CZY ZA CUKIER POWINNO SIĘ SŁONO ZAPŁACIĆ? PODATEK OD CUKRU

CZY ZA CUKIER POWINNO SIĘ SŁONO ZAPŁACIĆ? PODATEK OD CUKRU

Dyskusja na temat podatku od cukru co jakiś czas powraca, tym bardziej że rozwiązanie to podobno sprawdza się w wielu krajach. Za słodzone napoje zapłacimy więcej, chociażby w Hiszpanii. Pomysł podatku od cukru całkowicie poparła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Szczególnie że słodka prawda na temat spożycia cukru jest tak bardzo gorzka. A skutki najdotkliwiej odczuwa nasz organizm. 



GORZKA PRAWDA O CUKRZE

Spożycie zbyt dużej ilości cukru ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wagę i sylwetkę. Za opodatkowaniem cukru przemawia wobec tego głównie troska o kondycję społeczeństwa, w tym także dzieci, które są szczególnie narażone na negatywne działanie tak lubianych przez nich słodyczy.


Chociaż producenci prześcigają się w promowaniu swoich marek, przyciągając wzrok kolorowymi opakowaniami i pozytywnymi reklamami, to niestety skutki nadmiernego spożywania cukrów malują się raczej w ciemnych barwach. Cukier bywa często nazywany słodką trucizną. Nie bez powodu. Jak wykazały badania (m.in. American Journal of Clinical Nutrition) wpływa on na obniżenie odporności naszego organizmu. Negatywne oddziałuje na pamięć, a oprócz tego szkodliwie wpływa na układ sercowy i krwionośny. Coraz częściej wspomina także o możliwych szkodach, jakie może przynieść naszym narządom (np. wątrobie czy nerkom).

PODATEK OD CUKRU SOLĄ W OKU PRODUCENTÓW

Wobec wysokiej szkodliwości cukrów rafinowanych logiczne wydaje się poszukiwanie rozwiązań, które mogłyby się przyczynić do obniżonego spożycia cukru. Dlatego obok różnych kampanii (np. \"Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!\") od czasu do czasu wspomina się także o możliwości wprowadzenia odpowiedniego podatku. Na takie rozwiązanie zdecydowało się już kilka krajów, a skutki okazują się być naprawdę pozytywne. Jakie są wobec tego przeciwwskazania? Wiele osób obawia się tego, że efekty będą odczuwalne dla ich portfeli.


Jak jednak pokazuje przykład państw, które zastosowały podatek od cukru, to producenci ponoszą najwyższe koszty. Sprzedaż towarów z wysoką zawartością cukru w tych regionach spadła, a np. na Węgrzech rozwiązanie to spowodowało obniżenie zawartości tej substancji w różnych wyrobach aż o 40%. Producenci musieli bowiem zareagować na zmniejszenie się zysków.

Co z konsumentami? Taki podatek może oczywiście spowodować wzrost cen na sklepowych półkach, jednak niekoniecznie musi to oznaczać także wzrost wydatków. Być może skłoni to do podejmowania bardziej świadomych wyborów zakupowych i częstszego sięgania po to, co zdrowsze. Wydaje się wobec tego, że opodatkowanie cukru może przynieść więcej korzyści niż strat. Temat jednak wciąż budzi pewne dyskusje i kontrowersje.