CZYTAJ NA ZDROWIE! KOMPENDIUM WIEDZY NA TEMAT CZYTANIA ETYKIET

CZYTAJ NA ZDROWIE! KOMPENDIUM WIEDZY NA TEMAT CZYTANIA ETYKIET

Podobno ocenianie po etykietce jest powierzchowne i niewłaściwe. Zasada ta jednak nie sprawdza się podczas codziennych zakupów. Świadome czytanie etykiet nie należy do miłych i prostych zadań, jednak jest kluczowe przy podejmowaniu zdrowych wyborów konsumenckich. I właśnie o tym jak czytać etykiety produktów oraz na co zwróć podczas wyboru produktu w sklepie, przeczytacie poniżej.

Co robisz przed zakupem nowego komputera lub telewizora? Sprawdzasz dokładnie jego dane. A przecież są to sprzęty służące głównie rozrywce. Zupełnie inaczej postępujemy z reguły podczas zakupów spożywczych. Pewnie przyczynia się do tego niższa cena wybieranych „na szybko” produktów. Jednak czy nasze zdrowie nie jest bezcenne? Naprawdę chcemy, żeby nas organizm poniósł najwyższe koszty? Sprawdźcie, jak się uchronić!



O SMAKU…

Jak maślane jest masło? Niestety producenci często wprowadzają w błąd konsumentów. Sytuacja ta ma miejsce np. w przypadku masła. Nazwa ta powinna być zarezerwowana dla przetworu mlecznego. Jednak w związku z tym, że tłuszcz mleczny jest droższy od roślinnego, bardzo często do wyrobu stosuje się ten drugi, niewłaściwie stosując mylące nazewnictwo. 


To nie jest jednak pojedyncza sytuacja, kiedy producenci celowo wprowadzają konsumentów w błąd. Polewy czekoladowe bardzo często są jedynie polewami o smaku czekolady. Natomiast owocowe smaki niekiedy z owocami mają wspólny jedynie aromat… Dlatego tak ważne jest, żeby uważnie sprawdzać, co ląduje w naszym koszyku.

JAK CZYTAĆ ETYKIETY PRODUKTÓW?

Sprawdzaj datę ważności

Sformułowanie „Należy spożyć do” znajdziemy najczęściej na opakowaniach produktów szybko psujących się, takich jak ryby i mięso. Jeżeli te produkty przekroczyły swoją datę ważności, należy je po prostu wyrzucić. Po jej upłynięciu wskazanej na opakowaniu daty nie można wykluczyć szkodliwego wpływu tej żywności na zdrowie.

„Data przydatności do spożycia" oznacza, że producent gwarantuje zachowanie wszystkich cech i walorów produktu do podanego terminu. Po przekroczeniu wskazanej daty produkt może utracić część swoich właściwości (zmniejszy się ilość witamin, zmieni się kolor lub aromat), ale wcale nie musi do tego dojść! Warto pamiętać, że im dłuższy termin przydatności do spożycia, tym dłużej są jadalne po jej upływie.



Poznaj miejsce przechowywania

Miejsce przechowywania gwarantuje dłuższe zachowanie świeżości produktów. Produkty suche najlepiej przechowywać w miejscach suchych. Pieczywo przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w chlebaku (albo innym suchym i zacienionym miejscu).
Najwięcej niejasności jest z grupą warzyw i owoców. Większość osób automatycznie wkłada do chłodziarki wszystkie warzywa i owoce, jednak niektóre z nich lepiej czują się w temperaturach pokojowych.

 

  • Jakie warzywa przechowywać w lodówce?


marchew, pietruszka (korzeń oraz natka), seler, por, kapusta, brukselka, rzodkiewka, koperek, sałata, brokuł, kalafior, papryka, szparagi, szczypiorek

  • Jakie owoce przechowywać w lodówce?


maliny, jagody, borówki, truskawki, jeżyny, winogrona, wiśnie, czereśnie

  • Jakie warzywa przechowywać poza lodówką?*


pomidory (zwłaszcza takie, które potrzebują jeszcze dojrzeć), ogórki, ziemniaki, buraki, cebula, czosnek, cukinia, dynia, bakłażan

  • Jakie owoce przechowywać poza lodówką?*


jabłka, gruszki, śliwki, banany, awokado, cytrusy (pomarańcze, cytryny, grejpfruty), owoce egzotyczne (ananas, mango, papaja, kiwi), brzoskwinie, nektarynki, morele, arbuz, melon

* warto pamiętać, że wszystkie napoczęte warzywa i owoce należy przechowywać w lodówce

Pilnuj wartości odżywczej

Różnica w zawartości składników odżywczych, a zwłaszcza kalorii oraz dosypanego pomiędzy produktami tego samego typu bywa zaskakująca. Dlatego wybierając np. jogurt naturalny lub ketchup lepiej sprawdzić etykietę. Ilość dodanego cukru, może nasz niemiło zdziwić.


A przede wszystkim sprawdzaj skład produktów

Czytając etykiety, warto stosować się do jednej reguły: im krótszy i bardziej zrozumiały dla nas skład produktu, tym lepiej! Nie wszystkie kryjące się pod literą „E” dodatki są szkodliwe, nie zawsze jednak jesteśmy w stanie wszystkie je zapamiętać. Na rynku pojawia się coraz więcej aplikacji na telefon pozwalających w łatwy i szybki sposób rozszyfrować skład produktu, takie rozwiązanie sprawdzi się idealnie podczas szybkich zakupów w sklepie, kiedy to czas na wrzucenie czegoś do koszyka nie jest zbyt długi.

PODSUMOWANIE

Czytanie etykiet produktów podczas zakupów, nie jest ulubionym elementem wielu osób. Zazwyczaj odruchowo wrzucamy dany produkt do koszyka, skuszeni barwną etykietą lub obietnicami umieszczonymi na opakowaniu.
Jakie produkty wybierać podczas zakupów najlepiej podpowie dietetyk, który podczas indywidualnej konsultacji żywieniowej podzieli się swoją wiedzą na temat artykułów spożywczych oraz ich składów. Najlepszych specjalistów z dziedziny poradnictwa żywieniowego znajdziecie na DietDoctor.