Ok, zamknij

Aktualności - strona 16

DIETA BEZGLUTENOWA

DIETA BEZGLUTENOWA

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na dietę bezglutenową, ale czym tak naprawdę jest ta specjalna forma żywienia? Dieta bezglutenowa odnosi się do sposobu odżywiania, w którym wyklucza się gluten - białko obecne w pszenicy, życie, jęczmieniu i ich pochodnych. Jest to szczególnie ważne dla osób z nietolerancją glutenu, taką jak celiakia, lub innymi schorzeniami trzewnymi, które wymagają eliminacji glutenu z codziennej diety. Dzięki edukacji żywieniowej coraz więcej osób rozpoznaje objawy nietolerancji i udaję się po poradę do specjalisty.

Czytaj więcej
WYSOKI POZIOM CHOLESTEROLU: DIETA, PRZYCZYNY I SKUTKI

WYSOKI POZIOM CHOLESTEROLU: DIETA, PRZYCZYNY I SKUTKI

Podwyższone stężenie cholesterolu może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, zwłaszcza serca i układu krążenia. Jest to stan, w którym jego poziom we krwi przekracza normy ustalone przez organizacje medyczne. Cholesterol jest tłuszczową substancją obecną we wszystkich komórkach naszego ciała i pełni ważne funkcje, ale nadmiar może prowadzić do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, zwanymi blaszkami miażdżycowymi. Jak możemy obniżyć poziom cholesterolu? Jaką rolę w walce z wysokim cholesterolem odgrywa dietetyk?

Czytaj więcej
OTYŁOŚĆ U DZIECI: WPŁYW, PRZYCZYNY I PRAKTYCZNE PORADY

OTYŁOŚĆ U DZIECI: WPŁYW, PRZYCZYNY I PRAKTYCZNE PORADY

Otyłość u dzieci jest coraz większym problemem zdrowotnym w dzisiejszym społeczeństwie. Nie tylko negatywnie wpływa na zdrowie fizyczne, ale także może mieć długoterminowe konsekwencje dla zdrowia i samopoczucia dziecka. Raport Światowej Organizacji Zdrowia wykazał, że w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy ponad 32% dzieci. Otyłość występuje u 12,2% chlopców i 10% dziewcząt w wieku przedszkolnym. Eksperci szacują, że do 2025r. 90 milionów dzieci w wieku 5-17 lat będzie miało nadwagę. Choroba otyłości narasta z każdym rokiem. W związku z tym ważne jest, aby zrozumieć przyczyny otyłości u dzieci oraz jak skutecznie temu przeciwdziałać.

Czytaj więcej
DIETA I SUPLEMENTACJA DLA KOBIET PLANUJĄCYCH CIĄŻĘ - BEZPŁATNY JADŁOSPIS DO POBRANIA

DIETA I SUPLEMENTACJA DLA KOBIET PLANUJĄCYCH CIĄŻĘ - BEZPŁATNY JADŁOSPIS DO POBRANIA

Prawidłowo zbilansowana dieta zapewniająca niezbędne składniki budulcowe, energetyczne oraz witaminy i minerały jest bardzo ważna. Podczas ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały wzrasta i nawet dobrze zbilansowana dieta może nie pokrywać w pełni zapotrzebowania, dlatego należy zwrócić uwagę na dostarczenie niezbędnych witamin i mikroelementów jeszcze przed ciążą. Wpływa to pozytywnie na zarówno wzrastanie płodu jak i zdrowie matki

Czytaj więcej
Autor:
Anna Kubiak
KONKURS! DIETDOCTOR & KISZONE SPECJAŁY

KONKURS! DIETDOCTOR & KISZONE SPECJAŁY

Wygraj zestaw zdrowych kiszonek od Kiszone Specjały!Kiszonki odznaczają się wieloma korzyściami zdrowotnymi, a ich spożywanie zaleca się o każdej porze rok. Doskonale wspierają zdrowie jelit i odporność.

Czytaj więcej
DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KISZONKI?

Kiszona kapusta, kiszone ogórki, a nawet kiszony burak! To tylko niektóre z produktów bogatych w witaminy i bakterie kwasu mlekowego. Regularne spożywanie kiszonek wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Jakie jeszcze właściwości mają kiszone warzywa?

Czytaj więcej
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI

DIETA W INSULINOOPORNOŚCI

Podstawą diety w insulinooporności powinny być produkty o wysokiej wartości odżywczej, niskoprzetworzone technologicznie, objętościowe (niska kaloryczność w stosunku do objętości). Dieta powinna mieć niski ładunek glikemiczny oraz zawierać produkty przeciwzapalne.

Czytaj więcej
Autor:
Patrycja Barwińska
INSULINOOPORNOŚĆ W PIGUŁCE

INSULINOOPORNOŚĆ W PIGUŁCE

Insulinooporność to zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Nie jest to choroba, lecz zaburzenie i pewnego rodzaju sygnał ostrzegawczy wysyłany przez organizm. Jeżeli w porę zadbamy o nasze zdrowie, możemy zapobiec rozwojowi stanu przedcukrzycowego, cukrzycy i powikłań związanych z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

Czytaj więcej
Autor:
Patrycja Barwińska