JAJKA - CZY WARTO JE JEŚĆ?

JAJKA - CZY WARTO JE JEŚĆ?

Jaja są spożywane przez ludzi od tysięcy lat, z aktualnych badań wynika, że jest to najczęściej spożywany na całym świecie produkt pochodzenia zwierzęcego. Przez dietetyków białko jaja kurzego nazywane jest „białkiem wzorcowym”. A czy kiedykolwiek zastanawialiście, czy jedzenie jajek jest zdrowe, ile jajek można zjeść w ciągu dnia i czy ich spożywanie wpływa korzystnie na organizm?



CZY WARTO JEŚĆ JAJKA?

Jajka są podstawowym składnikiem diety na całym świecie, ponieważ są nie tylko źródłem pożywienia samym w sobie, ale również są niezbędnym składnikiem wielu popularnych dań. I pomimo tego, że są niewielkich rozmiarów – dostarczają do organizmu cenne składniki odżywcze takie jak białko, witamina A, E, K, witaminy z grupy B, a także fosfor, selen, wapń oraz cynk. Ponadto składniki odżywcze zawarte w jajach są korzystne dla komórek mózgu i mają wpływ na ich prawidłowy rozwój.


Jajka ze względu na sporą ilość cennego białka dają uczucie sytości na dłużej – co oznacza, że bardzo często zajmują wysoką pozycję w dietach redukcyjnych i są rekomendowane przez dietetyków. Ciekawostką jest, że jajka mogą również wyrównać poziom żelaza w organizmie (w przypadku, gdy ktoś cierpi na niedobór) i łagodzić objawy takie jak zmęczenie, ból głowy, a nawet drażliwość! Dla przypomnienia: żelazo odgrywa ważną rolę dla utrzymania odporności organizmu, a także ma wpływ na metabolizm energetyczny.



Kolejną ciekawostką na temat zdrowotnego wpływu jaj na nasz organizm jest obecność choliny, substancji odżywczej, która ułatwia rozwój mózgu płodu i noworodka, a także poprawia pamięć nawet w podeszłym wieku.
Jajka wzmacniają również wzrok i chronią przed jego zwyrodnieniem. Jakie jeszcze produkty warto jeść, aby poprawić wzrok? Z przeprowadzonych badań wynika, że regularne spożycie jajek, szpinaku oraz brokułów może zmniejszyć zachorowanie na zaćmę nawet o 20%.


Chcielibyśmy również przypomnieć, że jaja mają wpływ na utrzymanie zdrowych i mocnych kości, ponieważ są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D, która chroni przed osteoporozą. Niedobór witaminy D może również powodować bezsenność, utratę apetytu oraz choroby układu krążenia.

JAJKA DLA URODY?

Jaja mają również wpływ na zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie ze względu na wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów i witamin. Pamiętajmy, że bardzo istotny jest wybór jaj – warto wiedzieć, że jaja z wolnego wybiegu pochodzą od kur, które przebywają na świeżym powietrzu i karmione są w naturalny sposób. Dzięki temu mamy pewność, że jaja pochodzące z takich ferm są zdrowsze i pozbawione antybiotyków czy innych, szkodliwych substancji.

JAJKA A CHOLESTEROL

Pomimo tak wielu korzyści zdrowotnych, jakie daje spożywanie jaj, spore kontrowersje budzi ich wpływ na poziom, a właściwie podniesienie złego cholesterolu. Ta negatywna opinia utrzymuje się od lat 90. Jednak w ostatnich latach naukowcy zaczęli kwestionować, do tej pory powszechnie panująca złą opinię w tym temacie i podjęli ponowne badania odnośnie wpływu jaj na poziom cholesterolu. Okazało się, że jedzenie jednego jajka dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na zawał serca czy udar mózgu.

PODSUMOWANIE

Jednym zdaniem mówiąc: Jajka warto jeść. Ogólny wpływ na zdrowie i mnogość składników odżywczych, jakie dostarczają przemawiają na ich korzyść. Zatem jeśli nie masz problemów z cholesterolem, jedno lub nawet dwa jajka w ciągu dnia, nie odbiją się negatywnie na Twoim zdrowiu.
A jeśli potrzebujesz inspiracji w kwestiach kulinarnych lub chcesz się dowiedzieć, jak skomponować zdrowy i smaczny jadłospis, wejdź na DietDoctor i znajdź dietetyka w swojej okolicy.