WŁAŚCIOWOŚCI ODŻYWCZE JARMUŻU
Ta odmiana kapusty dostarcza do organizmu wiele wartości odżywczych takich jak witamina A, która wpływa m.in. na funkcjonowanie układu odpornościowego. Przez niektórych nie jest specjalnie lubiany ze względu na charakterystyczny smak oraz lekko twardą strukturę. Jarmuż może być ciekawym dodatkiem do potraw oraz świetnym źródłem witaminy C, K oraz wapnia. Ze względu na niską kaloryczność oraz jarmuż jest polecany osobom na diecie redukcyjnej, a ponadto cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością. Więcej o jarmużu przeczytacie w dzisiejszym artykule.
CZY JARMUŻ JEST ZDROWY?
Właściwości odżywcze jarmużu pozwalają zaliczyć go do jednych z najzdrowszych warzyw. Jarmuż zawiera sporą ilość witaminy C oraz K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zdrowe kości. Jest źródłem kwasu foliowego manganu, miedzi, wapnia i żelaza. Jest praktycznie beztłuszczowy i niskokaloryczny- jedna porcja (100 g) zawiera ok. 50 kcal.Witamina C, której w jarmużu nie brakuje, korzystnie wpływa ona na układ odpornościowy. Ma także spore znaczenie w profilaktyce antynowotworowej i wraz z innymi przeciwutleniaczami zwalcza wolne rodniki.
Jarmuż jest także bogaty karotenoidy, (czyli w przeciwutleniacze) takie jak luteina, beta-karoten oraz zeaksantyna. Luteina pomaga utrzymać zdrowe oczy, dlatego polecana jest osobom, które spędzają mnóstwo czasu przed komputerem. Spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej lub pęcherza moczowego. Z medycznego punktu widzenia regularne spożywanie jarmużu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ solidnie obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera sporo potasu regulującego pracę serca. W ostatnim czasie przeprowadzono badania, które porównują działanie leków dostępnych w aptece oraz jarmużu w walce z cholesterolem.
Czy jarmuż mogą jeść wszyscy? Okazuje się, że niekoniecznie. Liście jarmużu zawierają spore ilości szczawianów, więc nie powinny go jadać osoby z kamicą nerkową czy dną moczanową. Spożycie ograniczonych ilości jarmużu powinny rozważyć osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy.
JAK PRZYGOTOWAĆ JARMUŻ?
Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa prawie przez całą zimę. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są liście ciemnozielone, jędrne, bez plam i uszkodzeń. Pędy jarmużu są najsmaczniejsze po przymrozkach, ich liście tracą wtedy ostry, kapuściany smak.Przy przygotowywaniu potraw z wykorzystaniem jarmużu, należy pamiętać o usunięciu twardych łodyg. Jarmuż możemy przygotowywać na surowo – wtedy będzie najzdrowszy, ale po upieczeniu czy podsmażeniu – jego smak i konsystencja będą delikatniejsze. Zastosowanie tego warzywa jest bardzo szerokie. Liście jarmużu mogą posłużyć jako baza do sałatek, dodatek do koktajli czy jako jednoskładnikowe danie: świetne na przekąskę będą chipsy z jarmużu.
Jarmuż należy jeść regularnie, średnio 2-3 razy w tygodniu. Aby zachować w pełni wartości odżywcze jarmużu, najlepiej jest spożywać go na surowo lub gotować na parze. Oczywiście nie są zabronione inne formy przyrządzania. Jarmuż można przechowywać po zakupie ok. 5 dni. Nieumyte liście najlepiej włożyć do woreczka strunowego bądź pojemnika do przechowywania żywności. Ważne jest, aby usunąć z pojemnika jak najwięcej powietrza.