POKONAJ PRZEZIĘBIENIE...NATURALNIE

POKONAJ PRZEZIĘBIENIE...NATURALNIE

Jesień to czas wielobarwnych liści, spacerów, zbierania grzybów, ale również sezon na przeziębienia. O swoją odporność należy dbać przez cały rok, ale od października do stycznia jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i osłabienie organizmu. Warto się przed tym ustrzec stosując naturalne sposoby na poprawienie odporności. A o tym, jakie to sposoby przeczytacie w artykule poniżej.



SKĄD TO PRZEZIĘBIENIE?

Tak naprawdę może być ono spowodowane ponad 200 różnymi wirusami, które atakują przede wszystkim górne drogi oddechowe. Osoby z osłabionym układem odpornościowym lub niedoborem odpowiednich składników odżywczych są bardziej narażone na zachorowanie. Dodatkowo brak snu, ciągły stres, nieodpowiednia dieta, kontakt z innymi chorymi mogą jeszcze bardziej przyczynić się do osłabienia organizmu. Objawy grypy lub przeziębienia są dowodem na to, że organizm podjął walkę ze szkodliwymi wirusami. Na przykład efektem takiego starcia jest występująca gorączka lub kaszel, który oczyszcza drogi oddechowe z pojawiającego się śluzu, który może przedostać się do płuc i innych narządów.

JAK LECZYĆ PRZEZIĘBIENIE NATURALNYMI METODAMI?

Dobra wiadomość jest taka, że niekoniecznie trzeba sięgać po lekarstwa, a tak naprawdę wystarczy skorzystać z naturalnych środków, które są skuteczne. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że w swoich kuchennych szufladach posiadamy naturalne antybiotyki i rozgrzewające specyfiki, które są alternatywą dla lekarstw dostępnych w aptece.

Jednym z ogólnodostępnych produktów, które wspomogą walkę z przeziębieniem i obniżeniem odporności jest oregano. I chociaż jest ono najbardziej znane jako dodatek do pizzy, to zaleca się jego stosowanie w przypadku leczenia przeziębień, a zwłaszcza kaszlu. Oregano doceniane jest ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antywirusowe. Dodanie oregano do swojej diety jest bardzo proste: użyj go jako przyprawę do sałatek, makaronów, kanapek i innych dań. Lekarze oraz dietetycy polecają również stosowanie oleju z oregano, który wzmacnia układ odpornościowy oraz działa kojąco na żołądek.

 

Cynamon nie powinien być dodawany tylko do owsianek czy zdrowych ciasteczek, ponieważ oprócz walorów smakowych, cechują go silne właściwości przeciwgrzybiczne przeciwbólowe oraz rozgrzewające. Zwolennicy naturalnych form leczenia wykorzystują cynamon do zwalczania zapalenia oskrzeli. Dodatkowo dietetycy często zalecają cynamon na diecie redukcyjnej, ponieważ skutecznie pobudza metabolizm i posiada zdolność do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.


A czy rzeczywiście czosnek wyleczy przeziębienie? Kto z nas nie słyszał, że czosnek to „naturalny antybiotyk”? Okazuje się, że nie jest to staromodne porzekadło, tylko wyniki wieloletnich badań. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, antywirusowo, stymuluje układ odpornościowy i zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Jak wykorzystać czosnek w swojej diecie? Na szczęście jest to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni polskiej, dlatego nie będzie problemu z dodaniem go do swoich ulubionych potraw. Na całym świecie mówi się, że połączenie czosnku z oliwą jest najlepszym lekarstwem w walce z chorobami. 

 

DOMOWY SYROP Z CZOSNKU
SKŁADNIKI:

  • główka czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przecisnąć przez praskę do szklanego słoika. Dodać sok z jednej cytryny oraz miód. Całość zalać letnią, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać i zakręcić słoik. Po 2-3 dniach syrop jest gotowy.

Imbir skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwskurczowo oraz wykrztuśnie. Bardzo często w trakcie przeziębień lub grypy nie dopisuje apetyt, ponieważ mamy zmieniony smak lub odczuwamy mdłości. W tym przypadku niezawodny będzie imbir, który skutecznie je usuwa. Jak uwzględnić imbir w diecie? Na pewno może być dodatkiem do herbaty oraz koktajli, a także jako aromatyczny dodatek do dań mięsnych.


Tymianek to nie tylko aromatyczne zioło, ale również sprawdzony środek na kaszel i inne objawy przeziębienia. Jest antybakteryjny, przeciwgrzybiczny, przeciwwirusowy, działa kojąco na układ pokarmowy. Przy pierwszych objawach infekcji dróg oddechowych można śmiało sięgnąć po tymianek, robiąc właśnie inhalacje z naparu z tymianku. W kuchni tymianek znajdzie szerokie zastosowanie, począwszy od makaronów, omletów, dań ziemniaczanych, do zup.


Gałka muszkatołowa jest jednym z najlepszych leków na wyciszenie organizmu. Pomimo że przy przeziębieniu lub grypie bardzo często czujemy się przemęczeni, to równie często towarzyszy nam problem z zaśnięciem. Wystarczy, że dodać odrobinę gałki muszkatołowej do jedzenia lub herbaty, zadziała ona uspokajająco oraz wyciszająco. Znanym i sprawdzonym domowym sposobem na walkę z zaburzeniami snu, w tym z bezsennością, jest dodanie szczypty gałki muszkatołowej do ciepłego mleka bezpośrednio przed snem.

PODSUMOWANIE

Domowe sposoby na przeziębienie mogą okazać się pomocne w walce z infekcją. Wykorzystanie owoców oraz warzywa bogatych w witaminę C może okazać się niewystarczające. W okresie jesienno- zimowym warto wzbogacić swoją dietę o inne produkty wspierające układ odpornościowy i zwalczające wirusy. Imbir, czosnek, gałka muszkatołowa oraz aromatyczne zioła podniosą odporność organizmu w fazie zwiększonego zachorowania na grypę i przeziębienie.
Produkty stymulujące układ immunologiczny warto spożywać cały rok. Dieta bogata w te artykuły spożywcze musi być stosowana regularnie i przez dłuższy okres czasu. Dieta podnosząca odporność będzie najskuteczniejsza i najzdrowsza, jeśli zostanie skomponowana przez specjalistę z zakresu żywności i żywienia. Wykształcony dietetyk kliniczny, którego możesz znaleźć na DietDoctor, pomoże zmienić nawyki żywieniowe oraz doradzi w kwestii doboru produktów spożywczych.