
DLACZEGO WARTO JEŚĆ BURAKI?
Buraki w ostatnim czasie zyskały na swojej popularności i są określane mianem superfoods ze względu na obecność cennych wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że sok z buraków może zwiększyć wydolność? Przeczytajcie o innych korzyściach zdrowotnych tych niewielkich, bulwiastych warzyw.
BURAK – LEGALNY DOPING DLA SPORTOWCÓW?

Azotyny zawarte w buraku odgrywają ważną rolę w regulacji przepływu krwi, kurczliwości mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i wapnia. Sok z buraka usprawnia międzytkankową wymianę gazową, a to znaczy, że ilość dostarczonego do mięśni tlenu jest wyższa, a usuwanie dwutlenku węgla- efektywniejsze. Picie soku z buraka w okresach okołotreningowych ma korzystny wpływ na zdolność wysiłkową i na regenerację organizmu.
KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z JEDZENIA BURAKÓW
- Buraki są cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a także wapnia, potasu, witamin z grupy B, witaminy C. Dzieci, młodzież oraz kobiety w ciąży szczególnie narażone są na niedobory kwasu foliowego i anemię, w związku z tym potrawy z buraków są dla nich wręcz wskazane. Buraki sprawdzą się na diecie redukcyjnej, gdyż są niskokaloryczne i dostarczają jedynie 33 kcal w 100 g.
Pytaniem, które często pada to: czy diabetyk może jeść buraki? Ugotowane buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG=64). W związku z tym chorym na cukrzycę zaleca się spożywanie buraków na surowo (IG=30)
- Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że spożywanie większej ilości warzyw, w tym buraków zmniejsza ryzyko otyłości, zachorowań na cukrzycę i choroby serca, a także ma wpływ na utrzymanie zdrowej cery i włosów. Dodatkowo naukowcy z Wake Forest odkryli, że picie soku z buraka poprawia pracę mózgu, spowalniając rozwój demencji u starszych osób.
- Regularne jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom i usprawnia działanie układu pokarmowego. Jest to jeden z wielu powodów, dlaczego buraki bardzo często zalecane są przez dietetyków klinicznych u osób chcących schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała.
Co można przygotować z buraków?
Buraki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, pierwsze co zazwyczaj przychodzi na myśl, to: barszcz, surówki oraz sałatki, ale nie tylko. Z buraków można przygotować kotlety, czipsy i frytki, koktajle, a także ciasta.

PODSUMOWANIE
Buraki wartości odżywcze mają naprawdę imponujące i zawierają cenne składniki odżywcze, dlatego powinny stać się nieodzownym elementem zdrowej i zbilansowanej diety! Bo chociaż zawierają spore ilości cukru (w porównaniu do innych warzyw), większość osób z powodzeniem może spożywać je bez przeszkód kilka razy w tygodniu. Sezon na buraki trwa od września aż do marca i w tym czasie warto regularnie wzbogacać swoje menu o to warzywo.Wykształcony i doświadczony dietetyk podpowie, jak w smaczny sposób wzbogacić swój jadłospis o buraki i ich przetwory, a specjalistów w dziedzinie żywienia najlepiej szukać w rankingu dietetyków na DietDoctor.