TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY

TRUSKAWKOWY ZAWRÓT GŁOWY

Truskawki to symbol wiosny i wczesnego lata. Są niskokaloryczne, bogate w cenne składniki odżywcze, zawierają błonnik oraz przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Truskawki cieszą się w Polsce niezmiennie dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i uniwersalne zastosowanie. Jakie są jeszcze powody, dla których jeszcze warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, przeczytacie poniżej.



TRUSKAWKI WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Truskawki posiadają szereg właściwości zdrowotnych, a dodatkowo są niskokaloryczne. W 100 g dostarczają zaledwie 32 kalorie i całkiem sporo błonnika, a ponadto mają niski indeks glikemiczny (IG=25), dzięki czemu są polecane nawet diabetykom.


Intensywny kolor truskawki zawdzięczają dużej ilości antocyjanów, które jako naturalne barwniki roślinne pełnią rolę przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed zapaleniami, nowotworami, chorobami serca i innymi schorzeniami przewlekłymi. Przeciwutleniacze obecne w truskawce (duża zawartość witaminy C) blokują również oznaki przedwczesnego starzenia się. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który pomaga w utrzymaniu elastycznej i sprężystej skóry, a także blokuje powstawanie zmarszczek. W tych małych owocach znajdują się również pokłady witaminy K, kwasu foliowego, potasu, manganu, magnezu, błonnika i fruktozy, które są pomocne w regulacji poziomu glukozy we krwi.


Z przeprowadzonych badań wynika, że truskawki skutecznie poprawiają wzrok. Głównym powodem chorób oczu jest obecność wolnych rodników oraz niedobory składników odżywczych. Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko zachorowań na zaćmę, a także zwyrodnienie plamki żółtej oraz tzw. ”zespół suchego oka”. Truskawki zmniejszają wady wzroku oraz skłonność do infekcji, zapaleń i łzawień. Owoce z rodziny fragaria wykazują również dużą zdolność do łagodzenia stanów zapalnych stawów. Dzięki sporej zawartości potasu, w wielu krajach mówi się, że truskawki są najlepszym owocem dla zdrowego serca.

Truskawki zawierają liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C. W 1 szklance truskawek znajdują się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.

TRUSKAWKI A ALERGIA

Co warto mieć na uwadze, sięgając po truskawki? Należą one do produktów silnie alergizujących. Z tego względu truskawki należy wprowadzać do diet dzieci dość ostrożnie i nie wcześniej niż przed 10. miesiącem życia.

 

 

TRUSKAWKI DLA URODY

Z właściwości truskawek korzysta się nie tylko w dietetyce, ale także w kosmetyce. Ze względu na wspomniane wcześniej silne działanie antyoksydacyjne oraz rozjaśniające są składnikami: kremów, olejków i maseczek. Z właściwości odżywczych truskawek skorzysta z pewnością cera sucha- nawilżające działanie ekstraktów z truskawek przyniesie zbawienne ukojenie dla ściągniętej i przesuszonej skóry.

PODSUMOWANIE

Truskawki są esencją zdrowia i urody, ich wszechstronne właściwościowi, ogólna dostępność oraz walory smakowe powodują, że z powodzeniem mogą być nazywane jednym z ulubionych owoców Polaków. Sezonowy jadłospis skomponowany przez dietetyka klinicznego i obfitujący w truskawki, maliny oraz inne owoce dostępne na sklepowej półce pozwoli zadbać o zdrowie i osiągnąć założone cele. Niezależnie czy będzie to redukcja wagi, nabranie masy mięśniowej, czy też uregulowanie hormonów z pomocą diety – warto zasięgnąć porady dietetyka.