SPOSÓB NA CHŁODIK - PRZEPISY NA ZUPY NA ZIMNO
Gorące dania nie zachęcają, kiedy na dworze upał. Mamy wtedy ochotę na coś lżejszego i chłodniejszego. Zupy to jedne ze zdrowszych posiłków. Odpowiednio zbilansowane mogą zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
Poniżej znajdziesz przepisy idealne na gorące dni.
CHŁODNIKI Z WARZYW
Do ich wykonania często używa się kefirów, jogurtów lub maślanek. Fermentowane napoje mleczne to bardzo dobry dodatek, ale nie jest on konieczny. Niektóre chłodniki możemy zrobić bez użycia nabiału. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają alergie bądź nietolerancję.Chłodniki kojarzą się z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem, ale okazuje się, że możemy użyć również pomidorów, pora, a nawet arbuza! Przygotowanie zup na zimno jest proste i szybkie. Ważne jest, aby po ich przygotowaniu odpowiednio je schłodzić i podawać na zimno.
Zupy na zimno można zjeść z uprażonymi wcześniej grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżą bagietką. Pysznym dodatkiem, który zwiększy wartość energetyczną posiłku, są nasiona i orzechy. Klopsiki, wędzony łosoś lub ugotowane krewetki - to przykłady dodatków do zup, które zwiększą ilość białka.
KLASYCZNY CHŁODNIK LITEWSKI
Przepis na 2 porcjeW porcji: 203 kcal, 14 g białka, 6 g tłuszczu, 26 g węglowodanów, 5 g błonnika.
Składniki:
- 500 g - Bulion warzywny
- 10 g - Czosnek
- 480 ml - Kefir
- 8 g - Koper
- 5 ml - Ocet balsamiczny
- 180 g - Ogórek
- 1 g - Pieprz czarny
- 1 g - Tymianek, suszony
- 1 g - Sól biała
- 300 g - Buraki (botwina)
- 6 ml - Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Listki z grubsza odkroić od łodyżek. Buraczki pokroić w drobną kosteczkę, łodygi również drobno pokroić. Buraczki wrzucić na gotujący się bulion. Gotować około 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone łodygi. Gotować kolejne 5 minut. Dodać czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dolać sok z cytryny i ocet winny. Całość zblendować. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać go do chłodnika. Wlać kefir. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać koperek. Schłodzić w lodówce.
JOGURTOWY CHŁODNIK Z GROSZKU I FASOLKI SZPARAGOWEJ
Przepis na 2 porcjeW porcji: 132 kcal, 7 g białka, 5 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 6 g błonnika.
Składniki:
- 3 g - Bazylia, świeża
- 5 g - Czosnek
- 230 g - Fasola szparagowa
- 50 g - Groszek zielony
- 50 g - Jogurt naturalny
- 15 g - Migdały
- 1 g - Pieprz czarny
- 2 g - Sól biała
Sposób przygotowania:
Fasolkę i groszek umyć oraz gotować ok. 20 minut. Dodać sól, pieprz, świeżą bazylię i obrany czosnek. Przelać zupę do wysokiego naczynia i zblendować. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Przelać do miski, dodać jogurt i uprażone migdały.
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z AWOKADO
Przepis na 1 porcjęW porcji: 223 kcal, 6 g białka, 14 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 2 g błonnika.
Składniki:
- 30 g - Awokado
- 45 g - Jabłko
- 180 g - Ogórek
- 5 ml - Oliwa z oliwek
- 6 ml - Sok z cytryny
- 125 ml - Maślanka
Sposób przygotowania:
Jabłko i ogórka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, z awokado wydrążyć miąższ. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na mus, następnie dodać oliwę, sok z cytryny, maślankę. Dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem.
GAZPACHO
Przepis na 2 porcjeW porcji: 269 kcal, 6,5 g białka, 14 g tłuszczu, 33 g węglowodanów, 9 g błonnika.
Składniki:
- 2 g - Bazylia, świeża
- 5 g - Czosnek
- 1 g - Mięta pieprzowa, świeża
- 25 ml - Ocet balsamiczny
- 50 g - Ogórek
- 25 ml - Oliwa z oliwek
- 200 g - Papryka czerwona
- 200 g - Papryka zielona
- 2 g - Pietruszka, liście
- 850 g - Pomidor
- 2 g - Pieprz czarny
- 2 g - Sól biała
Sposób przygotowania:
Pomidor i ogórek obrać, a papryki z czosnkiem rozdrobnić. Włożyć warzywa do blendera i dodać oliwę, ocet, sól i przyprawy: pieprz, bazylię, pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie zmiksować. Krem można podgrzać lub podać na zimno.
CHŁODNIK Z CUKINII
Przepis na 2 porcjeW porcji: 213 kcal, 11 g białka, 7,5 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 3 g błonnika
Składniki:
- 20 g - Szczypiorek
- 250 g - Cukinia
- 15 g - Czosnek
- 180 g - Ogórek
- 30 g - Pietruszka, liście
- 1 g - Pieprz czarny
- 1 g - Sól biała
- 500 ml - Maślanka
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć praskę. Następnie natkę pietruszki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski. Zalać je maślanką. Zblendować. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.Jadłospis oparty o sezonowe produkty jest świetnym rozwiązaniem, a z pomocą dietetyka, którego możesz znaleźć na DietDoctor, takie menu będzie dobrze zbilansowane i pełni spersonalizowane.