BETA-KAROTEN: CZYM JEST, GDZIE WYSTĘPUJE? DZIAŁANIE I KORZYŚCI
Beta-karoten to nic innego, jak barwnik roślinny, który nadaje czerwonym, żółtym oraz pomarańczowym warzywom i owocom żywy kolor. Beta-karoten jest karotenoidem prowitaminy A, co z kolei oznacza, że organizm może samodzielnie przekształcić go w witaminę A, znaną również jako retinol. Beta-karoten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a nazwa jego pochodzi od greckiego słowa beta oraz łacińskiego carota tj. marchew.
Beta-karoten został odkryty przez naukowca Heinricha Wilhelma Ferdinanda Wackenrodera, który skrystalizował go z marchwi w 1831 roku.
Beta-karoten: jakie są korzyści?
Przede wszystkim jest źródłem prowitaminy A, działa również jako przeciwutleniacz. Czym są słynne przeciwutleniacze? To związki, które neutralizują niestabilne cząsteczki, zwane wolnymi rodnikami. Gdy ich liczba w organizmie jest zbyt wysoka, prowadzi to przede wszystkim do uszkodzenia tkanek i komórek, znanego szerzej pod pojęciem stresu oksydacyjnego.Stres oksydacyjny niestety przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, dlatego przeciwutleniacze odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego zdrowia. Beta-karoten jest jednym z nich i pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, a także może uchronić przed zachorowaniem na niektóre nowotwory, Alzheimera, choroby serca czy związane z narządem wzroku. W jaki jeszcze sposób beta-karoten wpływa korzystnie na zdrowie?
Lepsze funkcje poznawcze
Z przeprowadzonych badań przez Instytut Amerykański, z 2018 roku, który skoncentrował się na przeciwutleniaczach i ich wpływie na organizm wynika, że beta-karoten może być skuteczny w zakresie poprawy funkcji poznawczych i pamięci. Naukowcy podkreślają jednak, że efekty zauważalne są dopiero po długotrwałej suplementacji oraz częstym spożywaniu warzyw i owoców, które są bogate w ten cenny przeciwutleniacz. Niemniej jednak jasno podkreślają, że beta-karoten skuteczni może uchronić przed demencją.Zdrowa skóra i nie tylko
Beta-karoten może również pomóc w poprawie oraz utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry. Dlaczego? Przede wszystkim zwiększa ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ważne jednak jest, aby przez cały rok (nie tylko latem podczas opalania), pamiętać o stosowaniu kremów ochronnych z filtrami. W połączeniu z dietą bogatą w beta-karoten stanowią ochronną tarczę dla skóry.Ponadto ten przeciwutleniacz wzmacnia układa odpornościowy czy chroni przed zachorowaniem na zwyrodnienie plamki żółtej.
Warzywa i owoce bogate w beta-karoten
Beat-karoten skoncentrowany jest w owocach i warzywach o barwie żółtej, czerwonej lub pomarańczowej. Ale nie oznacza to, że należy unikać ciemnozielonych warzyw, ponieważ ku zaskoczeniu w nich również znajduje się ten cenny przeciwutleniacz. Ciekawostką jest, że beta-karoten jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego spożywanie produktów bogatych w ten składnik, z dodatkiem np. oliwy z oliwek poprawia jego wchłanianie.Poniżej znajduje się lista top roślinnych źródeł beta-karotenu:
warzywa
- marchew
- batat
- jarmuż
- szpinak
- brokuły
- sałata
- dynia
- sałata
- morele
- brzoskwinie
- cytrusy
- śliwki