PORCJA ZDROWIA W NIEWIELKICH BRUKSELKACH
Brukselka należy do warzyw kapustnych i niech jej niewielki rozmiar Was nie zwiedzie — ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, m.in. obniża poziom złego cholesterolu, poprawia trawienie, zmniejsza stres oksydacyjny, a także jest pomocna przy odchudzaniu. Jakie jeszcze korzyści daje włączenie brukselek do swoje codziennej diety?
Dla wielu osób brukselka jest miniaturową wersją kapusty, nawet smakiem przypomina ten rodzaj warzywa, chociaż niektórzy uważają, że jest on nieco bardziej gorzki. Tutaj mamy sprawdzoną radę: w trakcie gotowania wystarczy do wody, dodać odrobinę mleka lub szczyptę cynamonu, aby pozbyć się specyficznego zapachu oraz gorzkiego posmaku.
Na całym świecie, w codziennej kuchni brukselka jest przygotowywana na wiele różnych sposobów: od pieczenia, smażenia, gotowania na parze. Ważne jest, aby pamiętać, że brukselka nigdy nie powinna być rozgotowana, ponieważ traci swoje cenne wartości odżywcze i nabiera dodatkowej goryczki. Brukselka bardzo często jest dodatkiem do dań mięsnych i godnie zastępuje wielowarzywne surówki.
CZY WARTO JEŚĆ BRUKSELKĘ?
Brukselka posiada wiele prozdrowotnych właściwości, charakteryzuje się wysoką zawartością cennych składników odżywczych, jest bogata w witaminę C, B6, A, K, błonnik, mangan, miedź, potas, a także flawonoidy. A przy tym pozostaje bardzo niskokaloryczna, w 100 gramach zawiera jedynie 43 kcal! W brukselce znajdziemy spore ilości sulforafanu, naturalnego związku chroniącego przed nowotworami.Jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą regularne zjadanie brukselek?
- Wzmacnia układ odpornościowy
Brukselka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz w organizmie, a także zmniejsza stres oksydacyjny i chroni przed zachorowaniem na przewlekłe choroby. - Poprawia trawienie
Podobnie jak większość warzyw kapustnych, brukselka zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia, zmniejsza zaparcia i stymuluje do pracy perystaltyczne jelit.
- Jest pomocna w procesie krzepnięcia krwi
Witamina K jest bardzo często pomijana w codziennej diecie, a nie wszyscy wiedzą, że jest niezbędna do procesu krzepnięcia krwi w organizmie. Dodatkowo witamina K obecna w brukselce wzmacnia serce i kości.
- Zapewnia równowagę hormonów
Badania wykazały, że substancje czynne i lotne związki występujące w brukselce mają wpływ m.in. na tarczycę. Może to pomóc w regulacji poziomu hormonów w organizmie, które wpływają na wiele funkcji: od metabolizmu do sprawności przewodu pokarmowego, aż do poziomu energii.
- Obniża ciśnienie krwi
Potas jest niezwykle ważnym minerałem w organizmie, ponieważ działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może zmniejszyć napięcie i ciśnienie tętnicze, tym samym zmniejszając obciążenie układu sercowo – naczyniowego. Takie działanie może zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
- Wspomaga utratę wagi
Brukselka dzięki obecności błonnika pokarmowego, jest pożądanym składnikiem w menu podczas procesu odchudzania. Błonnik eliminuje chęć podjadania między posiłkami, zapewniając uczucie sytości na dłużej.
PODSUMOWANIE
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą i na talerzach gości stosunkowo rzadko. Warto to zmienić i przemycać ją częściej, nie tylko w sezonie. Mrożona jest również dobrym wyborem.Ze względu na to, że brukselka należy do grupy warzyw kapustowatych, u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i gazy. Osoby te, powinny z większą uważnością włączać je do swojej diety, a w razie potrzeby skonsultować się z dietetykiem klinicznym w swoim mieście.