CUDOWNA MOC CZEKOLADY

CUDOWNA MOC CZEKOLADY

Mówi się, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie” i zapewne jest w tym zdaniu wiele prawdy. Oprócz tego czekolada o wysokiej zawartości kakao poprawia nastrój, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, jest świetnym źródłem magnezu i śmiało może być spożywana przez cukrzyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Więcej o czekoladzie przeczytacie w poniższym artykule.



CZY WARTO JEŚĆ CZEKOLADĘ?

Gorzka czekolada uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla innych rodzajów słodyczy. Gorzka czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao jest bardzo pożywna, zawiera cenne składniki odżywcze takie jak: żelazo, magnez, miedź, mangan, potas, fosfor, cynk. Czekolada zawiera wiele składników (m.in. fenylotylaminę), które podnoszą poziom serotoniny i poprawiają nastrój. Kostka lub dwie gorzkiej czekolady okażą się świetną przekąską w czasie intensywnej aktywności fizycznej lub umysłowej,

W kostkach czekolady znajdują się cenne organiczne związki, aktywne biologicznie i działające jak przeciwutleniacze, m.in.: polifenole roślinne oraz flawonoidy. Badania wykazują, że gorzka czekolada zawiera więcej aktywnych polifenoli w porównaniu (z równie cennymi) jagodami.

CZEKOLADA DLA CUKRZYKA?

Diabetycy często pytają, czy chorując na cukrzycę można jeść czekoladę? Indeks glikemiczny gorzkiej czekolady jest niski i wynosi 22, dzięki czemu nie wywołuje ona gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi i może być spożywana przez diabetyków- oczywiście w zdrowych granicach. Dla porównania: indeks glikemiczny czekolady mlecznej to 49.

CZY GORZKA CZEKOLADA JEST ZDROWA?

DBA O SERCE
Ciemna czekolada może poprawić przepływ krwi w naczyniach krwionośnych oraz ustabilizować ciśnienie. Badania przeprowadzone w Amerykańskim Instytucie zdrowego serca, potwierdzają również korzystny wpływ czekolady na prawidłową pracę serca oraz ochronę przed zachorowaniem na choroby serca. Dodatkowo czekolada, a właściwie przeciwutleniacze w niej obecne są w stanie ustabilizować prawidłowy poziom cholesterolu, a nawet zmniejszyć oporność organizmu na insulinę, co może uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę.


DOBRA DLA MÓZGU
Ciemna czekolada bardzo korzystnie wpływa na pracę mózgu, zwiększa funkcje poznawcze oraz zawiera substancje pobudzające, dlatego ma pozytywny wpływ na koncentrację, zwłaszcza u osób starszych. Czekolada może również uchronić przed Alzheimerem. 


POPRAWIA NASTRÓJ
Czekolada może poprawić nastrój, dlatego bardzo często określana jest jako naturalny antydepresant. Dlaczego? Zawiera składniki, które zwiększają produkcję takich hormonów jak dopamina i serotonina, a te z kolei odpowiadają za nasze samopoczucie i dobry nastrój. 


OCHRONA SKÓRY PRZED SŁOŃCEM
Gorzka czekolada znana jest również z zapobiegania uszkodzeniom, które są wynikiem kontaktu z promieniami UV. To wszystko dzięki cennym flawonoidom roślinnym. Najlepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie całych ziaren kakaowca, ale czekolada, zawierająca ok 85% kakao będzie równie skuteczna w walce z niebezpiecznym działaniem promieni UV.

PODSUMOWANIE

Ciemna czekolada to źródło cennych przeciwutleniaczy, które wykazują silną zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych, spowalniając tym samym procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Pojawia się coraz więcej badań, sugerujących, że czekolada wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera i może zmniejszyć ryzyko niepłodności.
Kupując czekoladę, warto zwrócić uwagę na zawartość kakao, ilość cukru, oraz skład- im krótszy, tym lepszy. W dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych pomoże wykwalifikowany dietetyk, a na DietDoctor znajdziesz specjalistów w dziedzinie żywienia oraz sztuki kulinarnej.