![JAJKA - CZY WARTO JE JEŚĆ?](/i/zP/zP0qjwGTAPwqUimYcWt1_canvas_275x288.webp)
JAJKA - CZY WARTO JE JEŚĆ?
Jaja są spożywane przez ludzi od tysięcy lat, z aktualnych badań wynika, że jest to najczęściej spożywany na całym świecie produkt pochodzenia zwierzęcego. Przez dietetyków białko jaja kurzego nazywane jest „białkiem wzorcowym”. A czy kiedykolwiek zastanawialiście, czy jedzenie jajek jest zdrowe, ile jajek można zjeść w ciągu dnia i czy ich spożywanie wpływa korzystnie na organizm?
CZY WARTO JEŚĆ JAJKA?
Jajka są podstawowym składnikiem diety na całym świecie, ponieważ są nie tylko źródłem pożywienia samym w sobie, ale również są niezbędnym składnikiem wielu popularnych dań. I pomimo tego, że są niewielkich rozmiarów – dostarczają do organizmu cenne składniki odżywcze takie jak białko, witamina A, E, K, witaminy z grupy B, a także fosfor, selen, wapń oraz cynk. Ponadto składniki odżywcze zawarte w jajach są korzystne dla komórek mózgu i mają wpływ na ich prawidłowy rozwój.
Jajka ze względu na sporą ilość cennego białka dają uczucie sytości na dłużej – co oznacza, że bardzo często zajmują wysoką pozycję w dietach redukcyjnych i są rekomendowane przez dietetyków. Ciekawostką jest, że jajka mogą również wyrównać poziom żelaza w organizmie (w przypadku, gdy ktoś cierpi na niedobór) i łagodzić objawy takie jak zmęczenie, ból głowy, a nawet drażliwość! Dla przypomnienia: żelazo odgrywa ważną rolę dla utrzymania odporności organizmu, a także ma wpływ na metabolizm energetyczny.
Kolejną ciekawostką na temat zdrowotnego wpływu jaj na nasz organizm jest obecność choliny, substancji odżywczej, która ułatwia rozwój mózgu płodu i noworodka, a także poprawia pamięć nawet w podeszłym wieku.
Jajka wzmacniają również wzrok i chronią przed jego zwyrodnieniem. Jakie jeszcze produkty warto jeść, aby poprawić wzrok? Z przeprowadzonych badań wynika, że regularne spożycie jajek, szpinaku oraz brokułów może zmniejszyć zachorowanie na zaćmę nawet o 20%.
Chcielibyśmy również przypomnieć, że jaja mają wpływ na utrzymanie zdrowych i mocnych kości, ponieważ są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D, która chroni przed osteoporozą. Niedobór witaminy D może również powodować bezsenność, utratę apetytu oraz choroby układu krążenia.
![](/i/LT/LTSMTWGqlyslREcTYNdL_canvas_1336xRATIO.webp)
JAJKA DLA URODY?
Jaja mają również wpływ na zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie ze względu na wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów i witamin. Pamiętajmy, że bardzo istotny jest wybór jaj – warto wiedzieć, że jaja z wolnego wybiegu pochodzą od kur, które przebywają na świeżym powietrzu i karmione są w naturalny sposób. Dzięki temu mamy pewność, że jaja pochodzące z takich ferm są zdrowsze i pozbawione antybiotyków czy innych, szkodliwych substancji.JAJKA A CHOLESTEROL
Pomimo tak wielu korzyści zdrowotnych, jakie daje spożywanie jaj, spore kontrowersje budzi ich wpływ na poziom, a właściwie podniesienie złego cholesterolu. Ta negatywna opinia utrzymuje się od lat 90. Jednak w ostatnich latach naukowcy zaczęli kwestionować, do tej pory powszechnie panująca złą opinię w tym temacie i podjęli ponowne badania odnośnie wpływu jaj na poziom cholesterolu. Okazało się, że jedzenie jednego jajka dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na zawał serca czy udar mózgu.![](/i/Is/IsXskDcwmdWfVn2xCbo2_canvas_1336xRATIO.webp)
PODSUMOWANIE
Jednym zdaniem mówiąc: Jajka warto jeść. Ogólny wpływ na zdrowie i mnogość składników odżywczych, jakie dostarczają przemawiają na ich korzyść. Zatem jeśli nie masz problemów z cholesterolem, jedno lub nawet dwa jajka w ciągu dnia, nie odbiją się negatywnie na Twoim zdrowiu.A jeśli potrzebujesz inspiracji w kwestiach kulinarnych lub chcesz się dowiedzieć, jak skomponować zdrowy i smaczny jadłospis, wejdź na DietDoctor i znajdź dietetyka w swojej okolicy.