DLACZEGO NIE CHUDNĘ, CZYLI NAJCZĘSTSZE BŁĘDY

DLACZEGO NIE CHUDNĘ, CZYLI NAJCZĘSTSZE BŁĘDY

Utrata wagi może wydawać się bardzo trudna i dla wielu wręcz niemożliwa do osiągnięcia. Niektórzy tłumaczą, że mimo prawidłowego podejścia do zrzucania zbędnych kilogramów to nadal ich waga nie spada, a czasami mają wrażenie, że nawet zyskali kilka dodatkowych kilogramów. Słowem klucz, jest tutaj deficyt kaloryczny, który nie dla wszystkich jest oczywisty. Dzisiaj piszemy o najczęstszych błędach popełnianych przy odchudzaniu. Zapraszamy do lektury!



ŻEBY SCHUDNĄĆ MUSISZ BYĆ NA DEFICYCIE KALORYCZNYM

Bycie na diecie nie sprawia, że jedzenie staje się wrogiem. Nie oznacza także, że od teraz będziemy chodzić cały czas głodni i poirytowani. Fakt: do utraty masy ciała potrzebne jest uzyskanie deficytu kalorycznego, czyli spożywania mniejszej ilości kalorii niż wydatkujemy. Można zrobić to w sposób przyjemny i komfortowy.

Nie jest konieczne drastyczna i gwałtowna redukcja ilości dostarczanych kalorii. To, jaki deficyt kaloryczny, będzie optymalny, jak go wypracować i jakie produkty włączyć do swojego planu żywieniowego najlepiej ustalić z dietetykiem. Dieta redukcyjna, która jest jednocześnie objętościowa i sycąca wcale nie jest nieosiągalnym marzeniem.

LEPIEJ SIĘ MIERZYĆ NIŻ WAŻYĆ. WAGA NIE JEST DOBRYM WYZNACZNIKIEM

Bardzo często osoby będące na diecie narzekają, że nie chudną odpowiednio szybko, pomimo wiernego trzymania się swojej diety. Niestety, ale codzienne ważenie się i analizowanie swojej wagi nie jest najlepszym sposobem oraz motywacją, zwłaszcza że w organizmie występuje nadmiar wody, a osoby, które podczas odchudzania prowadzą aktywny tryb życia zaczynają budować masę mięśniową. Zamiast ważenia dietetycy oraz trenerzy zalecają, aby mierzyć swoją talię i inne partie ciała lub można robić zdjęcia swojej sylwetki (nie częściej niż raz w miesiącu), dzięki temu zmiany w wyglądzie będą bardziej zauważalne.

CZY MOŻNA ĆWICZYĆ ZA DUŻO? - MOŻNA!

Jeśli nie ćwiczysz w ogóle, a ograniczasz jedynie kaloryczność swoich posiłków, to wypracowanie deficytu kalorycznego będzie możliwe, ale trudniejsze. Wystarczy, że dołączysz chociaż 2-3 razy w tygodniu aktywność fizyczną, a Twoje zapotrzebowanie kaloryczne będzie wyższe, a deficyt kaloryczny łatwiejszy do osiągnięcia. Z drugiej strony: jeśli ćwiczysz nadmiernie i nie dbasz o odpowiednie zapotrzebowanie kaloryczne – doprowadzasz swój organizm do osłabienia i narażasz się na złapanie częstszych infekcji. Próba „zmuszenia” ciała do spalania większej ilości kalorii niż jest to możliwe, nie jest ani skuteczna, ani zdrowa. Jest to kolejne potwierdzenie na to, że prawidłowo dobraną dietę oraz plan treningowy jest w stanie zapewnić jedynie dietetyk sportowy oraz trener personalny lub fizjoterapeuta.

PRODUKTY LIGHT NIE SĄ LEPSZYM WYBOREM

Wybór produktów o niskiej zawartości tłuszczu (obniżona kaloryczność) są przez większość osób uważane za najlepszy sposób na zrzucenie wagi, a w rzeczywistości regularne jedzenie takich produktów może przynieść odwrotny skutek. Dlaczego? Nie wszyscy wiedzą, że produkty typu „light” zawierają znacznie więcej cukru w porównaniu do tych tradycyjnych. Powód jest prosty: chodzi o wzmocnienie smaku. W efekcie końcowym zamiast czuć się nasyconym, produkty light spowodują, że będziesz jeszcze bardziej głodny.

PODSUMOWANIE

Najważniejsza wskazówka: jeśli chcesz nie tylko osiągnąć, ale też utrzymać odpowiednią masę ciała, potrzebujesz zrównoważonej, prawidłowo zbilansowanej diety z uwzględnieniem odpowiedniej ilości mikro i makroskładników. Zbilansowany plan żywieniowy pozwoli uchronić się przed zachorowaniem na różnorodne choroby i utrzymać dobre samopoczucie i nastrój. Bez wątpienia taką dietę otrzymasz od dietetyka klinicznego i specjalisty zajmującego się żywieniem. Po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego, dokładnej analizie i dokonaniu najważniejszych obliczeń będzie dokładnie wiedział jaki plan żywienia będzie dla Ciebie najlepszy.