facebook button
CUDOWNA MOC CZEKOLADY - zdjęcie

CUDOWNA MOC CZEKOLADY

Mówi się, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie” i zapewne jest w tym zdaniu wiele prawdy, ale oprócz tego, czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale również może m.in. zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby serca. Sprawdźcie koniecznie o czym jest mowa, niektóre z nich na pewno Was zaskoczą. Pamiętajcie tylko o jednym: zdrowa jest gorzka czekolada,  a nie ta naładowana słodkimi dodatkami. 

CENNE SKŁADNIKI

Gorzka czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao jest bardzo pożywna, ponieważ zawiera cenne składniki odżywcze takie jak: błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan, potas, fosfor, cynk. Tłuszcze znajdujące się w czekoladzie są przeważnie nasycone, jednonienasycone, z niewielką ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. 

 

PRZECIWUTLENIACZE

Ciemna czekolada to potężne źródło przeciwutleniaczy i zalicza się do grupy produktów charakteryzujących się współczynnikiem ORAC (czyli zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych). W kostkach czekolady znajdują się cenne organiczne związki, które są aktywne biologicznie i działają jak przeciwutleniacze, m.in.: polifenole roślinne oraz flawonoidy. Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że gorzka czekolada zawiera więcej aktywnych polifenoli w porównaniu (z równie cennymi) jagodami. 

 

STABILIZACJA 

Ciemna czekolada może poprawić przepływ krwi oraz ustabilizować ciśnienie. Badania przeprowadzone w Amerykańskim Instytucie zdrowego serca, potwierdzają również korzystny wpływ czekolady na prawidłową pracę serca oraz ochronę przed zachorowaniem na choroby serca Dodatkowo czekolada, a właściwie przeciwutleniacze w niej obecne są w stanie ustabilizować prawidłowy poziom cholesterolu, a nawet zmniejszyć oporność organizmu na insulinę, co może uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę. 

 

     

 

DOBRA DLA MÓZGU

Ciemna czekolada bardzo korzystnie wpływa na pracę mózgu, zwiększa funkcje poznawcze oraz zawiera substancje pobudzające, dlatego ma pozytywny wpływ na koncentrację, zwłaszcza u osób starszych. Czekolada może również uchronić przed Alzheimerem. 

 

POPRAWIA NASTRÓJ

Czekolada może poprawić nastrój, dlatego bardzo często określana jest jako naturalny antydepresant. Dlaczego? Zawiera składniki, które zwiększają produkcję takich hormonów jak dopamina i serotonina, a te z kolei odpowiadają za nasze samopoczucie i dobry nastrój. 

 

OCHRONA SKÓRY PRZED SŁOŃCEM

Gorzka czekolada znana jest również z zapobiegania uszkodzeniom, które są wynikiem kontaktu z promieniami UV. To wszystko dzięki cennym flawonoidom roślinnym. Najlepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie całych ziaren kakaowca, ale czekolada, zawierająca ok 85 % kakao będzie równie skuteczna w walce z niebezpiecznym działaniem promieni UV. 

 

foto: pinterest.com

 

< powrót do listy aktualności
Dietdoctor

Copyright © DietDoctor 2016. All rights reserved.

Graphics & Code SMARTHEADS