STAN ZAPALNY? ZWALCZ GO DIETĄ!

STAN ZAPALNY? ZWALCZ GO DIETĄ!

Przede wszystkim należy zatrzymać się i pomyśleć o sobie i swoim zdrowiu. Odpoczynek, unikanie stresu i dobry, spokojny sen to najlepsze formy regeneracji organizmu. Czy na pewno wystarczające, by uchronić się przed chorobami i towarzyszącym im stanom zapalnym? Elementem wali ze stanem zapalnym jest zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie do diety produktów o właściwościach przeciwzapalnych. Zatem po które produkty warto sięgnąć?

 

 






Stan zapalny to reakcja obronna układu odpornościowego na działanie czynników uszkadzających organizm. Najczęściej odpowiedzialne za jego rozwój są:

  • bakterie
  • wirusy
  • ciała obce


W obronie organizmu biorą udział niektóre białka oraz komórki tkanki łącznej. Zadaniem stanu zapalnego jest odseparowanie i zneutralizowanie szkodliwego bodźca oraz naprawa uszkodzonych tkanek. 


Zdarza się, że reakcja immunologiczna stanie się zbyt nasilona albo zostanie skierowana w stronę zdrowych tkanek. W takim przypadku organizm zmaga się z reakcją alergiczną lub chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Pomocna w złagodzeniu reakcji alergicznych wywołanych czynnikiem żywieniowym jest konsultacja dietetyczna, podczas której, wykwalifikowany dietetyk przeanalizuje dotychczasowy sposób żywienia i wprowadzi zmiany w codziennym jadłospisie, które będą miały na celu właśnie złagodzeniu stanów zapalnych.

CHOROBY NAJCZĘŚCIEJ POWIĄZANE ZE STANEM ZAPALNYM




Przewlekły stan zapalny występuje w przypadku różnych chorób, do tych najczęstszych należą:

  • łuszczyca,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • astma,
  • miażdżyca,
  • zespół jelita drażliwego,
  • zapalenie stawów,
  • nowotwory,
  • depresja. 


JAKIE SĄ OBJAWY STANU ZAPALNEGO?



  • obrzęk
  • zaczerwienienie
  • wysoka temperatura ciała
  • ból


W przypadku wystąpienia powyższych symptomów należy niezwłocznie skontaktować się z najbliższym lekarzem lub dietetykiem. Stan zapalany można również wykryć dzięki badaniu krwi. Najczęściej wykorzystywanym wskaźnikiem do rozpoznania jest stężenie CRP, czyli wskaźnik białka C reaktywnego.



JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED STANEM ZAPALNYM?



Należy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzić do menu produkty o potencjale przeciwzapalnym. W tym celu najlepiej zgłosić się do dietetyka ogólnego lub dietetyka klinicznego w celu ułożenia indywidualnego planu żywieniowego.  Rozpoczęcie diety przeciwzapalnej wpływa na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego oraz zmniejszy ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Warto pamiętać, że to, co naturalne i nieprzetworzone powinno stanowić podstawę diety i gościć na stałe w jadłospisie.

PRODUKTY PRZECIWZAPALNE



Właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne wykazują produkty o wysokiej wartości odżywczej, zawierające witaminy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i fitozwiązki. Należą do nich:


Owoce

  • czarna porzeczka,
  • śliwka,
  • jagoda,
  • borówka,
  • pomarańcza,
  • morela,
  • mango.


Warzywa

  • brokuły, 
  • marchew,
  • pomidor,
  • papryka,
  • bakłażan.


Produkty zbożowe

  • grube kasze,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo razowe.


Produkty bogate w Omega-3

  • tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, makrela),
  • oleje rybie i roślinne,
  • siemię lniane, 
  • orzechy włoskie.


Przyprawy

  • imbir,
  • kurkuma,
  • rozmaryn.




Dietę przeciwzapalną charakteryzują produkty bogate w przeciwutleniacze, dlatego warto sięgnąć po zieloną herbatę. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości polifenoli neutralizujących wolne rodniki w organizmie.

CZEGO NALEŻY UNIKAĆ?



Pewne grupy produktów mogą nasilać stany zapalne i mieć niekorzystny wpływ na rozwój niektórych chorób, a należą do nich:

  • żywność wysoce przetworzona
  • czerwone mięso
  • słodycze
  • alkohol


Dieta przeciwzapalna nie jest konkretnym schematem, lecz stylem prawidłowego odżywiania. Dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH są dobrymi przykładami diet neutralizujących stany zapalne. Wprowadzenie na stałe diety przeciwzapalnej niesie ze sobą wyłącznie same korzyści dla zdrowia. Ostatnie badania wykazują, że regularne spożywanie produktów o właściwościach antyzapalnych pomaga chronić przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.

PODSUMOWANIE



Dieta o potencjale przeciwzapalnym wcale nie musi być skomplikowana ani droga, w jej skomponowaniu pomoże wykształcony dietetyk. Jeśli już dziś chcesz jeść 5 porcji warzyw i owoców, zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwasy omega-3, zastąpić czerwone mięso zdrowszym źródłem białka takim jak chude ryby, soja, fasola czy soczewica? Wejdź na DietDoctor i znajdź najlepszego dietetyka w okolicy, który zadba o Twoje zdrowie i zaplanuje w Twoim codziennym menu zdrowe i smaczne posiłki.