DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ

DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ

Okres jesienno-zimowy i koronawirus przenoszący się drogą kropelkową, to prawdziwy sprawdzian dla układu immunologicznego. W jaki sposób naturalnie można zwiększyć swoją odporność? Dlaczego prawidłowo zbilansowana dieta może w tym pomóc? Zapraszamy do lektury!



JAK POPRAWIĆ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU?

Na odporność organizmu wpływa wiele czynników: odpowiednia ilość snu, odpoczynek i regeneracja organizmu, aktywność fizyczna oraz sposób odżywiania. Do optymalnego funkcjonowania układ immunologiczny potrzebuje wszystkich składników odżywczych.

Nie wiesz co spożywać, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminy i minerały? Pomyśl o swojej diecie jak o tęczy! Kolorowe owoce i warzywa wzmocnią system odpornościowy! Jakie najczęściej warzywa i owoce zalecają dietetycy swoim pacjentom?

CO JEŚC, ABY PODNIEŚĆ ODPORNOŚĆ?

Warzywa i owoce w tych kolorach zawierają duże ilości witaminy C, która skraca czas trwania infekcji, może także łagodzić objawy przeziębienia.
Gdzie ją znajdziemy?

  • Żółta papryka 184 mg/100 g
  • Czerwona papryka 144 mg/100 g
  • Pomarańcza 70 mg/100 g
  • Truskawka 66 mg/100 g
  • Porzeczka czerwona 46 mg/100 g
  • Pomidor 17 mg/100 g


Należy pamiętać, że gotowanie żywności może zmniejszyć zawartość witaminy C.

GRAJ W ZIELONE!

Grupa zielonych warzyw, do których należą m.in. liście pietruszki, rukola, brokuł, brukselka, jarmuż, kapusta, sałata, mieści w sobie duże ilości składników odżywczych korzystnie wpływających na układ odpornościowy. Należą do nich: witaminy C, E, karotenoidy, foliany i minerały, np. żelazo i magnez). Pietruszka liście:

  • Witamina C 178mg/100g
  • Witamina E 3,16 mg/100g
  • Foliany 170 μg/100g
  • Żelazo 5,3mg/100g

NIEBIESKIE I FIOLETOWE

Te owoce i warzywa to skarbnica przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Flawonoidy, które można znaleźć, m.in. w jagodach odgrywają ważną rolę w układzie immunologicznym. Natomiast buraki, czerwona cebula, bakłażan i fioletowy jarmuż to źródła antocyjanów. To właśnie one nadają tym produktom taką wyrazistą barwę i chronią przed działaniem wolnych rodników.

Doświadczony dietetyk zajmujący się dietetyką ogólną, dietetyką kliniczną, a nawet dietetyką sportową zaplanuje jadłospis obfitujący w te drogocenne owoce i warzywa.

BIAŁE WARZYWA

Cebula, czosnek i por zawierają witaminy C, A, E, z grupy B, minerały (siarka, selen, magnez, żelazo) oraz w olejki eteryczne. Czosnek i cebula obfitują w fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

CO OPRÓĆ DIETY MOŻE PODNIEŚĆ ODPORNOŚĆ?

Oprócz dobrze zbilansowanej diety układ odpornościowy będzie sprawniejszy, gdy zadbasz o:

  • wysiłek fizyczny, ponieważ dotleniony organizm szybciej zwalcza infekcje,
  • odpowiednią ilość snu, należy spać od 7-8 godzin dziennie, ważne jest także, aby wstawać i kłaść się o podobnych porach,
  • unikanie nerwowych, poruszających sytuacji, gdyż osoby, które żyją w ciągłym stresie, są bardziej podatne na zachorowanie,
  • stronienie od alkoholu i palenia wyrobów tytoniowych.

PODSUMOWANIE

System immunologiczny potrzebuje równowagi i harmonii całego organizmu, w tym aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diety. Połączenie tych wszystkich czynników sprawi, że będziesz cieszył się zdrowiem niezależnie od pory roku.

Zastanawiasz się, jak w prosty sposób uwzględnić te wszystkie cenne wskazówki? Jak zaplanować jadłospis, aby było bogaty w opisane i wartościowe produkty? Zaufaj specjalistom i już dziś wejdź na DietDoctor i znajdź najlepszego dietetyka w swoim mieście lub okolicy.