Ok, zamknij

Aktualności - strona 20

CZYM JEST SIBO I JAK JE LECZYĆ?

CZYM JEST SIBO I JAK JE LECZYĆ?

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół przerostu mikroflory jelita cienkiego - jest to stan, w którym jelito cienkie jest „zaśmiecone” przez bakterie, co prowadzi bardzo wielu dolegliwości żołądkowo - trawiennych, zaburzeń ze strony układu pokarmowego oraz ogólnych powikłań ogólnoustrojowych. Jelito cienkie nie jest przystosowane do radzenia sobie z dużą ilością bakterii w przeciwieństwie do jelita grubego. Stąd też problem z przerostem bakterii. Nadmiar bakterii w jelicie cienkim powoduje uszkodzenia błony śluzowej, jelito staje się bardziej przepuszczalne, co powoduje przedostanie się większej ilości białka, co przyczynia się do podrażnienia układu odpornościowego, a efektem tego są nietolerancję lub alergie pokarmowe. W takiej sytuacji u niektórych osób mogą wyjść niejednoznaczne wyniki testów na nietolerancję pokarmowe.Podstawą diagnostyki SIBO są wodorowe testy oddechowe.

Czytaj więcej
Autor:
Magdalena Kołtun
FERMENTOWANE NAPOJE - DOBRO DLA JELIT I NIE TYLKO

FERMENTOWANE NAPOJE - DOBRO DLA JELIT I NIE TYLKO

Fermentowane napoje mleczne są doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym cennych probiotyków. Mają zbawienny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza na pracę jelit, które powszechnie nazywane są naszym „drugim mózgiem”. Dlaczego jeszcze warto sięgać po jogurt czy kefir? Jakie mniej znane napoje fermentowane warto spróbować? O tym przeczytasz w poniższym artykule.

Czytaj więcej
KOLAGEN - CO WARTO O NIM WIEDZIEĆ I GDZIE SIĘ ZNAJDUJE?

KOLAGEN - CO WARTO O NIM WIEDZIEĆ I GDZIE SIĘ ZNAJDUJE?

Kolagen uważa się za cudowny preparat na zatrzymanie młodości i odbudowę kości oraz stawów. Jest głównym białkiem w organizmie człowieka, które znajduje się w skórze, mięśniach, kościach oraz ścięgnach. Wraz z upływem lat jego produkcja stopniowo się zmniejsza, prowadząc do powstawania zmarszczek i problemów ze stawami. Co warto o nim wiedzieć i gdzie go odnaleźć w pożywieniu?

Czytaj więcej
ŁUSZCZYCA - JAKA DIETA MOŻE POMÓC?

ŁUSZCZYCA - JAKA DIETA MOŻE POMÓC?

Łuszczyca to autoimmunologiczna, zapalna i przewlekła choroba skóry. Jej etiopatogeneza nie jest do końca znana i wyjaśniona. Ważną rolę wśród czynników warunkujących występowanie łuszczycy odgrywają czynniki genetyczne. Związane między innymi z polimorfizmem genu HLA-Cw6 oraz zaburzeniom immunologicznym.Warto też wziąć pod uwagę czynniki środowiskowe, takie jak styl życia, dietę, przebyte infekcje, niektóre leki oraz czynniki psychologiczne. Zmiany skórne mogą mieć różny stopień nasilenia, od małych i miejscowo zlokalizowanych, po całkowite pokrycie ciała. Coraz częściej zauważa się wpływ diety na przebieg łuszczycy. Okazuje się, że osoby chorujące na łuszczycę często cierpią na zaburzenia gospodarki lipidowej – obserwuje się obniżony cholesterol HDL, a podwyższony LDL oraz trójglicerydy. Takie nieprawidłowości w głównej mierze warunkowane są właśnie przez nieprawidłową dietę.

Czytaj więcej
Autor:
Paulina Szymczak
DZIURAWIEC — WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, ZASTOSOWANIE I PRZECIWWSKAZANIA

DZIURAWIEC — WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, ZASTOSOWANIE I PRZECIWWSKAZANIA

Dziurawiec towarzyszy naszej kulturze praktycznie od zawsze. Zanim odkryto jego pozytywny wpływ na zdrowie, stosowano ziele jako ochronę przed złymi siłami i duchami. Dziś o właściwościach zdrowotnych dziurawca wiemy o wiele więcej, o czym dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

Czytaj więcej
BETA-KAROTEN: CZYM JEST, GDZIE WYSTĘPUJE? DZIAŁANIE I KORZYŚCI

BETA-KAROTEN: CZYM JEST, GDZIE WYSTĘPUJE? DZIAŁANIE I KORZYŚCI

Beta-karoten to nic innego, jak barwnik roślinny, który nadaje czerwonym, żółtym oraz pomarańczowym warzywom i owocom żywy kolor. Beta-karoten jest karotenoidem prowitaminy A, co z kolei oznacza, że organizm może samodzielnie przekształcić go w witaminę A, znaną również jako retinol. Beta-karoten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a nazwa jego pochodzi od greckiego słowa beta oraz łacińskiego carota  tj. marchew.Beta-karoten został odkryty przez naukowca Heinricha Wilhelma Ferdinanda Wackenrodera, który skrystalizował go z marchwi w 1831 roku.

Czytaj więcej
SPOSÓB NA CHŁODIK - PRZEPISY NA ZUPY NA ZIMNO

SPOSÓB NA CHŁODIK - PRZEPISY NA ZUPY NA ZIMNO

Gorące dania nie zachęcają, kiedy na dworze upał. Mamy wtedy ochotę na coś lżejszego i chłodniejszego. Zupy to jedne ze zdrowszych posiłków. Odpowiednio zbilansowane mogą zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze.  Poniżej znajdziesz przepisy idealne na gorące dni.

Czytaj więcej
AZOTYNY I AZOTANY W ŻYWNOŚCI - CZY SĄ SZKODLIWE?

AZOTYNY I AZOTANY W ŻYWNOŚCI - CZY SĄ SZKODLIWE?

Azotyny i azotany to pochodne kwasu azotowego. W umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, jednak należy uważać na ich nadmiar. Azotany wykorzystuje się między innymi jako składniki nawozów mineralnych czy pasz dla zwierząt. Związki azotynów ze względu na ich potencjał konserwujący często są dodawane do przetworów mięsnych oraz serów.

Czytaj więcej