Mity żywieniowe - o czym warto wiedzieć i co jeść na redukcji?

Mity żywieniowe - o czym warto wiedzieć i co jeść na redukcji?

W dietetyce krąży mnóstwo mitów na temat tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść. Nic dziwnego. W internecie można wyczytać wszystko, a często im bardziej szokująca opinia, tym przykuwa większą uwagę.

Zajrzyjcie poniżej i dowiedzcie się raz na zawsze, jak to jest z niektórymi mitami żywieniowymi. Czy są zasady, co powinniśmy jeść na redukcji?



Mit żywieniowy nr 1 - Nie można smażyć na oliwie



Z punktu zdrowotnego powinniśmy ograniczyć smażenie do minimum, a jeśli coś smażymy, to postarajmy się, aby ta obróbka była możliwie krótka. Najlepiej smażyć na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek (nie każdej). W przypadku oliwy z oliwek do smażenia można wybrać rafinowaną oliwę extra virgin. Warto pamiętać, że oliwy i oleje tłoczone na zimno nadają się tylko do potraw na zimno i nie należy na nich smażyć.



Mit żywieniowy nr 2 - Cukier brązowy jest lepszy, niż biały



Cukier biały to najpowszechniejszy rodzaj cukru. Dostarcza 399 kcal w 100 g produktu i nie zawiera żadnych dodatkowych wartości odżywczych. 

Cukier brązowy to niestety jedynie marketingowe zagranie, ponieważ jest to nic innego jak biały cukier z dodatkiem melasy lub karmelu. Pod względem żywieniowym ma podobne walory. Zawiera niewielkie ilości wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu. 

Innym wyrobem jest cukier trzcinowy - nierafinowany cukier z trzciny cukrowej. Niestety on również zawiera niewiele korzystnych wartości odżywczych. 

Każdy cukier spożywany w nadmiarze sprzyja rozwoju otyłości i chorób cywilizacyjnych. Ma wysoki indeks glikemiczny i jest wysokokaloryczny. Lepiej ograniczyć go w swojej diecie lub zastąpić słodzikami, szczególnie kiedy myślimy o tym, co jeść na redukcji.

Mit żywieniowy nr 3 - Jaja podnoszą poziom cholesterolu



Jaja to produkt bardzo sycący, zawierający duże ilości białka, ale również tłuszcz. W jednym jajku znajdziemy około 200 mg cholesterolu, jednak trzeba pamiętać, że cholesterol spożywany nie równa się temu, który badamy z krwi. Jedynie około 10% spożywanego cholesterolu wpływa na jego stężenie we krwi.  Znacznie gorze będzie połączenie cholesterolu z tłuszczami nasyconymi (np. jajecznica na maśle z boczkiem czy smażone mięso).

Najlepszym wyjściem jest więc łączenie jaj z produktami takimi jak warzywa i zboża pełnoziarniste (np. szakszuka czy kanapka z jajkiem i warzywami).

Mit żywieniowy nr 4 - Ziemniaki tuczą



Jest to bardzo często powielany mit żywieniowy. Jestem na diecie, więc nie jem ziemniaków. Okazuje się, że w 100 g ziemniaków są zaledwie 73 kcal. Są one źródłem błonnika, potasu oraz fosforu magnezu czy cynku. Zawierają także niewielkie ilości witaminy C i witamin z grupy B.

Sekret tkwi nie w samym ziemniaku, a w tym, z czym go podamy. Najlepiej ugotować ziemniaki lub upiec je w niewielkim ilości tłuszczu. Będzie to lepszy wybór niż ziemniaki polane tłustym sosem albo wymieszane z dużą ilością masła i śmietany.



Mit żywieniowy nr 5 - Nie powinno się jeść owoców po 18



Owoce można jeść zarówno rano, w południe, jak i wieczorem. Pora ich spożywania nie ma wpływu na nasze zdrowie ani nie powoduje wzrostu tkanki tłuszczowej. Oczywiście o ile będziemy mieścili się w bilansie kalorycznym. Owoce to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Jest to cenna informacja dla osób, które zastanawiają się co jeść na redukcji.

Ich spożycie wieczorem powinny ograniczyć osoby zmagające się z problemami jelitowymi oraz cukrzycy i osoby chore na insulinooporność

Mit żywieniowy nr 7 - Olej kokosowy to zdrowy zamiennik tłuszczu



Olej kokosowy ma swoich zwolenników i przeciwników. Niestety badania mówią same za siebie. Jest to produkt w 90 % składający się z nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które powinniśmy w diecie ograniczać. Zbyt dużo tych kwasów w diecie powoduje wzrost “złego” cholesterolu,a  co za tym idzie wzrost ryzyka chorób serca. 

Warto pamiętać, że olej kokosowy rafinowany nadaje się do smażenia, jednak nierafinowany - nie. Nasi dietetycy zalecają jego spożycie w ilości umiarkowanej. Lepszym wyborem będzie oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Jeśli potrzebujesz porady specjalisty, indywidualnego planu żywieniowego lub zastanawiasz się co jeść na redukcji, umów się do dietetyka. W naszym rankingu znajdziesz najlepszych specjalistów w Polsce.