CO ZAMIAST KAWY?
Poranki bywają trudne, zwłaszcza te, po nieprzespanej nocy lub na początku tygodnia. Większość z nas nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez filiżanki cappuccino lub solidnego kubka mocnej czarnej kawy. Regularne picie kawy ma swoje plusy i minusy – ale jeśli czujecie, że powinniście zmniejszyć picie „małej czarnej” – mamy dla Was listę produktów, które obudzą Was równie szybko, co łyk kawy. Jesteście gotowi? To zaczynamy!
Pewnie niektórzy zadają sobie pytanie: Czy można pobudzić organizm bez kawy? - Oczywiście, że można!
Nie kwestionujemy pozytywnych właściwości kawy oraz jej walorów smakowych, sami nie wyobrażamy sobie poranka bez kubka wypełnionego tym aromatycznym napojem. Nie jest ona jednak polecana jako napój pity od razu po przebudzeniu. Dzień lepiej zacząć od szklanki delikatnej herbaty lub wody- warto wzbogacić ją o łyżeczkę miodu, listek mięty lub sok z cytryny.
CO JEŚĆ NA ŚNIADANIE?
- JABŁKA
Każdy z nas słyszał, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Jest to prawda, a dodatkowo jabłka mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Działają pobudzająco i hamują uczucie senności. Dzięki zawartości naturalnego cukru są świetnym sposobem na obudzenie. Z przeprowadzonych badań wynika, że zjedzenie jabłka w porannych godzinach jest bardzo pomocne przed egzaminami – wpływa korzystnie na pracę mózgu i naszą koncentrację. - JAJA
Ilość białka zawarta w jajkach spowoduje, że gdy na śniadanie zjesz takie ugotowane na twardo lub popularną jajecznicę – od razu poczujesz przypływ energii i z przyjemnością rozpoczniesz swój dzień! Niektórzy są zwolennikami białkowo – tłuszczowych śniadań, dlatego dodatkowo do jajecznej potrawy dodają np. awokado, które zawiera zdrowe tłuszcze.
Dla kogo są śniadania białkowo- tłuszczowe? Szczególnie są polecane dla osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanową. Natomiast śniadanie zawierające węglowodany jest bardziej wskazane osobom ćwiczącym, które swój trening wykonują przed południem. - OWSIANKA
Krąży wiele opinii dotyczących spożywania węglowodanów na śniadanie, tylko nie wszyscy wiedzą, że dotyczą one spożywania węglowodanów prostych. A dokładniej mówiąc, chodzi dokładnie o to, aby unikać słodkich babeczek, rogalików. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, kiedy na nasze śniadanie będzie składała się odżywcza owsianka, podana np. ze świeżymi owocami, domową konfiturą, orzechami lub jogurtem. Ten rodzaj potrawy doda energii, a dzięki obecności błonnika będziemy czuć się syto przez większość dnia.
Jednym z najlepszych dodatków do owsianki jest kakao- ziarna kakaowca zawierają w swym składzie: cynk, chrom, magnez i żelazo. Dlatego, poza walorami smakowymi, dodają energii oraz podnoszą odporność organizmu. Pokruszona kostka gorzkiej czekolady rozpłynie się na wierzchu gorącej, sycącej owsianki. - AROMATYCZNE PRZYPRAWY
To prawda: przyprawy nie są jedzeniem, ale kiedy dodasz niektóre z nich do swoich ulubionych potraw, momentalnie poczujesz przypływ energii i pobudzisz do działania swój metabolizm. Poleca się dodawania takich przypraw jak cynamon, kminek, papryka oraz pieprz- dodadzą energii i nakręcą do działania, ale również korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu.
PODSUMOWANIE
Nie każdy jest rannym ptaszkiem i czerpie przyjemność ze wstawania niemalże o świcie. Są jednak sposoby, jak można dodać sobie energii o poranku, nie tylko poprzez wypicie filiżanki mocnej, czarnej kawy.Zazwyczaj wprowadzenie drobnych zmian w jadłospisie może zaowocować dużymi efektami. Czasami brak energii o poranku może być związany z niedoborami składników odżywczych lub zbyt niską kalorycznością diety. Wtedy pomocna może okazać się wizyta u wykwalifikowanego dietetyka, który zmodyfikuje plan żywienia pod kątem indywidualnych wyników badań i preferencji. Specjalistów znajdziesz na DietDoctor.