
KOLAGEN - CO WARTO O NIM WIEDZIEĆ I GDZIE SIĘ ZNAJDUJE?
Kolagen uważa się za cudowny preparat na zatrzymanie młodości i odbudowę kości oraz stawów. Jest głównym białkiem w organizmie człowieka, które znajduje się w skórze, mięśniach, kościach oraz ścięgnach. Wraz z upływem lat jego produkcja stopniowo się zmniejsza, prowadząc do powstawania zmarszczek i problemów ze stawami. Co warto o nim wiedzieć i gdzie go odnaleźć w pożywieniu?
Czym jest kolagen?
To najbardziej powszechne białko w organizmie człowieka, które stanowi ponad 30% całkowitej masy wszystkich białek. W towarzystwie elastyny (również białko budulcowe skóry) zapewnia odpowiednią wilgotność, sprężystość i elastyczność, zachowując przy tym wysoką odporność na rozciąganie. Jego budowa nie jest jednolita i różni się w zależności od funkcji, jakie wykonuje oraz miejsca występowania. Warto wspomnieć, że tworzy „naturalne rusztowanie”, chroniąc narządy wewnętrzne (nerki, żołądek i wątrobę) oraz jest elementem budulcowym zębów, skóry, rogówki oka, chrząstek i naczyń krwionośnych. Umożliwia również lepsze wchłanianie składników mineralnych, wspiera procesy ochronne organizmu i zwiększa gęstość kości.U zdrowego człowieka kolagen podlega systematycznej wymianie i odbudowie, ale wraz z upływem lat, ta zdolność stopniowo zanika. Po 25 roku życia poziom kolagenu zaczyna się zmniejszać, po 50 dochodzi do drastycznego spadku, a po 60 przestaje być całkowicie syntetyzowany przez organizm. Niezależnie od metryki należy zadbać o swoje zdrowie i dietę. Szukasz dietetyka w swojej okolicy? Wejdź na DietDoctor i wybierz dla siebie najlepszego specjalistę.

Typy kolagenu
Kolagen można stosować w medycynie estetycznej oraz przy ochronie układu ruchu. W aptekach i sklepach z suplementami diety dostępne są różne rodzaje kolagenu z podziałem na typy.W medycynie wyróżnia się prawie 30 typów kolagenu, które występują w wielu tkankach, a każdy z nich kodowany jest przez inne geny. Do najważniejszych typów mających znaczenie dla człowieka należą tylko 3 z nich:
- Typ I — miejsce występowania: ścięgna, tkanka łączna kości, tkanka podskórna, tkanka tworząca blizny, w skórze.
- Typ II — miejsce występowania: chrząstka stawowa.
- Typ III — miejsce występowania: szpik kostny, przy zabliźnianiu się ran, w tkance powstałej z fibroblastów, powstawanie włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej.
Wszystkie typy preparatów są dostępne na rynku i najczęściej pozyskuje się je ze skór zwierzęcych, chrząstek i ścięgien.
Rodzaje kolagenu i ich typy
- rybi — przeważnie typ I,
- wołowy — przeważnie typ I,
- wieprzowy — typ I i III,
- drobiowy — typ II.
Formy kolagenu
- w płynie,
- w proszku,
- w tabletkach,
- w kapsułkach,
- w żelu.
Przyjmujesz leki lub suplementy diety? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!

Źródła w diecie
Firmy kosmetyczne i farmaceutyczne przeceniają efekt stosowania produktów kolagenowych, szczególnie w kosmetologii i suplementach diety. Warto wiedzieć, że kolagen nie jest białkiem pełnowartościowym i nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów budulcowych. Celem suplementacji kolagenem jest dostarczenie aminokwasów potrzebnych do odbudowy go w skórze i regeneracji tkanki chrzęstnej w stawach. Badania jednak potwierdziły korzystny wpływ na właściwości skóry, zmęczenie, metabolizm stawów i kości oraz zmniejszenie ich bólu.Najwięcej kolagenu znaleźć można w produktach zwierzęcych, do których należą:
- węgorz pieczony,
- makrela,
- flaki wieprzowe,
- żołądki drobiowe,
- ścięgno wołowe,
- chrzęstny mostek drobiowy,
- udka i skrzydełka drobiowe,
- kałamarnica,
- krewetki,
- małże,
- szynka.

Jeżeli planujesz rozpocząć suplementację kolagenem, koniecznie zapisz się na wizytę do dietetyka klinicznego lub sportowego. Specjalista pomoże Ci dobrać odpowiednią i bezpieczną dla zdrowia dawkę preparatu oraz wskaże godnych zaufania producentów.