ZDROWE KOKTAJLE
Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego musimy zadbać o siebie. Kiedy za oknem temperatura spada i sezon grypowy w pełni, warto zadbać o odporność organizmu. Nie wystarczą zakładane na siebie kolejne warstwy ubioru i ciepłe herbaty. Zatem jak podnieść odporność organizmu? Może warto wypróbować naturalne sposoby, na podniesie odporność? Można podnieść odporność dietą, trzeba jednak wiedzieć jak zrobić to skutecznie. Zajrzyjcie do dzisiejszego artykułu i zadbajcie o zdrowie naturalnie!
PIJCIE KOKTAJLE
Pić na zdrowie można nie tylko wodę. Świetnym rozwiązaniem na dostarczenie sobie organizmu witamin i minerałów w jednej szklance będę koktajle. Ich zaletą jest to, że pozwalają na tworzenie naprawdę wielu kombinacji. W zależności od naszego apetytu, wymagań diety czy innych preferencji możemy przygotować idealny napój. Z łatwością skomponujemy apetyczne mieszanki, które sprawdzą się niemalże w każdej sytuacji. Koktajle to nie tylko same owoce, te warzywno-owocowe są równie pyszne.
Jakie warzywa dodać do koktajlu:
- seler naciowy
- marchew
- burak
- natka pietruszki
- jarmuż
- szpinak
- awokado
- rukola
- roszponka
Koktajle najlepiej wypijać zaraz po przyrządzeniu, witaminy bardzo szybko ulegają zniszczeniu i rozłożeniu przez enzymy. Łatwo to zaobserwować po zmianie koloru, intensywny zielony kolor smoothie potrafi przybrać odcienie szarości nawet w 15 minut. Z ilu składników przygotować koktajl? Im więcej, tym lepiej? - Niekoniecznie. Czasami najprostsze dwu lub trzyskładnikowe koktajle są najpyszniejsze. Nie oznacza to, że nie można zaszaleć i np.: Kiedy robimy zielony koktajl można wzbogacić go o matchę lub spirulinę, a dodatek kurkumy lub cynamonu sprawdzi się świetnie w przypadku żółtego koktajlu.
Przygotowując koktajle, nie można zapomnieć o źródle tłuszczu, bo witaminy: A, D, E, K są rozpuszczalne właśnie tylko w tłuszczach. Dobre źródła tłuszczu, które świetnie sprawdzą się w koktajlach: awokado, orzechy, masło orzechowe, tahini.
Kluczem do zdrowia jest różnorodność, dlatego warto próbować różnych kombinacji. Otwierać się na nowe połączenia smakowe.
POŁĄCZENIA DOSKONAŁE
Podrzucamy kilka apetycznych przepisów, przygotowanych przez specjalistów z DietDoctor, na kolorowe i przepełnione witaminami koktajle.Zielony koktajl to źródło wielu cennych minerałów i witamin, które wzmocnią organizm, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy napój ten ma również działanie przeciwnowotworowe.
Składniki:
- 1,5 szklanki szpinaku
- garść natki pietruszki
- 4 plastry ananasa
- 1 banan
Sposób przygotowania:
Zblendować wszystkie składniki wraz ze szklaną wody.
Rozgrzewający koktajl z dynią to pozycja obowiązkowa w sezonie przeziębień. Nie tylko ze względu na baaardzo przyjemne właściwości rozgrzewające, ale także na zawartość cennych składników.
Składniki:
- 1 banan
- szczypta cynamonu
- 200 g dyni
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Wydrążoną dynię pokroić na plastry o szerokości 2 -3 cm. Obrać je ze skóry i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem. Następnie obrać i rozdrobnić banana. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce zmiksować dokładnie z purée dyniowym, mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem cynamonu.
Intensywnie czerwony koktajl z buraka, pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. Koktajl z buraka i marchewki na pewno przyczyni się także do poprawy kondycji skóry.
Składniki:
- 2 buraki
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 marchew
- ½ limonki
Sposób przygotowania:
Buraki oraz marchewkę obrać i lekko podgotować (do osiągnięcia miękkości). Warzywa ostudzić. Owoce obrać i rozdrobnić. Całość wymieszać. Dodać sok z połowy limonki, dolać 2 szklanki wody. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Koktajl podawać schłodzony.