POMIDOROWE SZALEŃSTWO

POMIDOROWE SZALEŃSTWO

Chyba każdy z nas lubi pomidory. Warto je jeść ze względu na bogactwo substancji odżywczych takich jak likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Pomidory możemy jeść latem, zimą, na śniadanie, na obiad – malinowe, koktajlowe… I całą masę innych odmian! Poniżej prezentujemy wybrane przez dietetyków przepisy na dania z pomidorami na każdą porę roku!



Pomidory- niezwykle zdrowe, niskokaloryczne (zaledwie około 20 kcal w 100 gramach) i pełne smaku. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, spowalnia proces starzenia, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warto wiedzieć, że likopen nie ginie w trakcie obróbki termicznej, stąd też pomidorowe przetwory są nawet kilkukrotnie bogatsze w ten składnik niż pomidory surowe. Likopen także świetnie wpływa na wygląd skóry, aktywuje syntezę kolagenu, przez co zwiększa jej sprężystość. Indeks glikemiczny pomidorów wynosi 30, dzięki czemu cukrzycy mogą bez obaw umieścić je w swoich jadłospisach. Uwaga jednak na ketchup, często jest dosładzany cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, stąd jego IG = 55.
Ciekawostką jest, że pomidory zawierają mnóstwo witaminy C, a już średniej wielkości warzywo pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na nią.

PRZEPISY NA DANIA Z POMIDORAMI





MAKARONOWA SAŁATKA Z SALSĄ POMIDOROWĄ
Składniki:
  • 800 g pomidorów malinowych pokrojonych w kostki
  • ¼ szklanki listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka szpiczasta pokrojona w plastry,
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 250 g makaronu penne,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki (oprócz makaronu) w dużej, szklanej misce i odstawić na pół godziny, żeby składniki „się przegryzły”. Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć, przesypać do miski, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

źródło: womenshealth.pl



ŻÓŁTE GAZPACHO
Składniki:
  • 5 żółtych pomidorów
  • 1 i ½ szklanki posiekanego ogórka bez pestek
  • ½ szklanki zielonej papryki
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki i schłodzić przez 30 min. Można podawać z drobno posiekanym awokado.

źródło: womenshealth.pl



POMIDORY FASZEROWANE KUSKUSEM I RZODKIEWKĄ
Składniki:
  • 1/3 szklanki kuskus
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 szt. pomidory
  • 1 łyżeczka oregano
  • 150 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
 
Przygotowanie:
Pomidory przeciąć na połówki i delikatnie wydrążyć miąższ. Do miseczki wsypać kuskus, zalać 1/3 szklanki wrzątku i odstawić na 5 minut. W tym czasie rzodkiewki kroimy w kostkę. Dodać do nich pokrojony miąższ pomidora oraz napęczniały kuskus. Doprawić i wymieszać. Dodać do farszu połowę startego sera. Faszerować pomidory, a wierzch posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

źródło: gotujmy.pl



GRANITA POMIDOROWA
Składniki:
  • 400 g pomidorów bawolich serc lub malinówek
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 1 łyżkę oliwy 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Przygotowanie:
Zmiksować składniki w blenderze na gładko. Przecisnąć miksturę przez gęste sito, pomagając sobie spodem łyżki, by wycisnąć sok. Sok przelać do naczynia i wstawić do zamrażalki na 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu. Przed podaniem rozdrapać zmarzlinę widelcem, tak aby w rozbiła się na kryształki.

źródło: womenshealth.pl



FRITTATA Z KURKAMI I POMIDORAMI
Składniki:
  • 1 pomidor, najlepiej malinowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • ćwiartka niedużej cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • 100 g kurek
  • 125 g sera (koziego, camemberta lub fety)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika (w razie potrzeby można rączkę owinąć folią aluminiową lub przełożyć nadzienie z patelni do żaroodpornego naczynka). Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę). Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.

źródło: kwestiasmaku.com



PESTO Z POMIDORÓW
Składniki:
  • słoik suszonych pomidorów (będą potrzebne i pomidory i zalewa)
  • około 40 g orzechów (mogą być obrane migdały, orzechy laskowe oraz orzeszki pinii — ewentualnie ich mieszanka)
  • 3 małe lub 2 duże ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu (może być też pecorino lub corregio)
  • sól i pieprz oraz suszona bazylia do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste dolać odrobinę oliwy z oliwek i jeszcze chwilę miksować.

źródło: ugotuj.to



GRUZIŃSKI ADŻAPSANDAL
Składniki:
  • 1 kg bakłażanów
  • 500 g pomidorów
  • 400 g ziemniaków
  • 5 szt. cebuli
  • 50 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szt. papryki czerwonej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w półtalarki grubości pół cm, posolić i odstawić na około godzinę, odcisnąć wytrącony płyn. Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać na patelnię pokrojoną w paski paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusić. Następnie dodać bakłażany. Dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali odstawić na godzinę pod przykryciem.

źródło: https://kukbuk.pl/



FOCACCIA Z POMIDORAMI
Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mieszanki suszonych ziół
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kulka mozzarelli light
  • duża garść pomidorków koktajlowych


Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na bok na około 10 minut. Dodać jedną łyżkę oliwy, sól, pieprz, posiekany drobno czosnek, zioła oraz mąkę. Drewnianą łyżką połączyć składniki. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać około 10-12 minut, do momentu aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ponownie zagniatać ciasto przez 5-10 minut, odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika zrobić palcami kilka wgnieceń w cieście, całość posmarować łyżką oliwy, po czym ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, wierzch posypać serem mozzarella lub parmezanem. Piec w 200 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

źródło: https://kukbuk.pl/





DOMOWY KETCHUP
Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 2 szt. cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta chili w proszku
  • laska cynamonu


Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać poszatkowaną cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać ocet, pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy, gotować przez około 20 minut. Laskę cynamonu wyjąć. Zawartość garnka doprowadzić do konsystencji keczupu za pomocą blendera i gotować 20-30 minut do zgęstnienia. Gotowy keczup odstawić do ostygnięcia, przelać do słoika lub butelki.

źródło: https://kukbuk.pl/





SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH POMIDORÓW, FETY I BOBU
Składniki:
SOS:
  • 40 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli i pieprzu

SAŁATKA:
  • 500 g żółtych pomidorów
  • 200 g bobu
  • 100 g sera feta
  • szczypta cukru
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Do małego słoika wrzucić wszystkie składniki sosu. Zakręcić słoik i energicznie wymieszać potrząsając. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Bób ugotować do miękkości w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedzić. Przelać zimną wodą, obrać. Fetę pokroić w kostkę. Składniki sałatki połączyć z sosem i delikatnie wymieszać, serwować od razu po przyrządzeniu.

źródło: https://kukbuk.pl/