KASZA GRYCZANA DLA ZDROWIA

KASZA GRYCZANA DLA ZDROWIA

Kasze są jednym z najbardziej wartościowych i najbardziej niedocenianych produktów spożywczych. Naturalnie bezglutenowa, bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty — kasza gryczana. Ma ona szerokie zastosowanie w kuchni, jest świetnym dodatkiem obiadowym, a mąka gryczana nadaje się idealnie do różnego rodzaju wypieków.



CZY WARTO JEŚĆ KASZĘ GRYCZANĄ?

Gryka od wieków jest spożywana przez ludzi na całym świecie, swoją sławę zdobyła dzięki licznym korzyściom zdrowotnym: skutecznie wspomaga prawidłową pracę serca, może zapobiegać zaburzeniom trawienia, jest źródłem cennych substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.


Kasza gryczana jest świetnym niskokalorycznym dodatkiem obiadowym, ale nie tylko, bo bardzo często stanowi dodatek do gulaszu, zup, sałatek. Z powodzeniem zastępuje popularne ziarna, które są głównym składnikiem śniadań (np.: gryczanka). W postaci mąki jest dodawana również do pieczywa lub deserów.

CO JEŚĆ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ?

Gryka to produkt naturalnie pozbawiony glutenu. Oznacza to, że mąkę oraz kaszę gryczaną można z powodzeniem włączyć do diety osób borykających się z celiakią. Z mąki gryczanej produkuje się wiele produktów spożywczych – m.in. ciasta, makarony, pieczywo. W domowych warunkach można na jej bazie przygotować naleśniki czy omlety. Szereg zastosowań gryki w kuchni diabetyka pozwala na spore urozmaicenie jego planu żywieniowego.

Warto pamiętać, że dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną i w kwestii jej dokładnego bilansowania najlepiej skorzystać z fachowej porady dietetyka klinicznego.

KASZA GRYCZANA WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Czy w ogóle warto przemycać w swoim codziennym jadłospisie kaszę gryczaną? Jakie cenne wartości odżywcze zawiera gryka i jaki jest jej wpływ na organizm? Przedstawiamy właściwości odżywcze kaszy gryczanej:

  • Poprawia pracę serca i skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze występujące w kaszy wspierają układ krwionośny.
  •  Kasza gryczana zawiera flawonoidy, które wspomagają pracę mózgu, wątroby, a także regulują trawienie. Obecność antyoksydantów wspiera funkcje komórkowe, chroniąc DNA przed uszkodzeniem i zapobiega zapaleniom, a nawet powstawaniu komórek nowotworowych.
  •  Gryka jest doskonałym źródłem białka roślinnego, w 100 gramach znajduje się około 13 g białka. Wysoka zawartość białka jest powodem, dla którego kasza gryczana jest stałym elementem diet wegetariańskich oraz wegańskich. Dodatkowo zawiera aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • To, co wyróżnia kaszę gryczaną na tle innych produktów zbożowych, to spora ilość błonnika, który działa korzystnie na proces trawienia oraz regulację pasażu jelitowego. Jedząc na co dzień spore ilości błonnika, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
  •  Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które dodają energii, zawiera również takie składniki mineralne jak: mangan, magnez, cynk, żelazo, kwas foliowy. Żelazo obecne w kaszy będące częścią enzymów chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Witaminy z grupy B, mangan, fosfor i cynk pomagają w prawidłowym krążeniu i funkcjonowaniu naczyń krwionośnych, a także są niezbędne do przekazywania sygnałów przez neuroprzekaźniki w mózgu.

PODSUMOWANIE

Dla zdrowia całego organizmu warto od czasu do czasu w swoim codziennym menu uwzględnić kaszę gryczaną, nie tylko jako dodatek obiadowy. Wiele prozdrowotnych właściwości gryki klasyfikuje ją jako jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jako produkt bezglutenowy świetnie sprawdza się w planach żywieniowych diabetyków.

Spersonalizowany jadłospis pełen pysznych przepisów, nie tylko bezglutenowych, pomoże skomponować wykształcony i doświadczony dietetyk. Wybierz odpowiednie dla siebie miasto oraz termin i gotowe. Specjaliście z DietDoctor przygotują dla każdego pełen sezonowych produktów plan żywieniowy.