ZDROWE KOKTAJLE

ZDROWE KOKTAJLE

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego musimy zadbać o siebie. Kiedy za oknem temperatura spada i sezon grypowy w pełni, warto zadbać o odporność organizmu. Nie wystarczą zakładane na siebie kolejne warstwy ubioru i ciepłe herbaty. Zatem jak podnieść odporność organizmu? Może warto wypróbować naturalne sposoby, na podniesie odporność? Można podnieść odporność dietą, trzeba jednak wiedzieć jak zrobić to skutecznie. Zajrzyjcie do dzisiejszego artykułu i zadbajcie o zdrowie naturalnie!



PIJCIE KOKTAJLE

Pić na zdrowie można nie tylko wodę. Świetnym rozwiązaniem na dostarczenie sobie organizmu witamin i minerałów w jednej szklance będę koktajle. Ich zaletą jest to, że pozwalają na tworzenie naprawdę wielu kombinacji. W zależności od naszego apetytu, wymagań diety czy innych preferencji możemy przygotować idealny napój. Z łatwością skomponujemy apetyczne mieszanki, które sprawdzą się niemalże w każdej sytuacji. Koktajle to nie tylko same owoce, te warzywno-owocowe są równie pyszne.

 

Jakie warzywa dodać do koktajlu:

  •  seler naciowy
  •  marchew
  •  burak
  •  natka pietruszki
  •  jarmuż
  •  szpinak
  •  awokado
  •  rukola
  •  roszponka


Koktajle najlepiej wypijać zaraz po przyrządzeniu, witaminy bardzo szybko ulegają zniszczeniu i rozłożeniu przez enzymy. Łatwo to zaobserwować po zmianie koloru, intensywny zielony kolor smoothie potrafi przybrać odcienie szarości nawet w 15 minut. Z ilu składników przygotować koktajl? Im więcej, tym lepiej? - Niekoniecznie. Czasami najprostsze dwu lub trzyskładnikowe koktajle są najpyszniejsze. Nie oznacza to, że nie można zaszaleć i np.: Kiedy robimy zielony koktajl można wzbogacić go o matchę lub spirulinę, a dodatek kurkumy lub cynamonu sprawdzi się świetnie w przypadku żółtego koktajlu.
Przygotowując koktajle, nie można zapomnieć o źródle tłuszczu, bo witaminy: A, D, E, K są rozpuszczalne właśnie tylko w tłuszczach. Dobre źródła tłuszczu, które świetnie sprawdzą się w koktajlach: awokado, orzechy, masło orzechowe, tahini.

Kluczem do zdrowia jest różnorodność, dlatego warto próbować różnych kombinacji. Otwierać się na nowe połączenia smakowe.

POŁĄCZENIA DOSKONAŁE

Podrzucamy kilka apetycznych przepisów, przygotowanych przez specjalistów z DietDoctor, na kolorowe i przepełnione witaminami koktajle.

Zielony koktajl to źródło wielu cennych minerałów i witamin, które wzmocnią organizm, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy napój ten ma również działanie przeciwnowotworowe. 

Składniki:
  •  1,5 szklanki szpinaku
  •  garść natki pietruszki
  •  4 plastry ananasa
  •  1 banan

    Sposób przygotowania:
    Zblendować wszystkie składniki wraz ze szklaną wody.

Rozgrzewający koktajl z dynią to pozycja obowiązkowa w sezonie przeziębień. Nie tylko ze względu na baaardzo przyjemne właściwości rozgrzewające, ale także na zawartość cennych składników.

Składniki:

  •  1 banan
  •  szczypta cynamonu
  •  200 g dyni
  •  ½ szklanki mleka kokosowego
  •  1 pomarańcza

    Sposób przygotowania:
    Wydrążoną dynię pokroić na plastry o szerokości 2 -3 cm. Obrać je ze skóry i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem. Następnie obrać i rozdrobnić banana. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce zmiksować dokładnie z purée dyniowym, mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem cynamonu.



Intensywnie czerwony koktajl z buraka, pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. Koktajl z buraka i marchewki na pewno przyczyni się także do poprawy kondycji skóry.

Składniki:

  •  2 buraki
  •  1 gruszka
  •  1 jabłko
  •  1 marchew
  •  ½ limonki

    Sposób przygotowania:
    Buraki oraz marchewkę obrać i lekko podgotować (do osiągnięcia miękkości). Warzywa ostudzić. Owoce obrać i rozdrobnić. Całość wymieszać. Dodać sok z połowy limonki, dolać 2 szklanki wody. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Koktajl podawać schłodzony.

PODSUMOWANIE

Koktajle są świetnym sposobem na przemycenie do jadłospisu większej ilości owoców i warzyw. Przepisów na owocowo-warzywne smoothie jest mnóstwo, zawsze też można tworzyć własne i szukać idealnych dla siebie połączeń. Jeśli nie macie czasu na eksperymenty, można wybrać się na konsultację do dietetyka, który z chęcią podpowie, nie tylko, jakie koktajle warto przygotować, ale także, jak jeść więcej warzyw, jak zadbać o odporność dietą i wyjaśni, dlaczego tak ważny w codziennym jadłospisie jest błonnik.