DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ
Okres jesienno-zimowy i koronawirus przenoszący się drogą kropelkową, to prawdziwy sprawdzian dla układu immunologicznego. W jaki sposób naturalnie można zwiększyć swoją odporność? Dlaczego prawidłowo zbilansowana dieta może w tym pomóc? Zapraszamy do lektury!
JAK POPRAWIĆ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU?
Na odporność organizmu wpływa wiele czynników: odpowiednia ilość snu, odpoczynek i regeneracja organizmu, aktywność fizyczna oraz sposób odżywiania. Do optymalnego funkcjonowania układ immunologiczny potrzebuje wszystkich składników odżywczych.
Nie wiesz co spożywać, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminy i minerały? Pomyśl o swojej diecie jak o tęczy! Kolorowe owoce i warzywa wzmocnią system odpornościowy! Jakie najczęściej warzywa i owoce zalecają dietetycy swoim pacjentom?
CO JEŚC, ABY PODNIEŚĆ ODPORNOŚĆ?
Warzywa i owoce w tych kolorach zawierają duże ilości witaminy C, która skraca czas trwania infekcji, może także łagodzić objawy przeziębienia.Gdzie ją znajdziemy?
- Żółta papryka 184 mg/100 g
- Czerwona papryka 144 mg/100 g
- Pomarańcza 70 mg/100 g
- Truskawka 66 mg/100 g
- Porzeczka czerwona 46 mg/100 g
- Pomidor 17 mg/100 g
Należy pamiętać, że gotowanie żywności może zmniejszyć zawartość witaminy C.
GRAJ W ZIELONE!
Grupa zielonych warzyw, do których należą m.in. liście pietruszki, rukola, brokuł, brukselka, jarmuż, kapusta, sałata, mieści w sobie duże ilości składników odżywczych korzystnie wpływających na układ odpornościowy. Należą do nich: witaminy C, E, karotenoidy, foliany i minerały, np. żelazo i magnez). Pietruszka liście:- Witamina C 178mg/100g
- Witamina E 3,16 mg/100g
- Foliany 170 μg/100g
- Żelazo 5,3mg/100g
NIEBIESKIE I FIOLETOWE
Te owoce i warzywa to skarbnica przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Flawonoidy, które można znaleźć, m.in. w jagodach odgrywają ważną rolę w układzie immunologicznym. Natomiast buraki, czerwona cebula, bakłażan i fioletowy jarmuż to źródła antocyjanów. To właśnie one nadają tym produktom taką wyrazistą barwę i chronią przed działaniem wolnych rodników.Doświadczony dietetyk zajmujący się dietetyką ogólną, dietetyką kliniczną, a nawet dietetyką sportową zaplanuje jadłospis obfitujący w te drogocenne owoce i warzywa.
BIAŁE WARZYWA
Cebula, czosnek i por zawierają witaminy C, A, E, z grupy B, minerały (siarka, selen, magnez, żelazo) oraz w olejki eteryczne. Czosnek i cebula obfitują w fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.CO OPRÓĆ DIETY MOŻE PODNIEŚĆ ODPORNOŚĆ?
Oprócz dobrze zbilansowanej diety układ odpornościowy będzie sprawniejszy, gdy zadbasz o:- wysiłek fizyczny, ponieważ dotleniony organizm szybciej zwalcza infekcje,
- odpowiednią ilość snu, należy spać od 7-8 godzin dziennie, ważne jest także, aby wstawać i kłaść się o podobnych porach,
- unikanie nerwowych, poruszających sytuacji, gdyż osoby, które żyją w ciągłym stresie, są bardziej podatne na zachorowanie,
- stronienie od alkoholu i palenia wyrobów tytoniowych.
PODSUMOWANIE
System immunologiczny potrzebuje równowagi i harmonii całego organizmu, w tym aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diety. Połączenie tych wszystkich czynników sprawi, że będziesz cieszył się zdrowiem niezależnie od pory roku.
Zastanawiasz się, jak w prosty sposób uwzględnić te wszystkie cenne wskazówki? Jak zaplanować jadłospis, aby było bogaty w opisane i wartościowe produkty? Zaufaj specjalistom i już dziś wejdź na DietDoctor i znajdź najlepszego dietetyka w swoim mieście lub okolicy.