KOLAGEN - CO WARTO O NIM WIEDZIEĆ I GDZIE SIĘ ZNAJDUJE?

KOLAGEN - CO WARTO O NIM WIEDZIEĆ I GDZIE SIĘ ZNAJDUJE?



Kolagen uważa się za cudowny preparat na zatrzymanie młodości i odbudowę kości oraz stawów. Jest głównym białkiem w organizmie człowieka, które znajduje się w skórze, mięśniach, kościach oraz ścięgnach. Wraz z upływem lat jego produkcja stopniowo się zmniejsza, prowadząc do powstawania zmarszczek i problemów ze stawami. Co warto o nim wiedzieć i gdzie go odnaleźć w pożywieniu?



Czym jest kolagen?



To najbardziej powszechne białko w organizmie człowieka, które stanowi ponad 30% całkowitej masy wszystkich białek. W towarzystwie elastyny (również białko budulcowe skóry) zapewnia odpowiednią wilgotność, sprężystość i elastyczność, zachowując przy tym wysoką odporność na rozciąganie. Jego budowa nie jest jednolita i różni się w zależności od funkcji, jakie wykonuje oraz miejsca występowania. Warto wspomnieć, że tworzy „naturalne rusztowanie”, chroniąc narządy wewnętrzne (nerki, żołądek i wątrobę) oraz jest elementem budulcowym zębów, skóry, rogówki oka, chrząstek i naczyń krwionośnych. Umożliwia również lepsze wchłanianie składników mineralnych, wspiera procesy ochronne organizmu i zwiększa gęstość kości.



U zdrowego człowieka kolagen podlega systematycznej wymianie i odbudowie, ale wraz z upływem lat, ta zdolność stopniowo zanika. Po 25 roku życia poziom kolagenu zaczyna się zmniejszać, po 50 dochodzi do drastycznego spadku, a po 60 przestaje być całkowicie syntetyzowany przez organizm. Niezależnie od metryki należy zadbać o swoje zdrowie i dietę. Szukasz dietetyka w swojej okolicy? Wejdź na DietDoctor i wybierz dla siebie najlepszego specjalistę.



Kolagen jest bardzo wrażliwym białkiem i zmienia się pod wpływem różnych czynników zewnętrznych,  takich jak choroby, nadmierne opalanie, niskie temperatury czy obciążenia mechaniczne (sporty ekstremalne lub wzmożona aktywność fizyczna). To wszystko przyczynia się do przyspieszonego rozpadu włókien kolagenowych oraz zmian w ich syntezie, czego konsekwencją jest zły stan skóry, wypadnie włosów oraz bóle kości i stawów.

Typy kolagenu



Kolagen można stosować w medycynie estetycznej oraz przy ochronie układu ruchu. W aptekach i sklepach z suplementami diety dostępne są różne rodzaje kolagenu z podziałem na typy.

W medycynie wyróżnia się prawie 30 typów kolagenu, które występują w wielu tkankach, a każdy z nich kodowany jest przez inne geny. Do najważniejszych typów mających znaczenie dla człowieka należą tylko 3 z nich:

  • Typ I — miejsce występowania: ścięgna, tkanka łączna kości, tkanka podskórna, tkanka tworząca blizny, w skórze.
  • Typ II — miejsce występowania: chrząstka stawowa.
  • Typ III — miejsce występowania: szpik kostny, przy zabliźnianiu się ran, w tkance powstałej z fibroblastów, powstawanie włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej.


Wszystkie typy preparatów są dostępne na rynku i najczęściej pozyskuje się je ze skór zwierzęcych, chrząstek i ścięgien.

Rodzaje kolagenu i ich typy



  • rybi — przeważnie typ I,
  • wołowy — przeważnie typ I,
  • wieprzowy — typ I i III,
  • drobiowy — typ II.


Formy kolagenu



  • w płynie,
  • w proszku,
  • w tabletkach,
  • w kapsułkach,
  • w żelu.


Przyjmujesz leki lub suplementy diety? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!



Źródła w diecie



Firmy kosmetyczne i farmaceutyczne przeceniają efekt stosowania produktów kolagenowych, szczególnie w kosmetologii i suplementach diety. Warto wiedzieć, że kolagen nie jest białkiem pełnowartościowym i nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów budulcowych. Celem suplementacji kolagenem jest dostarczenie aminokwasów potrzebnych do odbudowy go w skórze i regeneracji tkanki chrzęstnej w stawach. Badania jednak potwierdziły korzystny wpływ na właściwości skóry, zmęczenie, metabolizm stawów i kości oraz zmniejszenie ich bólu.

Najwięcej kolagenu znaleźć można w produktach zwierzęcych, do których należą:



  • węgorz pieczony,
  • makrela,
  • flaki wieprzowe,
  • żołądki drobiowe,
  • ścięgno wołowe,
  • chrzęstny mostek drobiowy,
  • udka i skrzydełka drobiowe,
  • kałamarnica,
  • krewetki,
  • małże, 
  • szynka.




Warto wiedzieć, że wchłanianie oraz synteza kolagenu w organizmie zależna jest od dawki witaminy C, dlatego do każdego „kolagenowego” posiłku należy dodać natkę pietruszki, owoce lub sok z cytryny. 




Jeżeli planujesz rozpocząć suplementację kolagenem, koniecznie zapisz się na wizytę do dietetyka klinicznego lub sportowego. Specjalista pomoże Ci dobrać odpowiednią i bezpieczną dla zdrowia dawkę preparatu oraz wskaże godnych zaufania producentów.