
CO JEŚĆ, GDY JEST GORĄCO?
Ostatnie, letnie tygodnie są dla nas bardzo męczące, temperatura przekracza granice wszelkie granice tolerancji. Tak naprawdę nie ma znaczenia czy mieszkasz we Wrocławiu, w Katowicach, Gdańsku czy Zamościu. Upał dopada nas wszystkich i niestety większości z nas odbiera również...apetyt! Co jeść podczas upałów, gdy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza? Zastanawiasz się, po jakie produkty warto sięgać, gdy doskwiera skwar – koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Będziesz zaskoczony, jak dowiesz się, czego należy unikać, a jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej codziennej diecie!
Kwestia odżywiania podczas upalnych dni, to trudny i zawiły temat. Dietetycy ostrzegają, aby w upale nie zapominać o stałym nawadnianiu organizmu oraz regularnym jedzeniu. Wysokie temperatury powodują osłabienie organizmu oraz są przyczyną zmęczenia. Głodzenie się jeszcze bardziej potęguje skutki uboczne wysokich temperatur. Ważne jest, aby w trakcie upalnych dni wybierać produkty, które dodają energii, ale też nie powodują, że jesteśmy ospali i czujemy się ociężali.

Szefowie kuchni popularnych restauracji oraz popularyzatorzy sztuki kulinarnej zwracają uwagę, aby unikać smażonych potraw. Dietetycy namawiają również, aby spożywać posiłki na tarasie, w ogrodzie, wszędzie tam, gdzie możemy korzystać z zalet świeżego powietrza. Jest to celowy zabieg, dzięki któremu nie stracimy apetytu, a jedzenie nabierze jeszcze lepszego smaku. Okres letni to pełnia sezonu grillowego, które może być zdrowe i pełnowartościowe, jeśli tylko tłuste kiełbasy i karkówkę zamienimy na warzywa, ryby oraz drób.

NAWADNIAJ ORGANIZM...OWOCAMI
Prawdą jest, że musimy szczególnie zadbać o regularne nawadnianie organizmu. Jest to najważniejszy punkt dobrze zbilansowanej diety. Lekarze i specjaliści do spraw żywienia zwracają uwagę, aby nie ulegać reklamom i nie wybierać słodzonych napoi. Ilość cukru zawarta w sokach czy gazowanych napojach nie wpływa korzystnie na organizm.Ważne: spożywane napoje powinny mieć temperaturę pokojową. Przypominają również, że nawadnianie organizmu to nie tylko efekt picia płynów. Żywność również dostarcza wodę, dlatego warto sięgać po owoce i warzywa, które zawierają jej jak najwięcej. Trafionym przykładem są: arbuz, truskawki, pomarańcze, melon, brzoskwinie, morele, ogórki, pomidory.
PODSUMOWANIE
Dieta podczas upałów, to jeden z kluczowych elementów pozwalających dobrze poradzić sobie organizmowi z wysoką temperaturą. Odpowiednie nawodnienie, dbałość o podaż elektrolitów utraconych wraz z potem to podstawowe kwestie, o które powinno się zadbać każdego gorącego dnia. Lekkie, ale pełnowartościowe posiłki spożywane na świeżym powietrzu pozwolą zachować siły i energię.
Jeśli potrzebujesz podpowiedzi, jak skomponować dietę podczas upałów, skorzystaj z wyszukiwarki na DietDoctor i znajdź dietetyka w swojej okolicy, który podpowie Ci, jak nie dać się kolejno przychodzącym falom gorąca.