DIIETA PODCZAS PRZEZIĘBIENIA - POZNAJ NATURALNE SPOSOBY NA PRZEZIĘBIENIE
Powszechnie wiadomo, że jesień to sezon przeziębień, zachorowań na grypę i ogólnego osłabienia odporności. Niektóre produkty posiadają właściwości, które wspierają nasz organizm podczas walki z chorobą i mogą być szczególnie przydatne w tym czasie. Odpowiednia dieta może złagodzić niektóre objawy przeziębienia, a nawet pomóc w szybszym powrocie do formy. Zatem które produkty pomagają w powrocie do zdrowia? Poznajcie je już dzisiaj.
DLACZEGO DIETA PODCZAS PRZEZIĘBIENIA JEST TAK WAŻNA?
Kiedy dopadnie przeziębienie i organizm walczy z infekcją, nie należy obciążać go ciężkim, tłustym oraz trudnym do strawienia jedzeniem. Wybór odpowiedniego pożywienia w czasie choroby i osłabienia jest tak bardzo istotny. Istnieje wiele produktów spożywczych i posiłków, które mogą wzmocnić układ odpornościowy oraz takich, które świetnie łagodzą objawy przeziębienia, gdy ono już nas dopadnie.CO NALEŻY JEŚĆ PODCZAS PRZEZIĘBIENIA?
1. Produkty bogate w witaminę A
Witamina A jest ważna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i wzmacniania błon śluzowych, więc przy przeziębieniu warto sięgać po żywność, która zawiera najwięcej tego składnika. O których produktach mowa? Słodkie ziemniaki, marchew, kabaczek czy szpinak będą bardzo dobrym wyborem. 100 gramów batatów pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę!
2. Produkty o dużej zawartości witaminy C
W swoim jadłospisie warto uwzględnić produkty obfitujące w witaminę C, ponieważ ta utrudnia przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe. Do codziennego jadłospisu należy więc dodać takie produkty jak: truskawki, brokuły, paprykę, pomidory, czy natkę pietruszki. Owoce cytrusowe* (pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki) również można wpleść do dziennego menu, gdyż zawierają flawonoidy, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Są również świetne do przyspieszenia procesu regeneracji organizmu.
* wbrew przekonaniom cytrusy wcale nie są najlepszym źródłem witaminy C. Więcej tej witaminy zawierają np.: porzeczki, aronia, papryka, natak pietruszki.
3. Czosnek i cebula
Te dwa warzywa wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że osoby przyjmujące czosnek nie tylko rzadziej chorowały, ale ich przeziębienie trwało średnio o 3 dni krócej niż w grupie placebo! Warto spożywać wymienione warzywa, ponieważ dodatkowo stymulują pracę układu odpornościowego i mogą ustrzec przed przeziębieniem.
4. Miód
Z przeprowadzonych badań wynika, że miód ma silne działanie przeciwbakteryjne. Z tego powodu już w starożytności był używany do opatrywania ran. Miód jest doskonałym produktem leczniczym w sytuacji, gdy pojawia się ból gardła spowodowany infekcją bakteryjną. Należy jednak pamiętać, że aby miód zachował swoje zdrowotne i lecznicze właściwości, powinno się dodawać go do ciepłej, a nie gorącej herbaty lub wody!
5. Woda kokosowa
W czasie przeziębienia niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, szczególnie gdy towarzyszy mu gorączka lub intensywne pocenie się. Może to spowodować utratę dużej ilości wody i elektrolitów. Woda koksowa to słodki i aromatyczny napój, zawierający glukozę i elektrolity potrzebne do nawodnienia organizmu, powoduje również mniejszy dyskomfort w żołądku niż podobne napoje.
6. Awokado
Awokado przepełnione jest witaminami, minerałami i jest uznawane za jedno z najzdrowszych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów (zwłaszcza kwas oleinowy) pomaga zmniejszyć stan zapalny, a także zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy.
7. Ryby
Tłuste ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym śledź, makrela, łosoś, sardynki i tuńczyk, pomagają zwalczyć stany zapalne w organizmie, zmniejszają nasilenie objawów przeziębienia, a także łagodzą ból i powinny być nieodzownym elementem każdego zbilansowanego jadłospisu.
PODSUMOWANIE
Odpoczynek, prawidłowe odżywiania i odpowiednie nawodnienie to jedne z najważniejszych rzeczy, które należy zrobić, aby poczuć się lepiej i szybciej odzyskać zdrowie. Spożywanie opisanych w artykule produktów może wspierać układ odpornościowy organizmu i pomóc złagodzić niektóre objawy przeziębienia.
Jeśli nie macie pomysłu na dania z wykorzystaniem tych produktów, warto zasięgnąć porady dietetyka klinicznego, który doskonale zna się na sztuce kulinarnej i podpowie, jak za pomocą diety wzmocnić układ odpornościowy.- Najlepszych specjalistów znajdziecie na DietDoctor.