej możemy je długo przechowywać i bezpiecznie spożywać.Kiszonki są dobrym składnikiem diet odchudzających
Podczas procesu kiszenia warzyw zmniejsza się zawarta w nich ilość cukru i jednocześnie ich kaloryczność. Dodatkowo zawierają dużą ilość błonnika, który daje nam uczucie sytości. Są również doskonałym uzupełnieniem naszych posiłków.Kaloryczność przykładowych kiszonych produktów:
Kiszone ogórki: 12 kcal/100 g
Kiszona kapusta: 16 kcal/100 g
Kiszone buraki: 30 kcal/100 g
Kiszona rzodkiewka: 17 kcal/100 g
Kiszone produkty regulują pracę jelit
Duża zawartość bakterii kwasu mlekowego sprawia, że pełnią one rolę naturalnego probiotyku, dzięki temu pomagają utrzymać zdrową florę bakteryjną. Wpływa to pozytywnie na nasz układ pokarmowy, przyswajanie składników odżywczych oraz wzmocnienie bariery ochronnej.Zawierają dużo witamin i minerałów
Kiszonki zawierają witaminy z grupy B, witaminy K oraz E. Proces fermentacji mlekowej działa stabilizująco, również na bardzo wrażliwą witaminę C. Dzięki temu nie ulegają one rozpadowi, co zwiększa ich przyswajalność. Zwiększają też przyswajalność żelaza, więc warto je spożywać w trakcie anemii.Są bogate w przeciwutleniacze
Hamują negatywne działanie wolnych rodników. Spowalniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, chronią przed pogorszeniem wzroku.Poza tym kiszonki pomagają regulować poziom cukru we krwi - są polecane szczególnie dla osób z cukrzycą. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi.
Jakie produkty można kisić?
Do najczęściej kiszonych warzyw zdecydowanie należą ogórki oraz czerwona i biała kapusta. Na popularności zyskuje również kiszony burak, papryka, marchew, cebula, kalafior, a nawet czosnek. Warto wypróbować różne rodzaje kiszonek. Jeśli nie lubisz kiszonych warzyw, możesz spróbować kiszonych owoców np. jabłek lub soków z kiszonych warzyw np. z buraka.Jak kisić?
Przed spożyciem kiszonek należy upewnić się, że są one odpowiednio przygotowane i przechowywane. Na rynku dostępnych jest coraz więcej gotowych i sprawdzonych produktów. Możemy również przygotować je sami, oto przykładowy przepis na kiszone ogórki:Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 mała główka czosnku
pęczek kopru
kawałek korzenia chrzanu
2 łyżki soli
1 litr wrzątku
Przygotuj 2 litrowe słoiki. Umyj dokładnie ogórki. Przepłucz koper oraz chrzan. Oddziel ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać), następnie pokrój chrzan na mniejsze słupki. Składniki podziel na pół, wyłóż na dno każdego ze słoików koper, czosnek oraz kawałki chrzanu. Włóż do słoików ciasno ułożone pionowo ogórki. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Zalej słoiki wodą, następnie delikatnie nimi wstrząśnij tak, aby ze słoików wydostały się bąbelki powietrza. Słoiki mocno zakręć, a następnie odstaw na 3 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Po tym czasie możesz odstawić słoiki do piwnicy.