POMYSŁY NA ŚNIADANIA DO SZKOŁY I DO PRACY

POMYSŁY NA ŚNIADANIA DO SZKOŁY I DO PRACY

Rok szkolny tuż tuż i przed rodzicami odwieczny problem, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Kanapka to oklepany, ale szybki do przygotowania posiłek. Oczywiście można ją urozmaicić, ale można też pójść w zupełnie inną stronę. Oto kilka pomysłów na przepyszne drugie śniadanie do szkoły (lub do pracy), które będzie nie tylko smaczne, ale też zdrowe.



POMYSŁY NA ŚNIADANIE IDEALNE DO SZKOŁY

Bananowo-owsiane ciasteczka

Dwa banany rozgniatamy na gładką masę, dodajemy pół łyżeczki cynamonu lub kakao oraz 70 g płatków owsianych. Mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 15 minut w 180°C. Aby urozmaicić przepis, można dodać ulubione bakalie: orzechy, migdały, nasiona słonecznika czy żurawinę.

 

Takie ciasteczka to doskonałe źródło energii, dzięki płatkom owsianym dostarczamy węglowodanów złożonych. A oprócz tego dostarczamy błonnik, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Banany jako owoce zawierają naturalne cukry: glukozę i fruktozę (glukoza to paliwo do pracy mózgu!); ponadto potas i magnez, które wpływają na procesy uczenia. Do tego sok owocowy lub warzywny i pożywne śniadanie do szkoły gotowe!

 


Owocowe albo warzywne naleśniki

Naleśniki to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tradycyjne naleśniki przygotujemy z mąki, jajek, mleka, odrobiny wody. Przy słodkiej wersji farszu, do ciasta można dodać kakao. Wnętrze naleśników to nie tylko biały ser czy dżem. Można również przyrządzić świeży mus owocowy z malin, borówek czy truskawek – propozycja wersji na słodko. Inne rozwiązanie to farsz warzywny. Można wykorzystać ulubione (cukinię, dynię, brokuły, szpinak, pomidory).

 

Same naleśniki dostarczą dziecku dawkę energetycznych węglowodanów, a dodane owoce lub warzywa będą stanowić doskonałe źródło witamin m.in. A, C, z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, cynku, fosforu). Podobnym pomysłem są również racuchy. Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami (np. bananami, kiwi, brzoskwiniami). Do tego jogurt naturalny i smaczne drugie śniadanie zostało skompletowane.

Kolorowe sałatki

Jeśli chodzi o sałatki, to na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną. Wystarczy sięgnąć po sałatę rzymską, lodową czy masłową, soczyste pomidory, świeże ogórki, rzodkiewkę, kukurydzę i brokuły czy awokado. Można dodać podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka lub dodać tuńczyka albo jajko. W sałatce może znaleźć się też ryż, kasza czy makaron. Dlaczego? Te produkty podniosą kaloryczność posiłku i na długo dostarczą energii. Do tego proste przyprawy, takie jak bazylia, oregano, sól, pieprz i odrobina oliwy do urozmaicenia smaku. 

 

Sałatki to niesamowite źródło różnorodnych witamin i mikroelementów. A dodatek kurczaka czy ryby podniesie wartość odżywczą i wzbogaci sałatkę w pełnowartościowe białko.



Twarożek wiosenny

Bardzo prosty pomysł: ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw i wzbogacony warzywami! Warto sięgnąć po pomidorki koktajlowe, zielone ogórki, rzodkiewki i szczypiorek. Do twarogu pasuje też wędzony łosoś. W tym zestawie znajdziemy źródło białka (ser) oraz dawkę witamin i składników mineralnych. Możemy również dodać pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów.

PODSUMOWANIE

Przypominamy, że śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu całego dnia, dlatego zachęcamy do skorzystania z naszych propozycji na smaczne i zdrowe śniadania, które sprawią się jako świetna opcja, nawet dla najwybredniejszego dziecka.
Okres dzieciństwa to czas, kiedy kształtują się nawyki żywieniowe, które będą nam towarzyszyć przez całe dorosłe życie- warto, aby były one prawidłowe. W procesie budowania preferencji smakowych najmłodszych niezastąpiona może okazać się pomoc dietetyka pediatrycznego. Z użyciem kreatywnych sposobów przedstawi on najważniejsze założenia zdrowej diety.
Najlepszych specjalistów z dziedziny dietetyki pediatrycznej znaleźć można na DietDoctor.