WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY — OBJAWY, PRZYCZYNY, LECZENIE I DIETA

WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY — OBJAWY, PRZYCZYNY, LECZENIE I DIETA

Choroba wrzodowa występuje aż u prawie 10% populacji dorosłych w Polsce i prowadzi do poważnych powikłań przewodu pokarmowego.
Do niedawna znana była jako „choroba dyrektorska”, która występuje u osób na wysokich stanowiskach i żyjących w ciągłym stresie.
Niestety, schorzenie może dotknąć nie tylko prezesów, ale również każdego z nas.




CZYM SĄ WRZODY TRAWIENNE?

Wrzody to ubytki błony śluzowej wraz z naciekiem zapalanym oraz martwicą skrzepową w ich otoczeniu. Na początku powstaje jedynie nadżerka (powierzchniowe uszkodzenie błony śluzowej), która na skutek negatywnych czynników  zewnętrznych coraz głębiej uszkadza poszczególne warstwy żołądka oraz jego naczynia krwionośne. O chorobie wrzodowej można mówić, kiedy liczne rany pokryją żołądek lub dwunastnicę.

JAKIE SĄ OBJAWY WRZODÓW?

Najczęściej choremu doskwiera ból lub silny dyskomfort nadbrzusza na czczo lub kilka godzin od momentu zjedzenia posiłku. Chwilową ulgę choremu przynosi spożycie pokarmu lub lek zobojętniający kwas solny. Może dojść do sytuacji, że schorzenie będzie miało charakter bezobjawowy, w konsekwencji prowadząc do poważnych powikłań zagrażających życiu i zdrowiu. Zdiagnozowano u Ciebie chorobę wrzodową? Znajdź najlepszego specjalistę w swojej okolicy, który stworzony idealny plan żywieniowy.Podstawowe symptomy choroby wrzodowej:

  • ból w nadbrzuszu,
  • bóle głodowe,
  • ból w dołku podsercowym,
  • ból piekący brzucha,
  • ból brzucha ustępuje po zjedzenie posiłku lub po przyjęciu leku zobojętniającego kwas solny,
  • ból brzucha na czczo, 
  • ból brzucha w nocy, 
  • utrata masy ciała, 
  • uczucie pełności,
  • smoliste/czarne stolce,
  • wymioty,
  • anemia,
  • zmęczenie i apatia.


Wrzody trawienne mogą być przyczyną przewlekłych krwawień oraz krwotoków prowadzących do niedoboru żelaza, czyli niedokrwistości.

PRZYCZYNY POWSTAWANIA WRZODÓW TRAWIENNYCH

Nie bez powodu choroba wrzodowa znana jest również jako „choroba dyrektorska”. Powszechnie jest następstwem nieodpowiedniej diety oraz siedzącego trybu życia. Mechanizm powstawania wrzodów nie jest do końca znany, ale najczęściej odpowiedzialna jest za to bakteria Helicobacter pylori. Bakteria powoduje ostre zapalenie błony śluzowej żołądka, co w konsekwencji przyczynia się do tworzenia ran, jakimi są wrzody trawienne. Do innych przyczyn należą:

  • przyjmowanie NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne),
  • podłoże genetyczne, dziedziczenie wrzodów, 
  • palenie papierosów,
  • dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe,
  • dieta ubogoresztkowa,
  • refluks i nadmiar wydzielania soku żołądkowego.

ROZPOZNANIE, LECZENIE I DIETA

Rozpoznanie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy wykonywane jest za pomocą badania endoskopowego, czyli gastroskopii. W takcie rozpoznania można ocenić stan i skalę ewentualnych zmian błony śluzowej, obecność Helicobacter pylori oraz pobrać wycinek żołądka do analizy. Leczenie wrzodów opiera się na wprowadzeniu odpowiedniej farmakoterapii składającej się najczęściej z leków zmniejszających lub zobojętniających wydzielanie kwasu solnego, chroniących powierzchnię rany oraz z antybiotykoterapii w przypadku wykrycia bakterii. Stosujesz leki lub suplementy? Dowiedz się jak w bezpieczny sposób popijać preparaty. Oprócz kuracji farmaceutykami należy niezwłocznie zmienić styl życia oraz dietę, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za powstawanie zapalnych zmian w przewodzie pokarmowym. 



Zalecenia dietetyczne

  • unikanie produktów i potraw pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, 
  • regularne spożywanie posiłków, niewielkich porcjowo,
  • unikanie soli, ostrych przypraw oraz octu (produkty podrażniające żołądek),
  • dokładne i staranne przeżuwanie pokarmu,
  • zwiększenie ilości błonnika w diecie, 
  • rzucenie palenia papierosów,
  • unikanie kawy i alkoholu,

PRODUKTY DOZWOLONE

  • ryż,
  • drobne kasze,
  • płatki owsiane,
  • białe, chude sery,
  • drób,
  • jaja na miękko,
  • miękkie masło i margaryny,
  • miód,
  • zupy jarzynowe i krupniki,
  • kisiele, galaretki i musy owocowe,
  • ciasta drożdżowe,
  • czerstwe pieczywo,
  • warzywa: ziemniaki, dynia, buraki, sałata, pomidory (bez skóry),
  • owoce (bez skóry): brzoskwinie, truskawki, morele.

PRODUKTY ZABRONIONE

  • śmietana, maślanka, kefir, jogurt
  • sery tłuste, żółte i pleśniowe,
  • majonez,
  • frytki,
  • jaja na twardo,
  • świeże pieczywo,
  • naleśniki i wrapy,
  • tłuste mięsa,
  • warzywa: cebula, grzyby, kapusta, ogórki,
  • owoce (oprócz wyżej wymienionych w produktach dozwolonych),
  • ostre przyprawy,
  • kawa, herbata, kakao,
  • alkohol,
  • czekolada.
Dodatkowo, oprócz dobrze zbilansowanej diety należy pamiętać o aktywności fizycznej. Siedzący tryb życia zwiększa ryzyko nie tylko choroby wrzodowej, ale również wielu innych schorzeń przewodu pokarmowego. 

Zdiagnozowano u Ciebie wrzody żołądka lub dwunastnicy i nie wiesz, jak skomponować swój jadłospis, by był smaczny i zdrowy? Wejdź na stronę DietDoctor i wyszukaj najlepszego dietetyka klinicznego, który pozwoli Ci cieszyć się życiem i jedzeniem pomimo choroby.