
DIETA DLA SENIORA
Przestrzeganie zasad zbilansowanej diety jest istotne dla zdrowia niezależnie od wieku. Z uwagi na coraz większą liczbę osób starszych w naszym społeczeństwie, warto zwrócić uwagę, jak odżywiają się seniorzy. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali zalecenia, które w prosty sposób nakreślają zasady prawidłowego żywienia i stylu życia osób po 65 roku życia.
W starszym wieku rola prawidłowego ożywiania staje się coraz ważniejsza, a zachodzące w organizmie, podczas procesu starzenia, zmiany wymagają dostosowania stylu odżywiania. Wraz z wiekiem zwalnia metabolizm, dlatego też zapotrzebowanie na energię jest coraz mniejsze, przy jednoczesnym wzroście zapotrzebowania, na niektóre składniki mineralne. Przy komponowaniu diety dla seniora warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym, który udzieli profesjonalnej porady żywieniowej i zapewni odpowiednie wsparcie.

JAKIE SĄ NAJWAŻNIEJSZE WYTYCZNE ODNOŚNIE CODZIENNEJ DIETY SENIORA?
- zalecana jest dieta bogata w kwasy omega 3 oraz antyoksydanty, które wzmocnią układ krążenia,
- warto wprowadzić lekkostrawne posiłki,
- należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia,
- najlepiej gdyby w każdym posiłku znalazły się źródła pełnowartościowego białka,
- produkty bogate w błonnik powinny zagościć na stałe w codziennym menu,
- szczególną uwagę powinno się zwracać na zawartość w diecie: magnezu, cynku oraz żelaza
- jadłospis powinien obfitować w owoce i warzywa, warto sięgać po te sezonowe, które mają najwięcej witamin.
Warzywa i owocowe są odpowiedzialne za opóźnianie procesów starzenia. W każdej diecie powinny być stawiane na pierwszym miejscu i zajmować połowę każdego posiłku. Warto sięgać po te, które są bogate w witaminy A, C, E, minerały oraz antyoksydanty, np. szpinak, jarmuż, awokado, borówki czy cytrusy. Zawierają one mnóstwo substancji odżywczych, chronią tkanki przed uszkodzeniami, poprawiają pamięć i pozytywnie wpływają na wygląd skóry.
Oprócz warzyw i owoców niezbędne w diecie seniora są produkty zawierające witaminy z grupy B. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co wpływa na zmniejszenie napięcia nerwowego, poprawę nastroju oraz na sprawność intelektualną. Należą do nich pełnoziarniste kasze, ryże, makarony i pieczywo.

Ważne, aby w jadłospisie osoby po 65 roku życia dobrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Konieczne jest ograniczenie do minimum tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych (olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany). Dobrym wyborem będą również ryby bogate w cenny kwas tłuszczowy Omega-3 (łosoś, tuńczyk, makrela). Kwas ten zapobiega rozwojowi chorób, spowalnia proces starzenia, poprawia nastrój, zmniejsza ryzyko powstania plamki żółtej, Alzheimera czy chorób serca.
Seniorzy uwielbiają podroby, potrawy mięsne i dużą ilość soli, dlatego w ich diecie powinno zamienić się tłuste mięsa na chude, wprowadzić ryby, jaja i nasiona strączkowe, a sól, która może przyczyniać się do występowania nadciśnienia tętniczego zastąpić ziołami i różnymi przyprawami, np. czosnkiem, lubczykiem, majerankiem oraz czarnuszką.
Ponadto nie można zapominać, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest odpowiednie nawodnienie. Wraz z wiekiem spada odczucie pragnienia i senior bardzo często zapomina o spożywaniu płynów. Według zaleceń należy wypijać około 2 litrów wody w ciągu dnia.
