WRZESIEŃ MIESIĄCEM ŚLIWKI

WRZESIEŃ MIESIĄCEM ŚLIWKI

Pomimo że są niewielkich rozmiarów, to z przeprowadzanych badań wynika, że mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. W czym tkwi zdrowotny sekret śliwek? Dietetycy zgodnie potwierdzają, że wszystkie warzywa i owoce, które mają fioletowy kolor są zbawienne dla naszego organizmu i mogą uchronić nas nie tylko przed otyłością, ale również przed innymi chorobami przewlekłymi.



CO Z TĄ ŚLIWKĄ?

Śliwka rośnie na drzewach liściastych, które mają około 10 m wysokości. W zależności od gatunku, jej skórka może mieć różne odcienie w barwach fioletu. Śliwka jest niezastąpioną towarzyszką w kuchni, można ją wykorzystać do przygotowania różnorodnych dniach: od słodkich, poprzez kwaśne i wytrawne. Idealnie nadaje się do ciast, jest magicznym dodatkiem do dań mięsnych, a swoją sławę zawdzięcza popularnym w Polsce powidłom oraz knedlom.

ŚLIWKA WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Śliwkę charakteryzuje wysoka zawartość cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K, jest również dobrym źródłem witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia i cynku. Śliwki dostarczają do organizmu również błonnik i są bardzo często zalecane przy dietach odchudzających ze względu na niską kaloryczność – dostarczają zaledwie 46 kcal w 100 g.


Śliwki zawierają szereg przeciwutleniaczy, które chronią organizm i zapobiegają przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo przeciwutleniacze skutecznie walczą ze stresem oksydacyjnym. 


Śliwki są również doceniane w leczeniu otyłości, ponieważ ich spożywanie jest pomocne w walce z otyłością ze względu na obecność związków bioaktywnych takich jak flawonoidy, które mają pozytywny wpływ na stabilizację poziomu cholesterolu i cukru oraz chronią przed chorobami sercowo- naczyniowymi. Te niewielkie owoce zajmują również ważne miejsce w planowaniu żywienia przy problemach z trawieniem – jako dobre źródło błonnika mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Śliwki są również znane jako naturalny środek przyspieszających trawienie, dlatego powinno się je spożywać przy problemach z zaparciami. Śliwka to owoc wielozadaniowy, ponieważ skutecznie chroni organizm przed osteoporozą, wzmacnia kości i zapobiega utracie masy kostnej, która jest spowodowana pewnymi niedoborami. 



Badania wykazują, że śliwki bardzo korzystnie wpływają również na funkcje poznawcze organizmu, układ nerwowy oraz skutecznie chronią przed chorobami takimi jak Alzheimer i Parkinson. Nie wszyscy wiedzą o tym, że regularne spożywanie śliwek pomaga w płynności przepływu krwi w tętnicach, co zapobiega zaburzeniom serca oraz miażdżycy i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. 

ŚLIWKI SUSZONE – ZALETY REGULARNEGO SPOŻYWANIA

Śliwki suszone różnią się od tych w postaci świeżej, są jednak równie cennym źródłem wartości odżywczych. Suszone śliwki są pięciokrotnie bardziej bogate w witaminę A i błonnik. Ze względu na bogactwo żelaza oraz fosforu są polecane osobom na diecie wegańskiej i wegetarianom. Suszone śliwki są ponad 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże — śliwki suszone z pestką zawierają 267 kcal w 100 g (dane Instytutu Żywności i Żywienia), dlatego ich spożycie jest zalecane w umiarkowanych ilościach.

PODSUMOWANIE

Owoce śliwy mają wiele cennych właściwości, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Warto regularnie wplatać je w swoje menu. Nic też tak nie reguluje pracy układu trawienia i rytmu wypróżnień, jak odpowiednia ilość błonnika – a ten w dużych ilościach występuje właśnie w śliwkach.
Przy diecie wysokobłonnikowej warto pamiętać o prawidłowym nawodnieniu, a najlepiej przed jej wdrożeniem skonsultować się z dietetykiem, który podpowie jak ustrzec się przed negatywnymi skutkami nadmiaru błonnika.
Najlepszych specjalistów w dziedzinie dietetyki znajdziesz na DietDoctor- skorzystaj z wizyty online lub omów się do dietetyka w swoim mieście i poznaj wszystkie korzyści płynące ze zdrowego odżywiania! Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia!