ZDROWO I SEZONOWO W MAJU
Wiosna już na dobre do nas zawitała! Kolorowe warzywa i owoce królują na bazarach i targowiskach? Przygotowaliśmy listę zdrowych produktów, po które można i warto sięgać w tym miesiącu. Intensywnie kolorowe koktajle, kanapki, sałatki kuszą smakiem! W maju w kuchni nie znajdziecie nic lepszego niż sezonowe i świeże produkty!
Warzywa są podstawą codziennej diety, dlatego warto wybrać te najlepszej jakości. Kupujcie sezonowe warzywa, które nie są importowane, zawierają one zdecydowanie więcej witamin oraz smaku. Wybór rodzimych produktów wspiera także producentów, dlatego kierując się wyborem sałaty, ogórków, czy też rzodkiewek, warto zwrócić uwagę, czy pochodzi ona od lokalnego rolnika.
JAKIE WARZYWA I OWOCE WARTO KUPOWAĆ W MAJU?
- Sałata rzymska- niskokaloryczna, bogata w kwas foliowy. Najlepiej smakuje jako główny składnik w sałatce ze względu na swój delikatny, orzechowy smak.
- Kalarepa- ma delikatny, chrupiący miąższ, o lekko słodkawym smaku, który przypomina surową kapustę. To cenne źródło witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Korzystnie działa na układ krwionośny. Kalarepa jest polecana osobom odchudzającym się, gdyż 100 g surowej kalarepy ma zaledwie 27 kcal.
- Szparagi- występują w kolorze zielonym, białym, fioletowym, fioletowo-niebieskim, a nawet różowym. Są świetnym roślinnym źródłem białka oraz steroli. Ze względu na dobre źródło kwasu foliowego zalecane są dla kobiet w ciąży. Wykazują właściwości odmładzające oraz zawierają także spore ilości wapnia, potasu, magnezu i selenu.
Maj to sezon na zdrowe i smaczne owoce, które są bombą witaminową. Tak samo jak warzywa, są podstawą piramidy żywieniowej, dlatego jedzcie je jak najczęściej. Warto zamienić słodką, niezdrową przekąskę na świeżą garść czereśni lub koktajl truskawkowy.
- Agrest- Pozytywnie wpływa na zdrowie, chroni układ krwionośny i obniża cholesterol, dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B, a ponadto C,E,A oraz magnez. To także owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzroku. Owoce są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit.
- Truskawki- Są bogate w witaminy z grupy B oraz K,E, C. Zawierają w swoim składzie składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, wapń. Wykazują właściwości antywirusowe, bakteriobójcze, wspomagają układ odpornościowy. Podczas zakupów należy zwracać uwagę czy owoce są dojrzałe i świeże. Najlepiej jeść je na surowo bez dodatku cukru czy bitej śmietany.
- Czereśnie- Są bogatym źródłem jodu. Wykazują właściwości przeciwzapalne i zawierają dużo polifenoli. Polecane są dla kobiet w ciąży lub osobom chorujących na anemię ze względu na sporą zawartość żelaza.
PODSUMOWANIE
Zbilansowana dieta powinna być bogata w sezonowe owoce i warzywa. Zawierają one cenne witaminy i składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego jeśli tylko możemy, sięgajmy po świeże i smaczne dary matki natury. Niezależnie czy jest to maj, lipiec, czy grudzień, nasza codziennie dieta powinna być zbilansowana pod względem zawartości składników odżywczych.Spersonalizowany jadłospis pomoże skomponować wykształcony i doświadczony dietetyk. Wybierz odpowiednie dla siebie miasto oraz termin i gotowe. Specjaliście z DietDoctor przygotują dla każdego pełen sezonowych produktów plan żywieniowy.