DLACZEGO WARTO JEŚĆ BURAKI?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ BURAKI?

Buraki w ostatnim czasie zyskały na swojej popularności i są określane mianem superfoods ze względu na obecność cennych wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że sok z buraków może zwiększyć wydolność? Przeczytajcie o innych korzyściach zdrowotnych tych niewielkich, bulwiastych warzyw.



BURAK – LEGALNY DOPING DLA SPORTOWCÓW?





Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że jedzenie buraków, ale zwłaszcza picie soku z buraków zwiększa wytrzymałość, pozwala dłużej trenować oraz odracza w czasie pojawienie się uczucia zmęczenia. Udowodniono, że regularne picie tego napoju może obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Burak ćwikłowy to źródło antyoksydantów, do najważniejszych należą betaniny, które mają działanie przeciwbólowe oraz stymulują funkcjonowanie układu odpornościowego.

Azotyny zawarte w buraku odgrywają ważną rolę w regulacji przepływu krwi, kurczliwości mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i wapnia. Sok z buraka usprawnia międzytkankową wymianę gazową, a to znaczy, że ilość dostarczonego do mięśni tlenu jest wyższa, a usuwanie dwutlenku węgla- efektywniejsze. Picie soku z buraka w okresach okołotreningowych ma korzystny wpływ na zdolność wysiłkową i na regenerację organizmu.

KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z JEDZENIA BURAKÓW



  • Buraki są cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a także wapnia, potasu, witamin z grupy B, witaminy C. Dzieci, młodzież oraz kobiety w ciąży szczególnie narażone są na niedobory kwasu foliowego i anemię, w związku z tym potrawy z buraków są dla nich wręcz wskazane. Buraki sprawdzą się na diecie redukcyjnej, gdyż są niskokaloryczne i dostarczają jedynie 33 kcal w 100 g.
    Pytaniem, które często pada to: czy diabetyk może jeść buraki? Ugotowane buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG=64). W związku z tym chorym na cukrzycę zaleca się spożywanie buraków na surowo (IG=30)

  • Wiele przeprowadzonych badań wskazuje, że spożywanie większej ilości warzyw, w tym buraków zmniejsza ryzyko otyłości, zachorowań na cukrzycę i choroby serca, a także ma wpływ na utrzymanie zdrowej cery i włosów. Dodatkowo naukowcy z Wake Forest odkryli, że picie soku z buraka poprawia pracę mózgu, spowalniając rozwój demencji u starszych osób

  • Regularne jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom i usprawnia działanie układu pokarmowego. Jest to jeden z wielu powodów, dlaczego buraki bardzo często zalecane są przez dietetyków klinicznych u osób chcących schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała. 

Co można przygotować z buraków?
Buraki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, pierwsze co zazwyczaj przychodzi na myśl, to: barszcz, surówki oraz sałatki, ale nie tylko. Z buraków można przygotować kotlety, czipsy i frytki, koktajle, a także ciasta.



PODSUMOWANIE



Buraki wartości odżywcze mają naprawdę imponujące i zawierają cenne składniki odżywcze, dlatego powinny stać się nieodzownym elementem zdrowej i zbilansowanej diety! Bo chociaż zawierają spore ilości cukru (w porównaniu do innych warzyw), większość osób z powodzeniem może spożywać je bez przeszkód kilka razy w tygodniu. Sezon na buraki trwa od września aż do marca i w tym czasie warto regularnie wzbogacać swoje menu o to warzywo.
Wykształcony i doświadczony dietetyk podpowie, jak w smaczny sposób wzbogacić swój jadłospis o buraki i ich przetwory, a specjalistów w dziedzinie żywienia najlepiej szukać w rankingu dietetyków na DietDoctor.