Ok, zamknij

Aktualności - strona 24

KORZYŚCI DIETY BOGATEJ W BŁONNIK

KORZYŚCI DIETY BOGATEJ W BŁONNIK

Każdy z nas słyszał o tym, że dieta bogata w błonnik jest kluczem do utrzymania zdrowia. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co to tak naprawdę jest ten błonnik? Które produkty zawierają najwięcej błonnika i jakie mogą być skutki jego zbyt wysokiego spożycia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej
SIEMIĘ LNIANE,  TANIE I POLSKIE SUPERFOODS

SIEMIĘ LNIANE, TANIE I POLSKIE SUPERFOODS

Siemię lniane, pomimo że w ostatnim czasie zostało przez wielu zapomniane, jest bogatym źródłem mikroelementów, błonnika, manganu, witamin z grupy B oraz kwasów omega. Ogarom wartości odżywczych zawartych w siemieniu lnianym pozwala śmiało nazwać je polskim superfood. Mnóstwo badań naukowych potwierdza ich prozdrowotne działanie, dlatego warto przemycać te drobne nasionka do swojego codziennego jadłospisu.

Czytaj więcej
PORCJA ZDROWIA W NIEWIELKICH BRUKSELKACH

PORCJA ZDROWIA W NIEWIELKICH BRUKSELKACH

Brukselka należy do warzyw kapustnych i niech jej niewielki rozmiar Was nie zwiedzie — ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, m.in. obniża poziom złego cholesterolu, poprawia trawienie, zmniejsza stres oksydacyjny, a także jest pomocna przy odchudzaniu. Jakie jeszcze korzyści daje włączenie brukselek do swoje codziennej diety?

Czytaj więcej
DIETA DLA LEPSZEGO SAMOPOCZUCIA

DIETA DLA LEPSZEGO SAMOPOCZUCIA

Zakupy, spotkanie z przyjaciółmi, wyjście do kina czy nieplanowana wycieczka – to właśnie takie sytuacje uważa się za sprawdzone w przypadku chęci poprawy nastroju. Gdyby jednak okazało się, że nie tylko one mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie, a np. to, co znajduje się na talerzu? Wieloletnie badania sugerują, że dieta i wybór pewnych produktów są kluczowe dla naszego dobrego nastroju. Odpowiedź na to co jeść, aby poprawić sobie nastój, znajdziecie w poniższym artykule?- I nie mamy na myśli, tylko czekolady.

Czytaj więcej
BĄDŹ PIĘKNY I GŁADKI… WYBIERZ OWSIANE PŁATKI

BĄDŹ PIĘKNY I GŁADKI… WYBIERZ OWSIANE PŁATKI

W świecie dietetyki mówi się, że owies należy do najzdrowszych ziaren na ziemi. Dlaczego? Na pewno jest źródłem wielu cennych składników odżywczych w tym witamin, minerałów, błonnika, a nawet przeciwutleniaczy. Badania wykazały również, że spożywanie owsa i produktów pochodnych jest skuteczne przy redukcji masy ciała, regulacji poziomu cukru i zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca. Jakie są jeszcze inne zalety jedzenia płatków owsianych oraz ziaren owsa?

Czytaj więcej
DIETA BOGATA W ŻELAZO

DIETA BOGATA W ŻELAZO

Żelazo jest jednym z podstawowych składników mineralnych w naszej diecie. Ze względu na ogromne znaczenie, nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, gdyż jest niezbędne do m.in. prawidłowego metabolizmu czy funkcjonowania mięśni. Niestety, niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów pokarmowych w społeczeństwie. Nieprawidłowa ilość żelaza w jadłospisie może być niebezpieczna dla zdrowia, dlatego warto monitorować jego spożycie oraz zawartość w organizmie w postaci ferrytyny.

Czytaj więcej
POKONAJ PRZEZIĘBIENIE...NATURALNIE

POKONAJ PRZEZIĘBIENIE...NATURALNIE

Jesień to czas wielobarwnych liści, spacerów, zbierania grzybów, ale również sezon na przeziębienia. O swoją odporność należy dbać przez cały rok, ale od października do stycznia jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i osłabienie organizmu. Warto się przed tym ustrzec stosując naturalne sposoby na poprawienie odporności. A o tym, jakie to sposoby przeczytacie w artykule poniżej.

Czytaj więcej
DLACZEGO WARTO JEŚĆ BURAKI?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ BURAKI?

Buraki w ostatnim czasie zyskały na swojej popularności i są określane mianem superfoods ze względu na obecność cennych wartości odżywczych. Czy wiedzieliście, że sok z buraków może zwiększyć wydolność? Przeczytajcie o innych korzyściach zdrowotnych tych niewielkich, bulwiastych warzyw.

Czytaj więcej