CO JEŚĆ, GDY JEST GORĄCO?

CO JEŚĆ, GDY JEST GORĄCO?

Ostatnie, letnie tygodnie są dla nas bardzo męczące, temperatura przekracza granice wszelkie granice tolerancji. Tak naprawdę nie ma znaczenia czy mieszkasz we Wrocławiu, w Katowicach, Gdańsku czy Zamościu. Upał dopada nas wszystkich i niestety większości z nas odbiera również...apetyt! Co jeść podczas upałów, gdy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza? Zastanawiasz się, po jakie produkty warto sięgać, gdy doskwiera skwar – koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Będziesz zaskoczony, jak dowiesz się, czego należy unikać, a jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej codziennej diecie!



Kwestia odżywiania podczas upalnych dni, to trudny i zawiły temat. Dietetycy ostrzegają, aby w upale nie zapominać o stałym nawadnianiu organizmu oraz regularnym jedzeniu. Wysokie temperatury powodują osłabienie organizmu oraz są przyczyną zmęczenia. Głodzenie się jeszcze bardziej potęguje skutki uboczne wysokich temperatur. Ważne jest, aby w trakcie upalnych dni wybierać produkty, które dodają energii, ale też nie powodują, że jesteśmy ospali i czujemy się ociężali.



Lato to niekoniecznie czas gulaszu, rozgrzewających zup czy gorących dań. Przygotowując posiłki, warto postawić na dary matki natury, czyli świeże owoce i warzywa, które można jeść surowe lub dodawać do kanapek, sałatek lub dań grillowanych oraz gotowanych. Ciekawostką jest, że korzystnie na organizm wpływa również spożywanie jogurtów naturalnych, kefirów, maślanek które działają orzeźwiająco. Poleca się również przygotowanie różnorodnych odmian zimnych zup, tzw. chłodników, które nie tylko ochłodzą organizm i ugaszą pragnienie, ale dostarczą do organizmu cenne witaminy, minerały oraz błonnik.



Szefowie kuchni popularnych restauracji oraz popularyzatorzy sztuki kulinarnej zwracają uwagę, aby unikać smażonych potraw. Dietetycy namawiają również, aby spożywać posiłki na tarasie, w ogrodzie, wszędzie tam, gdzie możemy korzystać z zalet świeżego powietrza. Jest to celowy zabieg, dzięki któremu nie stracimy apetytu, a jedzenie nabierze  jeszcze lepszego smaku. Okres letni to pełnia sezonu grillowego, które może być zdrowe i pełnowartościowe, jeśli tylko tłuste kiełbasy i karkówkę zamienimy na warzywa, ryby oraz drób.



NAWADNIAJ ORGANIZM...OWOCAMI



Prawdą jest, że musimy szczególnie zadbać o regularne nawadnianie organizmu. Jest to najważniejszy punkt dobrze zbilansowanej diety. Lekarze i specjaliści do spraw żywienia zwracają uwagę, aby nie ulegać reklamom i nie wybierać słodzonych napoi. Ilość cukru zawarta w sokach czy gazowanych napojach nie wpływa korzystnie na organizm.
Ważne: spożywane napoje powinny mieć temperaturę pokojową. Przypominają również, że nawadnianie organizmu to nie tylko efekt picia płynów. Żywność również dostarcza wodę, dlatego warto sięgać po owoce i warzywa, które zawierają jej jak najwięcej. Trafionym przykładem są: arbuz, truskawki, pomarańcze, melon, brzoskwinie, morele, ogórki, pomidory.

PODSUMOWANIE



Dieta podczas upałów, to jeden z kluczowych elementów pozwalających dobrze poradzić sobie organizmowi z wysoką temperaturą. Odpowiednie nawodnienie, dbałość o podaż elektrolitów utraconych wraz z potem to podstawowe kwestie, o które powinno się zadbać każdego gorącego dnia. Lekkie, ale pełnowartościowe posiłki spożywane na świeżym powietrzu pozwolą zachować siły i energię.

Jeśli potrzebujesz podpowiedzi, jak skomponować dietę podczas upałów, skorzystaj z wyszukiwarki na DietDoctor i znajdź dietetyka w swojej okolicy, który podpowie Ci, jak nie dać się kolejno przychodzącym falom gorąca.